A munkába járás alig megoldható – Élet az ócsai lakóparkban

  • Matkovich Ilona
  • 2013. december 31.

Kis-Magyarország

Egy ócsai ház árából akár hetet is lehetne venni a főváros közelében: a brutális közpénzpazarlás ellenére az itt élők mégis elégedettek. Sokuknak ugyanis fontos menedéket jelent egy itteni ház, ráadásul kertészkedni is lehet. A tömegközlekedés azonban kritikán aluli.

Tömegközlekedéssel szinte lehetetlen, autóval azonban könnyen és gyorsan lehet megközelíteni az ócsai szociális lakóparkot – ez volt az első tapasztalatunk, amikor még karácsony előtt kerestük fel a Pest megyei létesítményt. Pedig az otthonukat vesztett családoknak – ha megmaradt is a személyautójuk – tankolásra már nem vagy alig futja. A telep Ócsától öt km-re fekszik (az előkészületekről lásd korábbi cikkünket), így gyalogosan, főleg kisgyerekkel bajos ezt a távolságot naponta akár többször is megtenni.


false

 

Fotó: A szerző felvételei

 

Habár az ócsai lakópark benépesítésével megbízott Máltai Szeretetszolgálat minden birtokában lévő eszközt felhasználva segíti a bedőlt devizahitelesek mielőbbi beilleszkedését, látogatásunk után arra mégis jutottunk, hogy ezen az átgondolatlan állami projekten keresztül élete végéig gettóba kényszerülhet a már betelepült 42 család, amennyiben nem sikerül megtölteni a megépült 80, majd megépíteni az eredetileg ide tervezett 500 családi házat, amelyek mellé érdemes volna kereskedelmi egységeket létesíteni és kiépíteni a szociális infrastruktúrát. Pedig ezt nyilván senki sem akarhatja.

Két család

Nyersné Szentgyörgyi Erzsébet Szigetvárról költözött ide két fiával. A felhívást a nagyobbik fiú találta az interneten, és noha Erzsébet először nem hitt benne, végül már az első körben bekerültek a kiválasztottak közé. A lakásukat a bank tavaly december elején 4,75 millióért megvette, ám a 6,2 milliós kölcsönből így is jócskán maradt. „Fel vagyok készülve, hogy nyugdíjas koromig fizetni fogom, hacsak a szeretetszolgálat nem tud egy kedvező megállapodást kialkudni” – mondja a magyarnarancs.hu-nak Erzsébet, aki két hónapot dolgozott ősszel egy gombaüzemben, de sérült gerince miatt nem bírta folytatni a munkát. Most a Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri mosodájában kapott állást. Az utazás az ócsai lakóparkból naponta négy órát vesz igénybe, „az egész nap rámegy, de legalább lesz munkám, és a bérlet árának 80 százalékát a Máltai Szeretetszolgálat állja” – mondja az asszony, aki már a tavaszi kerti munkákat tervezi. Gyümölcsfákat, virágokat ültet, füvesít, veteményeskertet alakít majd ki az ezer négyzetméteres telkén. Megéri széppé tenni a környezetet és rendben tartani az államtól bérelt házat, hiszen azt a gyermekei megörökölhetik.

Nyersné Szentgyörgyi Erzsébet

Nyersné Szentgyörgyi Erzsébet

 

Nagyné Földi Piroska Nyíregyházáról költözött Ócsára, augusztus közepén. A 11 éves fiát egyedül nevelő asszony Nyíregyházán egy kórházban takarított. „Már egyedülállóként vettem egy kis kertes házat Nyíregyházán, amire 4,5 milliós hitelt vettem fel. Ez havi 35 ezer forint törlesztőrészletet jelentett, amiből mára 120 ezer forint lett. Amikor elérte a törlesztőrészlet a 80 ezret, akkor feladtam. El kellett döntenem, hogy eszünk vagy hitelt törlesztünk. A munkahelyemet sajnáltam otthagyni, de amikor olvastam a hirdetést, arra gondoltam, itt talán segítséget kapok, és nem kerülök a gyerekkel az utcára. A bátyám költöztetett. Amikor itthagyott, sírt, hogy hova hoztalak téged. Decemberig nem kaptam munkát, addig a 22 800 forintos segélyből, a 26 ezer forint gyerektartásból és a 3700 forint családi pótlékból tartottam el magunkat. Az ócsai házunk bérleti díja 16 800 forint havonta, plusz rezsi. Nagyon örültem, hogy decembertől helyben végezhetek közhasznú munkát, mert nem lehetett tovább halogatni a fa beszerzését” – mondja. Az itt lakók egyébként nem bánják, hogy az eredetileg gázfűtésesnek tervezett házakba végül nem vezették be a gázt, mert „a fa még mindig sokkal olcsóbb”.

Nagyné Földi Piroska

Nagyné Földi Piroska

 

Házanként 70 millió forint

Bár az általunk megkérdezett lakók többsége elégedett, az idén tavasszal átadott ócsai szociális lakópark mégsem értékelhető kormányzati sikertörténetként. A projekt a tervezettnél sokkal drágább, ez részben azért történt, mert az eredetileg 500 ház megépítésére tervezett terület infrastruktúráját is kiépítették, de mindössze 80 ház épült meg, és eddig csak 42-re sikerült bérlőt találni. Az atlatszo.hu-n közölt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megküldött adatok szerint, az ócsai beruházás eddig 2,78 milliárd forintba került. A további házak építéséről – feltehetőleg a téli kilakoltatási moratórium utáni beköltözések ismeretében – jövőre határoz a kormány.

Mindebből könnyen kiszámolható, hogy eddig házanként 34 millió forint közpénzbe került a lakópark – illetve, mivel csak minden második háznak van egyelőre lakója, 70 millióba. Az ócsai lakóparki házak 60-70 négyzetméteresek, miközben még Budapest közelében is lehet kapni 50-60 négyzetméteres házat tízmillió körül. Az atlatszo.hu korábban megírta: az első pályázatra 588 család jelentkezett, de alig akadt köztük olyan, aki megfelelt volna a szigorú feltételeknek. A második fordulóra csak 23 pályázat érkezett, igaz, az első forduló vesztesei automatikusan bekerültek a könnyített feltételekkel kiírt fordulóba. A beköltözési kedv azonban jelentősen alábbhagyott. Az itt lakók szerint ez nagyrészt az elzártság és a rossz médiavisszhang miatt történt így; a saját családjaik is értetlenül fogadták, amikor bejelentették, hogy jelentkeztek a programba.

Segít a város

A lakók eközben arról is beszámoltak a magyarnarancs.hu-nak, hogy a 9200 lakosú Ócsa városvezetése minden lehetséges eszközzel igyekszik megkönnyíteni a lakóparkba költözők életkörülményeit. Nyár óta a helyi közlekedést üzemeltető vállalkozó bővítette járatainak számát, így már rendszeres buszjárat közlekedik a település és a lakópark között. Utóbbival szemközt, az út másik oldalán mintegy 150-en laknak Alsópalkony városrészben, ahonnan eddig naponta háromszor járt busz. Az itt élők az út melletti apró üzletben intézhetik a napi bevásárlást, de többnyire bejönnek a busszal a városi bevásárlóközpontba, vagy szombaton a piacra, ezért is indítottak szombat délelőtt egy piaci járatot. Ha megépülne a 2. ütem, abban már szerepelne a lakóparkon belül egy óvoda, bölcsőde, illetve egyéb szociális intézmények és kereskedelmi egységek is, de amíg csak negyven család lakik itt, addig a gyerekeknek be kell járni Ócsára bölcsődébe, óvodába, iskolába. A 800 főt befogadni képes helyi általános iskolába a beköltözöttek gyerekeivel együtt jelenleg közel 700 gyerek jár, tehát a városnak mindenképp jól jött az egykori külterületre épült lakópark, amelynek környéke – állítólag – mostanra felértékelődött, az állami pénzen kiépített infrastruktúra ugyanis kívánatos helyszínné teheti a környékbeli vállalkozások számára.

Kormos Rebeka, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa elmondta: a kialakult helyzetet elfogadva legnagyobb erőiket a családok beilleszkedésére próbálják fordítani. A gyerekek számára játszótér épült, emellett játék- és kézműves-foglalkozásokat tartanak nekik, de a szülők is mindennapos vendégek a szeretetszolgálat részére berendezett épületben.

A Máltai Szeretetszolgálat háza

A Máltai Szeretetszolgálat háza

 

„Az egyik legfontosabb, megoldásra váró feladat, hogy több buszjárat megálljon a telep előtt, hiszen az ideköltözők zömének érthető okokból nincs saját autója, tömegközlekedéssel viszont a több műszakos munkába járás megoldhatatlan. Ez lételem, ahogy az is, hogy az anyukák bejussanak napközben Ócsára az orvoshoz – mondja Kormos Rebeka. – A családok különböző helyzetben, otthonuk elárverezése előtt vagy után kerültek a programba, de akad olyan többgyermekes család, amely már családotthonból adta be a pályázatot. Itt van egy viszonylag jól kiépített környezet, ezekből a házakból őket ki nem rakják, és mi velük együtt dolgozunk azon, hogy az adósságrendezésben minél ideálisabb megoldást válasszunk. Például az adósságkezelő kollégáink abban segítenek, hogy a tulajdonosok maguk adják el a házukat, ne várják meg, amíg ezt a végrehajtó teszi meg helyettük. Minden napnak megvan a megoldandó feladata” – mondja a szeretetszolgálat munkatársa.

Stoppal a klinikára

Fél ötkor már a sötétben indulunk haza. Az út szélén fiatal házaspár egy háromévesforma kislánnyal álldogál. Leintik az autónkat. Miután felvesszük őket, kiderül, ők is az ócsai szociális lakóparkban laknak négy gyermekükkel. A kislány két napja lázas, és be kell jutniuk a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikára infúzióra. „Az Ócsáról érkező iskolabuszra vártunk, ha megkérem a sofőrt, ő visszavisz az ócsai vasútállomásra, onnan egy óra a Nyugati pályaudvar” – kezd rá kérdés nélkül is az édesanya. Útközben elmeséli, hogy a család Ceglédről költözött ide, miután férje elvesztette a munkáját létszámleépítés miatt, és nem tudták tovább fizetni a megugrott devizahitelüket. Próbáltak Budapest környékén szociális lakáshoz jutni, mert a férje közben elhelyezkedett, de nem sikerült, és elegük lett az albérletből albérletbe költözésből. „Igaz, kicsit nehézkes az eljárás a telepről, de a bevásárlást már nem is Ócsán, hanem az egyik nagy bevásárlóközpont webshopján keresztül intézem” – magyarázza a fiatalasszony. Majd hozzáteszi: reméli, nem maradnak magukra a semmi közepén, és megvalósul az eredeti terv, benépesül a lakópark, s kialakul egy önálló, igazán élhető település Ócsa-Alsópalkonya szomszédságában.

Figyelmébe ajánljuk