Egy harmadik településen is polgármester lenne a csongrád-csanádi közgyűlés fideszes elnöke

Kis-Magyarország

Szabadidejében utat javít Csongrád-Csanád megyei közgyűlésének fideszes elnöke Mindszenten, ahol független polgármesterjelöltként indul, mások mellett a Fidesz hivatalos jelöltjével szemben. Korábban Szegvárt vezette, de indult már Szentesen is.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2024. május 2-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

„Tegnap voltak, akik aláírást gyűjtöttek, én kátyúztam egy kicsit.” Ezt írta a Facebookon a közelmúltban „Gémes Laci”. A mondatzáró pont után pici nemzetiszín zászló következik a bejegyzésben. A fotókon látszik egy utca töredezett burkolata, majd a javítás eredménye. Az anyag, amelyet a kátyúkba hordott és tömörített Gémes László agrárvállalkozó, a megyei közgyűlés elnöke, szürkésbarna, nem látszik túlságosan tartósnak. „Egy hónapot kibír, addig talán beindul a két éve kapott 100 milliós útfelújítás! Hajrá, Mindszent!” – tette hozzá Gémes.

Huszonöten szóltak hozzá a bejegyzéshez. Egyikük szerint „a másfél évtizede »uralmon« lévő polgármesternek ez nem jutott eszébe”, és azzal zárja, „szebb jövőt, Mindszent!”. Másvalaki egy szintén kátyús utca képét illeszti be, mondván, oda is kellene néhány köbméter anyag. Kiderül, hogy ilyet nem először csinált Gémes, és ezt többen is tudják róla. Szóba kerül, hogy amíg Gémes Szegvár polgármestere volt, ott is rendben voltak az utak, a fű sem nőtt nagyra a közterületeken.

Mindszent hatezer lakosú város Csongrád-Csanád megyében, a Tisza partján, a Kurca torkolatánál. Polgármestere 2010 óta Zsótér Károly, aki akkor függetlenként nyert, majd négy év múlva már a Fidesz–KDNP jelöltjeként, 2019-ben szintén. Most éri el a nyugdíjkorhatárt. Legutóbb eleve azzal indult, hogy ezt a ciklust végigviszi, aztán befejezi.

Mindszent északi szomszédja a négyezer lakosú nagyközség, Szegvár. Gémes Lászlót Szegváron 2002-ben választották önkormányzati képviselővé, 2006-ban polgármesterré, függetlenként. 2010-ben már az ő neve mellett is a Fidesz–KDNP állt. Három cikluson át vezette a nagyközség önkormányzatát. 2010-ben tagja lett a megyei közgyűlésnek, négy évvel később ugyanott a Fidesz–KDNP-frakció vezetője lett. 2019-ben nem a falujában, hanem Szentesen indították a kormánypártok a polgármesteri székért. Szentes Szegvár északi szomszédja, 25 ezres város. Nem ő nyert, de Szegváron sem az lett a polgármester, akit ő és a Fidesz–KDNP támogatott, hanem Gémes évtizedes ellenfele, a független Szabó Tibor.

Aktivitás

A Fidesz bízott Gémesben, ez abból is látszott, hogy a megyei közgyűlés addigi elnökét, Kakas Bélát 2019-ben csak a Fidesz–KDNP-lista 17. helyén indították, Gémest pedig az élén. Ő lett a közgyűlés elnöke. Közben közéleti emberként, a megyei vadászkamara elnökeként, gazdálkodó, gépi munkákat is végző nagyvállalkozóként Szegváron is megkerülhetetlen maradt.

Aztán Gémesnek idővel megkopott a renoméja a pártban. Voltak érdekes ügyei, például amikor a falu 2,4 hektárját, amelynek a papírok szerint nem volt épp bérlője, ő használta, mondván, nem akarta parlagon hagyni a földet (lásd: Árpád, árpánk, Magyar Narancs, 2021. szeptember 1.). A Gémes által létrehozott egyesületnek pedig a szegvári művelődési ház tulajdonjoga miatt támadt peres ügye az önkormányzattal (lásd: És most viszi, Magyar Narancs, 2023. november 15.). Az önkormányzat és Gémes perei még biztosan eltartanak néhány évig. A leglátványosabb jele a presztízsveszteségnek azonban az volt, amikor takarékossági intézkedésként tavaly vissza akarta hívni a tisztségéből a közgyűlés egyik alelnökét, Csáki Bélát, de a titkos szavazáson a képviselők többsége érvénytelenül voksolt. Gémes erre saját hatáskörben megvonta Csákitól az alelnöki tiszteletdíjat, mondván, pont annyit dolgozott, mint egy sima képviselő, de ez a lépés sem a kormányhivatalnak nem tetszett, sem a közgyűlésnek: amikor Gémes a jogvitát tisztázni akarta, a kormánypárti képviselők többsége egyszerűen nem ment el az így határozatképtelenné vált ülésre (lásd: Kajakra mennek, Magyar Narancs, 2023. szeptember 20.).

Gémes Lászlónak az idén január 24-én nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint közgyűlési elnökként 1,1 milliós havi bruttó jövedelme van, bruttó 175 ezres költségtérítést kap. A családi gazdaságból évi 1 milliós jövedelme származik, a vadászkamarától havi 80 ezres, az agrárkamarától esetenként 60 ezer forint. Szegváron két családi házban tulajdonos felerészben. Öt hektáron vannak gazdasági épületei, 130 hektáron szántója, legelője. Van saját tanyája, és a régi szegvári kendergyár területén 40 hektáron gazdasági épületei. Tizennégy személyautóról, egy teherautóról lehet olvasni a gépjárművek rovatban, a pénzintézettel szembeni tartozás rovatban pedig ez áll: 320 millió forint.

Arcfestés, vadételkóstoló

A hír, hogy Gémes László most épp Mindszenten indul, április közepén már beszédtéma volt a megye közéleti szereplőinek körében. Április 18-án a Gémes Laci néven fenntartott Facebook-oldalán dokumentálta, hogy a megye önkormányzata nevében egy-egy szál virággal köszönte meg Szegváron a frissen felújított orvosi rendelőben az ott dolgozók munkáját „és a felújítás során tanúsított kitartásukat”. Egy nappal később köszönetet mondott azoknak a mindszenti polgároknak, aki megkeresték, hogy induljon polgármesterjelöltként: „Minden indulónak sok ajánlást és nagyon jó hangulatú kampányt kívánok! Ha ügyesek vagyunk, sokat tanulhatunk egymástól, aminek Mindszent város biztosan nyertese lesz! Hajrá, Mindszent!” Április 20-án, szombaton családi napot rendezett Mindszenten bábszínházzal, kutyás bemutatóval, koncerttel, ugrálóvárral, KRESZ-pályával, arcfestéssel, valamint lakodalmaskalács-sütéssel és vadételkóstolóval. A fotók tanúsága szerint sokan részt vettek a rendezvényen.

A közgyűlési elnöki tisztségét ugyanúgy ellátja, ahogy eddig: hivatalos Facebook-oldalán, ahol nem Laci, hanem László, április 27-én, szombaton arról számol be, hogy fogadta a testvérmegye, a kínai Sanszi tartomány kormányzóját, Hszü Ming-fejt.

A Magyar Narancs kérdésére, miért döntött úgy, hogy ezúttal Mindszenten indul, azt válaszolta: nagyon sok mindszenti kereste meg e kéréssel, már 2014-ben is biztatták. Gémes azt írja, függetlenként indul Mindszenten, nem a pártok, hanem a mindszenti emberek támogatását kéri. A felvetésre, hogy a párt alapszabálya szerint annak a Fidesz-tagnak, aki a párt hivatalos jelöltjével szemben indul a választáson, elvész a tagsága, Gémes azt válaszolta, „majd eldöntik”. Említ három olyan esetet a megyében, amikor tudomása szerint nem szűnt meg a függetlenként induló fideszes tagsági viszonya.

 
Gémes László

A Fidesz megyei szervezete kérdésünkre azt írta, az önkormányzati választási előkészítő bizottság és az országos választmány döntése értelmében a Csongrád-Csanád vármegyei listát Nagy Attila vezeti, aki Üllés polgármestere. „Gémes László nem, Csáki Béla szerepel a listán” – közölte a párt. Szegváron, Gémes falujában a Fidesz független polgármesterjelöltet támogat, Mindszenten pedig Pálinkóné Szedlák Renáta pedagógus, iskolaigazgató a Fidesz–KDNP jelöltje.

A kormánypárti mindszenti polgármesterjelölt a Narancsnak azt nyilatkozta, több mint tíz éve figyeli Mindszent életét, sok pozitívumot lát, van biztos alap, amelyre lehet építkezni, „de sajnos voltak olyan döntések is, amelyek nem estek a talpukra”. Családbarát, fejlődő Mindszentet szeretne. A helyiekkel, vállalkozókkal, civil szervezetekkel beszélgetve alakult ki az a jövőkép, amelyet meg akar valósítani. Úgy érzi, megmutatta már, milyen vezetői képességei vannak.

„Ez egy szabad ország, mindenki a saját belátása szerint cselekszik – írta Gémes indulásával kapcsolatos kérdésre Pálinkóné Szedlák Renáta –, ezek szerint politikailag nem árulunk egy gyékényen. Meglepődtem, hogy a Fidesz egy listájára sem tette fel, és azzal, hogy elindult ellenem, vállalta, hogy szembemegy eddigi politikai szövetségeseivel. Az én céljaimon, jövőképemen ez nem változtatott.”

Csak papíron város

A cs3.hu nevű portál, amely a megye 3. számú választókerületének életével foglalkozik, arról számolt be nemrég, hogy Pálinkóné és csapata már összeszedte az induláshoz szükséges aláírásokat. A gárdát a portál szerint „közismert és elismert személyek” alkotják.

A megyei közgyűlés elnökéről azt írja a cs3.hu, hogy „Gémes »Kalandor« László” azért veszítette el a kormánypártok bizalmát, mert „erőszakosan vezette” a megyei önkormányzatot, „a szakembereket eltávolította”, „elfogyott körülötte a levegő, és ezért mindent megtesz, hogy megszerezze Mindszentet”.

Gémesen kívül még három független polgármesterjelöltről lehetett tudni. Egyikük, Mesina János a Facebookon még bejelentette, hogy indul, de a Narancs kérdésére már azt felelte, visszalépett, miután „jobban átgondolta”, mivel jár főállásban Mindszent városát képviselni, közben irányítani a családi vállalkozást, és inkább elengedte a polgármesteri ambíciót. Képviselőjelöltként azonban próbálkozik. „Gémes Lászlóval most, a kampányidőszak alatt ismerkedtünk meg. Alkalmunk volt hosszan beszélgetni, kiderült, hogy hasonlóak az elképzeléseink. Szurkolok neki” – mondta Mesina János.

A szintén független Pálinkó Máté – Pálinkóné sógora! – polgármester- és képviselőjelöltként is megméreti magát. A cs3.hu szerint „róla azt kell tudni, hogy például a szentesi Koszta József Múzeum vezetését is magának szerette volna” – ez azt jelenti amúgy, hogy pályázott az igazgatói posztra. Pálinkó alapszakos történész és mesterszakos politológus diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, és 2022 óta önkormányzati képviselő Mindszenten.

„Amikor bekerültem, épp arról volt szó, bezárják az idősotthont. Talpaltam, hogy új fenntartót találjunk, végül megoldottuk együtt a helyzetet. A testületben egyedül én szavaztam az ellen, hogy a közvilágítást éjfél és hajnali négy között lekapcsolják. Amikor a helyiadó-emelés zajlott, én szavaztam a nagyobb arányú emelés ellen, lealkudtam, veszekedtem, így húszezer forinttal kevesebbet von el az önkormányzat minden háztartástól az eredeti tervezethez képest” – sorolta az utóbbi másfél év harcait Pálinkó Máté. Azt is fontos eredményként említi, hogy a kárpátaljai testvértelepülésnek az ő felhívása nyomán gyűjtöttek a mindszentiek tankönyveket. A képviselő szerint Mindszent most gondozatlan, gazdátlan. Papíron város, de mindenki falunak érzi, ezer fővel csökkent a település lélekszáma az utóbbi tizennégy év alatt, és az emberek elveszítették érdeklődésüket a helyi közélet iránt. Most mintha szűnne ez az apátia, és ehhez, úgy érzi, a saját munkájával is hozzájárult.

Gémes indulásáról Pálinkó azt gondolja, Szegvár és Mindszent hiába szomszédos települések, mégis olyanok, mint a körte és az alma. Meglepte a megyei elnök feltűnése. Szerinte Gémes számára tartogat még valamit az országos politika, míg önmagát olyan politikusnak gondolja, aki nem akar karriert: elég neki a mindszenti pálya.

Sánta József független polgármesterjelöltet a cs3.hu közismert baloldali figurának írja le, aki nélkül „nincs választás Mindszenten”, de „eddig nem sok babér termett neki”. „Vállalkozó vagyok, már nyugdíjas, rönkházakat, gerendaházakat építek harminc éve. Nem tudom, milyen alapon titulált a cs3.hu baloldalinak” – mondta a Narancsnak. Tényleg indult már többször, de „ha nem próbáljuk, sosem leszünk ott. Voltam önkormányzati képviselő. Olyan képviselő-testületet kívánok Mindszentnek, amely vegyes, demokratikusan működik, és egyik képviselőnek sem kell tartania attól, hogy ha nem úgy szavaz, ahogyan elvárják tőle, akkor majd valamilyen hátrány éri”.

Sánta József a Fidesz helyében nem az igazgatónőt indította volna, úgy véli, Gémesnek nagyobb esélye van nyerni. De ez szerinte jóformán mindegy is, és nem fog meglepődni, hogy ha végül Gémes nyerne, simán beállna mögé a Fidesz, ő pedig szépen „kézbe veszi a lobogót”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.