Még Kubatov parancsa sem számít: a költségvetési csalás a Fideszben nem bűn

Kis-Magyarország

Kubatov Gábor nemrég azt írta a Fidesz választókerületi elnökeinek: csak feddhetetlen előéletű, erkölcsileg kikezdhetetlen jelöltek indítsanak az őszi választáson. Ennek ellentmond, hogy az ügyészség megvádolta méhkeréki fideszes polgármestert újraindítják.

A Narancs.hu még június közepén elfogott egy, a Fidesz választókerületi elnökeihez és alapszervezeteihez küldött levelet. Ebben a dokumentumban Kubatov Gábor pártigazgató, alelnök még a május végi EP-választás előtt vázolta az elkövetkezendő hetek teendőit, utasításokat adott a választókerületi elnököknek és tagszervezeteknek.

Ebben a levélben Kubatov nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz országos választmányának korábbi döntése alapján a 2019-es őszi önkormányzati választáson a jelöltállításnál csak olyanok jöhetnek szóba, akik: „feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek”, akiket „a közösség megbecsült tagjaiként” tartanak számon helyben és kizárólag olyanok indíthatók az őszi helyhatósági választáson, akik „korábbi munkájuk kapcsán megbecsülést vívtak ki a közösség körében.”

Kubatov kiskátéja csak írott malaszt?

Kubatov kiskátéja csak írott malaszt?

Fotó: Facebook.com/kubatovgabor

Simonka és Mokán hogyan fér bele?

Amikor ez a levél körbement, összeszedtük, hogy kik azok, akiktől már rég búcsút kellett volna intenie a pártnak. Nem világos, ugyanis, hogyan fér bele ebbe a kritériumrendszerbe Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő, hiszen őt bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és legalább 1,4 milliárd forintos károkozással a gyanúsítják. Ilyen súlyos üggyel a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben nem hoztak összefüggésbe egyetlen magyar politikust sem.

A Narancs.hu június végén, a párt Békés megyei tisztújítása után újabb kérdéseket tett fel a Fidesznek. Ugyanis a viharsarki választmány egyik alelnökének azt a Mokán István sarkadi polgármestert választották meg, akit a Gyulai Törvényszék 2015 áprilisában költségvetési csalás miatt jogerősen elmarasztalt és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélt.

Mokán: nem feddhetetlen előéletű, mégis...

Mokán: nem feddhetetlen előéletű, mégis...

Fotó: sarkad.hu

Az ügy lényege, hogy Mokán István élettársa több éven keresztül jogtalanul lakásfenntartási támogatásban részesült és egy éven keresztül, ugyancsak jogtalanul, kapott gyermekvédelmi kedvezményt.

Az országgyűlési képviselőhöz fordultunk

A Magyar Narancs legutóbbi, 2019. július 18-i számában elsőként számoltunk be arról, hogy a Békés megyei Méhkerék fideszes polgármester-asszonyát, Tát Margitot a Gyulai Járási Ügyészség egy bűnmegelőzési program forrásainak eltűnése és meg nem valósítása miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja.

A történtek miatt pénteken írásban fordultunk Kovács Józsefhez, Békés megye 2. számú egyéni választókerülete fideszes országgyűlési képviselőjéhez. Egyrészt azért, mert választókerületi elnökként ő is címzettje volt a fentebb említett Kubatov-féle levélnek. Azt kérdeztük tőle, hogy ennek ellenére miként lehet a Fidesz színeiben polgármesterjelölt Tát Margit 2019 októberében Méhkeréken?

A kötelezően lelkes fideszes...

A kötelezően lelkes fideszes...

Fotó: fidesz.hu

Miért támogatja?

Másrészt azt is tudakoltuk, ha hosszabb ideje tudomása volt a méhkeréki ügyben folyó nyomozásról, akkor miért támogatta, hogy Tát a kormánypárt színeiben újrainduljon a helyhatósági választáson?

A Narancs.hu nem kapott választ Kovács Józseftől a feltett kérdésekre, holott a Facebook Messenger-levelezőrendszerén látszik, hogy a neki elküldött levelet ő vagy egy ezzel megbízott munkatársa még péntek délben látta, elolvasta.

Rugalmas elszakadás

Sőt, pontos információi lehetnek még Tát hogylétéről is, hiszen július 19-én, péntek délután egy 15 millió forintban került sportparkot avattak Méhkeréken. Erről az eseményről nem csak a megyei hírportál, a beol.hu, hanem közéleti Facebook-oldalán Kovács József is beszámolt. Ám úgy fest, a parlamenti képviselő már nem örül annak, hogy a polgármesterrel kell mutatkoznia: a sok ott készített fotó egyikén sem látszik a fideszes parlamenti képviselő és a kormánypárti polgármester közelről. Egyetlen egy felvétel van, amelyen távolról és gyakorlatilag nem, vagy alig felismerhetően mindketten ott vannak.

Kovács József elment Méhkerékre, de hol van a fotókról Tát?

Kovács József elment Méhkerékre, de hol van a fotókról Tát?

Fotó: Kovács József/Facebook.com

Ez felfogható annak is, hogy ha óvatosan is, megkezdte a rugalmas elszakadást a fideszes országgyűlési képviselő a súlyos költségvetési csalással megvádolt, pártjához és választókerületéhez tartozó faluvezetőtől.

Azt pedig jelzésértékűnek nevezhetjük, hogy a sportpark építéséről korábban beszámoló és a Facebook-oldalán ezt megelőzően aktív Tát Margit a pénteki átadó ünnepégről már nem adott hírt.

Figyelmébe ajánljuk