Így harcol nap mint nap a Fidesszel a balatoni polgármester

  • Magyar Krisztián
  • 2015. június 18.

Kis-Magyarország

A rendőrkapitányból polgármesterré avanzsáló Lengyel Róbert beavatott mindennapi küzdelmébe, amit függetlenként a helyi kormánypárt ellen vív. Siófok az új Esztergom? Interjú.

Az új Esztergom Siófok – több forrásunk is így jellemezte a helyzetet a Balaton-parti városban, ahol az ősz óta tartó önkormányzati adok-kapokról korábban már mi is beszámoltunk. Októberben ugyanis polgármestert váltott Siófok, a fideszes Balázs Árpádot Lengyel Róbert váltotta, igaz, a testület többsége így is kormánypárti (a Fidesz–KDNP 7 képviselőjére 1-1-1-1 független, jobbikos, MSZP-s és egy civil szervezet képviselője jut).

Siófokon az elmúlt hónapokban az alábbi ügyek borzolták a kedélyeket:

– a korábbi városvezetés milliós amerikai útja,

kimagasló végkielégítések,

– egy kukabotrány: a város számos befolyásos tagjának nem kellett hulladékgazdálkodási díjat fizetnie,

– a testületi többséget alkotó Fidesz-többség és a független polgármester konfliktusa,

– a városi strandokat kezelő cég gyanús ügyei,

– és ennek nyomán egy friss rendőrségi nyomozás.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban alaposan beszámolunk ezekről az ügyekről, most pedig a város független, jogász-rendőr polgármesterével közlünk beszélgetést, amelyet onnan kezdünk, hogy miképp is lett ő siófoki főkapitányból polgármester.

Lengyel Róbert: Már 2013 decemberében is megkörnyékezett az egyik helyi baloldali párt, hogy legyek a polgármesterjelöltjük. Az első megkeresés után még különösebben nem foglalkoztam a kérdéssel, aztán néhány hónappal később jobboldali kötődésű, a helyi közéletben fontos szereppel bíró emberek is megkerestek. Ők azt szerették volna, ha az akkor regnáló polgármestert (a fideszes Balázs Árpádot – a szerk.) valaki le tudná váltani. Jelezték, hogy egy kisebb körben értekezve arra jutottak, méltó kihívója lehetnék Balázsnak. Ez volt az a pont, amikor elgondolkodtam az induláson, hiszen amikor politikailag nehezen összeegyeztethető szemléletű emberek egymástól teljesen függetlenül arra jutnak, hogy alkalmas lehetek mint kihívó, akkor már egy komolyabb mérlegelést is megér a felkérés. Egészen augusztusig húztam a döntést, majd az egyik helyi lapban megszellőztettem a dolgot. Arra voltam kíváncsi, hogy milyen reakciót váltok ki a siófokiakból. A cikknek elképesztő hatása volt: ahogy megjelent, elkezdtek „bombázni” a magánszemélyek, és biztattak arra, hogy vállaljam el a feladatot. Ezután hivatalosan is bejelentettem, hogy függetlenként indulok a polgármesteri székért. Majd másnap a Fidesz lejárató kampányba kezdett, kiadtak egy közleményt, amelyben minősíthetetlen állításokat tettek a személyemmel kapcsolatban. Korábban többszörösen kitüntetett tisztként évekig voltam egy rendőrségi elit alakulat parancsnoka, öt és fél évig pedig siófok rendőrfőkapitánya. Az akkori, szintén fideszes többségű testülettel kifejezetten jó szakmai kapcsolatom volt, és erre a kampány során rendre azt hangsúlyozták, hogy mennyire gyenge rendőri vezető voltam. De ennél felháborítóbb volt, hogy a privát életemmel kapcsolatban is olyat állítottak, ami egyáltalán nem felelt meg a valóságnak. Pontosabban: arra tettek utalást, hogy verem a nőket. Egészen méltatlan irányba fordult a siófoki kampány ezzel a hozzáállással. De mindenért kárpótolt az, hogy a húsz éve regnáló polgármestert jelentős különbséggel megelőztem.

false

 

Fotó: Magyar Krisztián

magyarnarancs.hu: Úgy tűnt, hogy az októberi alakuló ülésen sem került közelebb a fideszes képviselőkhöz.

LR: Az egy botrányos ülés volt, amelynek az volt az üzenete, hogy szinte minden jogkört meg kell vonni a polgármestertől, és minden úgy lesz, ahogy a Fidesz-frakció szeretné. Pedig az emberek többsége egyértelműen kinyilvánította, hogy kit szeretnének a város vezetőjeként látni. Ezen kívül szomorú volt látni, hogy szinte mindent lesöpörtek az asztalról, amivel előálltam.

magyarnarancs.hu: A Fidesz-frakció egyik első kezdeményezése volt, hogy a lehető legtöbb jogkörtől megfossza önt. Erről mi volt a véleménye?

LR: Elvi alapon felháborítónak tartottam, hogy a legfontosabb tulajdonosi jogok az önkormányzati cégek tekintetében gyakorlatilag a Fidesz-frakció kezébe kerültek. Ideális esetben a tulajdonosi jogokat a testületi kontroll mellett a polgármester gyakorolja, ez tudomásom szerint az összes Balaton-parti település esetében is így van. Siófokon a saját előterjesztésüket megszavazva a fideszes képviselők úgy döntöttek, hogy ezeket a jogköröket elvonják a polgármestertől és a pénzügyi bizottságra delegálják. Mindezt azzal indokolták, hogy az előző polgármester kezében nagy hatalom összpontosult, és ez a továbbiakban ne így legyen. Persze ehhez hozzátartozik, hogy a testületben ülők egy része az előző ciklusban is ott volt, de akkor nem mondták, hogy hátrébb az agarakkal. Jelenleg a szerződések többségét úgy írhatom alá, hogy azt a pénzügyi bizottság kormánypárti vezetőjének is ellenjegyeznie kell.

magyarnarancs.hu: Az új testület fennállása óta voltak már olyan személyi vagy egyéb döntések a Fidesz részéről, amelyek vállalhatatlanok voltak az ön számára?

LR: Ilyen volt a Balaton-parti Kft. átvilágításáról szóló jelentés (amely alapján jelenleg rendőrségi nyomozás is folyik) napirendről való levétele, vagy részben az a névsor, amellyel a Fidesz állt elő, és azoknak a nevét tartalmazta, akiket a 44 százaléknyi tulajdoni hányaddal rendelkező Siófok a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tisztújító közgyűlésére javasolt a város a hajózási cég vezérigazgatói posztjára, a felügyelő bizottságba és az igazgatóságba. Utóbbi kapcsán az én javaslataimat lesöpörte a testületi többség, majd kiderült, hogy például az igazgatóságba a volt polgármestert tennék be. Nem tudtam mit tenni, megszavazták.

false

magyarnarancs.hu: A jelenlegi helyzet milyen károkat okozhat a városnak?

LR: Egyértelműen rossz hatással van ránk, hogy ilyen negatív kicsengéssel a város előkerül az országos médiában is. De azt is tudom, hogy ezeket a csatákat még a ciklus az elején meg kell vívni, mert romokra nem lehet építkezni. Ahol olyan problémákat látok, amelyeket sürgősen kezelni kell, ott azon nyomban kezdeményezem a rendrakást. Arra pedig azonban nem tudok mit mondani, amikor egy cég átvilágításáról szóló szakértői jelentést a képviselők lesöpörnek az asztalról olyan mondvacsinált indokkal, hogy az nem elég szakmai. Azért engedtessék már meg, hogy volt rendőrként, jogászként el tudjam dönteni, milyen szakmai anyag alkalmas arra, hogy a képviselő-testület arról tárgyaljon.

magyarnarancs.hu: Miért kezdeményezte az önkormányzati cég átvilágítását?

LR: Már kezdetben is voltak arra utaló jelek, hogy a Balaton-parti Kft.-nél nem mentek teljesen rendben és átláthatóan a dolgok. Rengeteg városi pletyka volt arról, hogy az önkormányzat bizonyos cégei egyfajta kör kifizetőhelyeként is szolgáltak. Ezeket a pletykákat akartam eloszlatni vagy adott esetben igazolni, mert csak így tudok átlátni történéseket és normálisan vezetni egy várost. Saját érdekem is ez, mert egy idő után nem mutogathatok visszafelé, de a siófoki emberek döntő többsége is szeretne tisztán látni. Így tettem még decemberben egy előterjesztést, hogy szép lassan minden önkormányzati céget világítsunk át, kezdjük a Balaton-parti Kft.-vel, mivel ez a legnagyobb és 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég. Mivel kezdetben a képviselő-testület is támogatta a vizsgálatot, felállt egy bizottság, amely három hónap alatt átvilágította a kft.-t. Az előző frakcióvezető még akkor azt mondta: nekik is érdekük mindez, így a kezdeményezéssel egyetértettek. Aztán áprilisban megjött a jelentés, az ügyvezető és a testület tagjai is megkapták a dokumentumot, majd azzal kellett szembesülnöm, hogy a Fidesz mégsem hajlandó tárgyalni a vizsgálat eredményeiről. Két testületi ülésen is leszavazták a témát a napirendi pontok közül, amellyel álláspontom szerint egyértelműen a szőnyeg alá söpörték a problémát. Pedig a jelentés alapján felmerült a gyanú, hogy a Balaton-parti Kft. működése során a korábbi években súlyos visszaélések és törvénytelenségek történhettek. Nekem felelős vezetőként kötelességem volt a hatóságokhoz fordulni, így egyebek közt folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás, lopás, csalás, sikkasztás hivatali visszaélés, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése gyanúja miatt feljelentést tettem, bizonyítékként pedig csatoltam a jelentést. A rendőrség is megalapozottnak találta gyanúimat és el is rendelte a nyomozást. Jelenleg ott tartunk, hogy a további cégátvilágítások tekintetében a testületi többség úgy döntött, ne az a bizottság vizsgálódjon tovább, amelynek a jelentése alapján a fenti büntetőügy folyik, hanem az Állami Számvevőszéket kérjük fel további vizsgálódásra. Ezzel kapcsolatosan van bennem egy erőteljes szkepticizmus, a többség azonban így döntött, hát így lesz.

magyarnarancs.hu: Ekkora ellenszélben hogyan lehet vezetni egy várost?

LR: Jelenleg ez inkább amolyan húzd meg, ereszd meg állapot: most már sok-sok egyeztetéssel a döntések előtt, érvekkel-ellenérvekkel, vitákkal, sok kérdésben összhanggal, több kérdésben teljes egyet nem értéssel. A nagy horderejű kérdésekben, ha nincs összhang, általában az egyetlen jobbikos és a szintén egyetlen baloldali képviselő támogat, egy független (az alpolgármesterem) általában a Fidesszel szavaz, a másik független viszonyulása változó. Kétségkívül elég egyedi és nehéz a szituáció, de azt gondolom, hogy nem lehetetlen így sem a közös munka. Működik a város, bármekkora az ellenszél, mert a józan kompromisszumokat megkötöm. Tőlem tisztességtelen dolgot nem is lehet kérni: ami belefér az értékrendembe és úgy érzem, hogy a város érdekét szolgálja, abba hajlandó vagyok belemenni. Ezenfelül más szempontok kiszolgálását ne várja tőlem senki, mert csalódni fog.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.