Kazincbarcikára költözik Miskolcról a Kocsonyafesztivál

Kis-Magyarország

A szervezők nem kaptak engedélyt, a város viszont Kocsonyafarsangot rendez ugyanabban az időben. Emiatt holnap megmozdulásokat szerveznek a borsodi megyeszékhelyen, ahol többen politikai motivációkat sejtenek a fideszes városvezetés elutasítása mögött.

Eddig még nem kaptak 2014. február 20–23-ra területfoglalási engedélyt a februári Miskolci Kocsonyafesztivál szervezői – tudta meg a magyarnarancs.hu. Az pedig joggal feltételezhető, hogy ezután sem fognak, mivel Kriza Ákos (Fidesz) miskolci polgármester korábban már bejelentette: a város saját szervezésében Kocsonyafarsangot rendez 2014. február 20 és 23-a között.

Pedig Kocsonyafesztivál szervezői nem hagyták az utolsó pillanatra a területfoglalási kérelem beadását: a 2013-as Kocsonyafesztivál megnyitó, februári fogadásán nem hivatalosan adták át azt a polgármesternek. Egy héttel később hivatalosan is megtették, az önkormányzat nyilvántartásba vette kérelmüket. Tíz hónapja azonban semmiféle választ nem adott a hivatal megkereséseikre – tudtuk meg Pászkán Zsolttól, a Kocsonyafesztivál stratégiai igazgatójától. Pászkán december 13-án e-mailben érdeklődött, amire – úgy tudjuk – december 17-én érkezett válasz, hogy minden halad a maga hivatali útján. Három nappal később azonban a polgármester bejelentette a miskolci Kocsonyafarsang megrendezését. Így aztán a rendezvény a szocialista vezetésű Kazinczbarcikára költözik, amelynek képviselő-testülete már döntött is arról, hogy befogadja azt.

2010-ben még Miskolcon volt a Kocsonyafesztivál

2010-ben még Miskolcon volt a Kocsonyafesztivál

Fotó: MTI

Sokan azonban nem szeretnék elengedni a rendezvényt, ők saját Facebook-oldalon gyűjtik a támogatókat. A fesztivál szervezői az év utolsó napján három flashmobot szerveznek Miskolcon: december 31-én, kedden fél 12-kor a városháza előtt, 14 órakor a Forinton, 17 órakor Mancs kutya szobránál tartanak villámcsődületet a kocsonyafesztivál megtartásáért küzdők.

Pászkán Zsolt a magyarnarancs.hu-nak elmondta: tervben volt a fesztivál új helyszínekkel, így Kazincbarcikával való bővítése is, de nem azon az áron, hogy Miskolcot elhagyják. A céljuk az, hogy két hétvégére, két nagy helyszínt kapjon a fesztivál, ami már kétségtelenül kinőtte a várost. (Más borsodi települést, például Szikszót is bevonnák, ahol békaúszó versenyt rendeznének.) Amiatt azonban, hogy semmilyen választ nem kaptak a várostól, kényszerpályára kerültek a szervezésben. Nem tudtak vállalkozói szerződéseket kötni, szponzorokat toborozni, továbbra is bizonytalanságban tartják őket. Hozzátette: még nem mondtak le miskolci rendezésről, ennek érdekében januárban újabb akciókat tartanak, ha szükséges. Megtudtuk azt is: tavaly 200 ezer látogatót vonzott a rendezvény, miközben az 2013-as fesztivál 17,5 milliós kinnlevőséget hagyott maga után a beígért, de nem folyósított támogatások miatt.

A ki nem adott engedély okai között városi pletykák szerint előkelő helyen áll, hogy a fesztivál kitalálója, Rózsa Edit a korábbi szocialista alpolgármester, Fedor Vilmos felesége. A városházától megkérdeztük, miért nem kapott engedélyt a nemzetközileg ismert Kocsonyafesztivál, miért van szükség egy új kocsonyarendezvény megtartására, de választ eddig még nem kaptunk. (Amint megérkezik, közölni fogjuk.) Az mindenesetre tény, hogy a város költségvetésébe nem tervezték be a jövő év fesztivált, ami – rendezvényszervező forrásaink szerint – egy ekkora programsorozat esetén legalább 30 millió forintba kerül.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?