Elfogtunk egy levelet: íme Kubatov sorvezetője az őszi választásokra

Kis-Magyarország

Csak „feddhetetlen előéletű, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlen, közösség megbecsült tagjaiként” számon tartott jelöltek indíthatók a Fidesz színeiben az őszi önkormányzati választáson” – áll abban a levélben, amelyet Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke küldött ki még az EP-választás előtt a választókerületi elnököknek.

Hármas menetrendet vázol fel az a hivatalos, a „Fidesz Központi Hivatala” fejléccel és az ötödik oldalon Kubatov Gábor ügyvezető alelnök aláírásával ellátott levél, amely a Narancs.hu birtokába került.

A levél egy sorvezető kíván lenni, az alelnök útmutatást ad benne a tagságnak, a helyi kádereknek, mire figyeljenek, hogyan készítsék elő az októberi önkormányzati voksolást. Kubatov szigorú elveket határoz meg, amelyek viszont sok esetben szöges ellentétben állnak a valósággal, hiszen a Fidesz számos helyi politikusa került már összetűzésbe a társadalmi együttélés írott vagy íratlan normáival.

Egy oldal a levélből

Egy oldal a levélből

 

A Fidesz választókerületi elnökeinek címzett, de rövidebb formájában valószínűleg minden alapszervezethez eljutó – ám érdekes módon dátumot nem tartalmazó – Kubatov-levél leszögezi: minden érintett számára nyomatékosítsák, hogy „az európai parlamenti választás kampányában tanúsított aktivitás döntő jelentőséggel fog bír (így!) a tisztújítás és a jelöltállítás során.”

Ki lesz a megyei választmányi elnök?

Ami a szervezést illeti: az alelnök előírja, hogy az alapszervezeteknek tisztújítást kell rendezniük, meg kell választani a Fidesz következő kongresszusára a küldötteket és végül javaslatot kell tenni a „Szövetség” helyi polgármesterjelöltjére is.

A Kubatov-féle levél szerint a tisztújításra május 30-a és június 10-e között kerül sor, azaz már az EP-választás eredményeinek ismeretében. A Fidesz-központ által az alapszervezeteknek elküldött levél részletezi, hogy a helyi szervezeteknek, létszámtól függően mekkora elnökséget kell választani és hány kongresszusi küldött megválasztására jogosultak. A Fidesz megyei és fővárosi választmányainak tisztújító gyűlése most, június utolsó két hetében lesz.

Köztudomású, hogy például a mentelmi jogától megfosztott és súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított, de ennek ellenére választókerülete polgármesterei által kitüntetett Simonka György mindenképpen meg akarja tartani a Fidesz Békés Megyei Választmány elnöki posztját. Annak ellenére is, hogy ez még a helyi párttársainak egy része szerint a lehető legrosszabb üzenet volna.

Meglepő fordulat Simonka-ügyben: kipakolt a fegyverhordózója

„Véleményem szerint MONKA POLITIKAI ÉRTELEMBEN MEGBUKOTT!" - írta hétfőn nem sokkal dél után saját Fb-oldalára félreérthetetlenül Simonka György fideszes parlamenti képviselőre utalva Galló Ferenc pályázatíró, aki korábban a fideszes politikus bizalmi emberének számított. Minden magyarázat nélkül átadjuk a szót annak a Galló Ferencnek, aki két héttel ezelőtt bejelentette, hogy „ideiglenesen", 2019.

A választókerületi elnökök vétója

A „Fidesz Központi Hivatalából” küldött levél emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyi alapszervezetek ülése és döntése nyomán az Önkormányzati Választási Egyeztető Bizottságoknak (ÖVEB) június 18-a és július 3-a között kell összeülniük, hogy a helyi alapszervezetek javaslatai alapján döntsön a „Szövetség” polgármesterjelöltjének személyéről.

Ugyanakkor a Kubatov jegyezte kiskáté lehetőséget nyújt, hogy a Fidesz választókerületi elnökei, akik az esetek többségében a térség egyéni országgyűlési képviselői is, július 6-ig kifogást nyújtsanak be az ÖVEB polgármester- és képviselőjelöltjeinek személyével, valamint a listán szereplők sorrendjével szemben. Ez gyakorlatilag vétójogot jelent.

Majd az alapszervezeteknek elküldött levél a legnyomatékosabban felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz országos választmányának korábbi döntése alapján a 2019-es őszi önkormányzati választáson a jelöltállításnál csak olyanok jöhetnek szóba, akik: „feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek”, akiket „a közösség megbecsült tagjaiként” tartanak számon helyben és kizárólag olyanok indíthatók az őszi helyhatósági választáson, akik „korábbi munkájuk kapcsán megbecsülést vívtak ki a közösség körében.”

De vannak egyenlőbbek?

Kérdés, hogy ezeket a passzusokat mennyire veszik komolyan? Gondoljunk csak Simonka György dél-békési képviselő esetére, akiről 2016 óta lehet tudni, hogy nyomoznak az ügyeiben, mégis őt indította 2018-ban a Fidesz, mi több, a mostani fideszes tisztújításon is indul, befolyása akkora, hogy még a polgármesterek kijelőlésébe is bele tud szólni.

Választókerületi ülés Simonka celebrálásával

Választókerületi ülés Simonka celebrálásával

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Mi több, ahhoz is elég nagy a hatalma, hogy helyi párttisztségviselőket szorítson ki a Fideszből. Nemrég derült ki Simonka György országgyűlési képviselő és tótkomlósi emberei, Garay Rita polgármester, Varga András alpolgármester, Pertics Attila, a környék legnagyobb agrárvállalkozója, valamint Takács Ferenc Békés megyei önkormányzati képviselő nem fér meg egy csárdában.

Ennek ellenére a pártközpont nem Takács - aki mellesleg Orbán Viktor bőllérje - mellé állt, hanem Simonkát támogatta, így Takács kénytelen volt kilépni a pártból.

Nem számít az ügyészségi vád, Simonka tisztogat a Fideszben: kiszorította a pártból Orbán böllérjét

Hatalmas fordulatot vesz Dél-Békésben két erős és befolyásos fideszes vezető csatája. A súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Simonka György ellenfele és bírálójaként ismert Takács Ferenc május 26-a után távozik a pártból, de nem hagyják az út szélén. Erre a Fidesz-központ is rábólintott.

Figyelmébe ajánljuk