Kövér László-i módszereket alkalmazna a Fidesz Orosházán – székbírságot szabhat ki a polgármester

Kis-Magyarország

Aki a jövőben a fideszes városvezető szerint akadályozza az érdemi munkát és sérti a képviselő-testületi ülés méltóságát, pénzbírsággal sújtható. Ez lenne az ún. székbírság. A társadalmi megbízatású alpolgármester korlátlan hozzászólási lehetőséget kap - a Fidesz helyi elnökét ruházták fel ezzel a jogkörrel. Jogi és politikai aggályok sora merült fel a vitában.

Mi sérti a képviselő-testület méltóságát Orosházán? Ha az ellenzéki képviselők olykor kertelés nélkül elmondják a véleményüket az előterjesztésekről és a városvezetésről és eközben nem rejtik véka alá, hogy Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestert alkalmatlannak tartják feladata ellátására? Vagy az, ha a Fidesz-frakció szerint az ellenzékiek éles kijelentéseikkel és időnként közbekiabálásaikkal zavarják a közgyűlés munkáját? Erről zajlott csütörtökön heves vita Orosházán azok után, hogy a kormánytöbbség beterjesztette az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról (szmsz) szóló rendeletmódosítást. Ennek két lényeges eleme volt. Az egyik szerint a testületi üléseket megzavaró, a közgyűlés méltóságát sértő kijelentést tevő képviselő ún. székbírsággal sújtható, a másik alapján a nem mellékesen a Fidesz helyi elnökeként ténykedő Molnár Béla társadalmi megbízatású alpolgármester minden napirendi ponthoz korlátlan hozzászólási lehetőséget kap.

Amint előre sejteni lehetett, óriási vita kavarodott az előterjesztésből. Az ellenzéki képviselők, köztük Fetser János (MSZP) és Szabó Ervin (Jobbik-Konzervatívok) a durva politikai rendszerszabályozást, a kritikus hangok elhallgattatásának szándékát látták a rendeletmódosításban, amelyre 1990 óta helyben nem volt példa. Ráadásul megítélésük szerint nincs olyan helyzet, amiért ezt életbe kellene léptetni ezt a „szájzárrendeletet.” Már túl a politikai megfélemlítésen. Az sem derült ki az előterjesztés szövegéből, hogy a székbírság kiszabását csak a polgármester, vagy mellette a képviselők is kezdeményezhetik. S az sem, hogy mikor, milyen esetben, milyen szavak használatánál áll fenn ez a lehetőség.

Az viszont világossá vált, utóbbit semmilyen módon nem szabályozzák, így sokak szerint teljesen szubjektív lesz. Azt azonban az orosházi fideszes városvezető és Burai Mihály jegyző egyértelművé tette, ennek kiszabását csak az ülésvezető polgármester kezdeményezheti és egyszerű többséggel fogadják el.

A bírság mértéke a képviselői tiszteletdíj, 179 ezer forint 20 százaléka. Ám ötnél többször nem szabható ki, így csak a teljes tiszteletdíjat lehet visszatartani egy-egy hónapban,

külön nem kell fizetni a képviselőnek. „Ezt ellenem találták ki, egyben ellentmond a képviselői jogállásnak, ami az egyenlő jogokról és kötelezettségekről szól” – mondta a Narancs.hu-nak Fetser János.

Emellett az orosházi Fidesz-elnöknek, Molnár Bélának politikai gesztust téve a kormánypárti többség megszavazta, hogy a nem választás, hanem egy sajátos jogintézmény révén, a polgármester jóvoltából társadalmi alpolgármesterként szavazati joggal nem rendelkező, csupán tanácskozási joggal a testületi ülésen részt vevő várospolitikus korlátlan hozzászólási lehetőséggel rendelkezik a jövőben. Abban a képviselők egyetértettek, hogy a rendeletmódosítást elküldik véleményezésre a törvényességi feladatot ellátó Békés Vármegyei Kormányhivatalnak.

Úgy fest, az orosházi önkormányzat kormánytöbbsége rálépett arra az útra, amely Kövér László házelnök bírságoló, megfélemlítő működését és házmesterstílusát jellemzi. De ahogy két évvel ezelőtt a Társaság a Szabadságjogokért jelezte, hasonló szankciós intézkedést vezetett be a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat is. Akkor úgy fogalmazott a jogvédő szervezet, hogy „nem a képviselők elhallgattatásától lesz kulturált a politikai vita”.

(Címlapképünkön: Dávid Zoltán polgármester és Burai Mihály jegyző. Forrás: Fetser János Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.