„Itt már kérdezni sem lehet!” – balhé az orosházi testületi ülésen: rendőrt hívtak az aktivistára

Kis-Magyarország

Ha ott van a helyi televízió, akkor miért nem közvetítik élőben a képviselő-testületi üléseket és miért nem adják le később sem? Miért nem lehet kérdezni? Erről bontakozott ki vita a szerdai ülésen, ami egy helybeli aktivista miatt félbeszakadt, és a rendőrség is kiszállt a helyszínre.

Nem ígért nagy izgalmakat a fideszes városvezetés propagandamédiájának számító OrosCafe Kft. múlt évről szóló szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint idei üzleti terve az orosházi képviselő-testület szerdai ülésén. Az ellenzéki képviselők, így Raffai János és Fetser János (MSZP) azért bírálták az önkormányzati médiát, mert állandóan csak a sikerekről számol be, miközben ennél jóval árnyaltabb a kép. Fetser azt hangsúlyozta, az utóbbi időben akár a munkahelyek, akár a fejlesztési pályázatok terén kifejezetten sikertelen a város. De szó esett a kiegyensúlyozott és pártatlan tájékoztatás hiányáról is.

Vita tárgya volt az is, hogy a helyi televízió az utóbbi időben együttműködik a kormányszócsőként működő TV2-vel. Erről Nánási János, az OrosCafe Kft. ügyvezetője elmondta, mindez többletbevételt jelent nekik, ugyanakkor semmilyen beleszólásuk nincs abba, hogy anyagaik nyomán milyen beszámolót ad le a kormánypártokhoz több mint közel álló kereskedelmi televízió. Molnár Béla (Fidesz-KDNP) társadalmi megbízatású alpolgármester azzal vágott vissza, hogy amikor a szocialisták voltak hatalmon, akkor a helyi fideszesek nyilvánosság előtti megszólalásainak lehetősége igen korlátozott volt.

A hosszan elnyúló vita egy pontján Bodóczi András (Közösen Orosházáért) azt javasolta, legyen élő közvetítés a testületi ülésekről. Békés megye közel 30 ezres iparvárosában már hosszabb ideje nincs sem élő, sem felvételről sugárzott közvetítés az ülésekről, holott a helyi tévé jelen van, felveszi azt. A nyilvánosság ilyesfajta kirekesztésének magyarázatára sem korábban, sem most nem szolgált indokkal a fideszes többség. Ezúttal is egyszerűen leszavazta a javaslatot. Ekkor állt fel az érdeklődőként az ülésre érkező Sárközi Zoltán helyi aktivista, aki a Biztonságos Orosházáért Facebook-csoport adminisztrátora, és csupán annyit kérdezett hangosan: Miért?

A kérdést többször megismételte, ezért előbb arra szólította fel az ülést vezető Dávid Zoltán fideszes polgármester, hogy hagyja abba, majd jelezte, nincs joga most hozzászólni a testületi ülésen. Ám ez sem segített, ezért a városvezető ideiglenesen berekesztette az ülést. Ekkor Molnár Béla odament Sárközihez, és ordibálni kezdtek egymással. Sárközi Zoltán később a Narancs.hu-nak elmondta, hogy Molnár „provokátornak és drogosnak” nevezte, amit határozottan visszautasított. Vitájukba bekapcsolódott Fetser János, aki azt mondta Molnárnak, csak válaszolni kellene arra a kérdésre, miért nem közvetítik a képviselő-testületi üléseket. Szó szót követett, de nem tudták meggyőzni egymást a felek. Egyszercsak két rendőr jelent meg az ülésteremben, akik kivezették onnan Sárközit, majd igazoltatták. Később Burai Mihály jegyző odament hozzájuk és jelezte, ha nem zavarja az ülést, akkor visszamehet az aktivista. Igaz, tette hozzá, megkérdezi a polgármestert. Dávid azonban nem járult hozzá ehhez, így Sárközi Zoltán nem követhette tovább figyelemmel az ülést. 

„Itt a fideszesek beállításával szemben nem provokáció történt. Csupán egy kérdést tettem fel, de senki nem válaszolt rá. Nem azt akartam elérni, hogy a rendőrséget hívják a testületi ülésre, de megbizonyosodtam arról, hogy itt már kérdezni sem lehet” – mondta portálunknak Sárközi. Felidézte, a fideszes társadalmi alpolgármesterrel lefolytatott vitáját, amelyben újra és újra megkérdezte, mikor és kinek teheti fel a kérdését. „Sehol, senkinek” – volt erre a válasz. Arra pedig nem volt felelet, miért nem közvetítik sehogyan sem az orosházi testületi üléseket.

Sárközi Zoltán elárulta azt is, hogy a szerdai orosházi testületi ülés előtt volt némi szervezkedés. Szerették volna, ha a város romló közbiztonsága miatt minél több helyi lakos eljön az ülésre, és felvetik ezt a problémát. Az aktivista szólt arról is, hogy Orosházán vagy nincsenek lakossági fórumok, vagy csak olyanok, ahol előre le kell adni a kérdéseket, és ezek közül a kényesebbeket egyszerűen figyelmen kívül hagyják. Saját magáról azt mondta, önmeghatározása szerint közéleti kérdésekben aktív, de nem tartozik egyik ellenzéki párthoz sem.

„Ha most akaratán kívül elérte, hogy a rendőrt hívtak magára, akkor hogyan tovább?” – kérdeztük Sárközi Zoltán. „Kettőzött erővel folytatom a harcot ez ellen az utált rendszer és vezetője ellen. Ennek keretében folytatjuk azt az aláírásgyűjtést szombaton a piacon, amelyben követeljük, hogy legyen közvetítés a helyi testületi ülésről” – mondta az aktivista. Ehhez Fetser János hozzátette, múlt héten már ötszáz aláírást összegyűjtöttek. „74 millió kap évente a költségvetésből az orosházi önkormányzati média, ezért ne csak a helyi istentiszteletről, hanem a mindenkire tartozó ügyeket tárgyaló testületi üléséről is legyen közvetítés. Érthetetlen, hogy ezért harcolni kell” – hangsúlyozta Fetser. 

Másutt is kerüli a nyilvánosságot az önkormányzat

Lapunk tavaly tavasszal írta meg: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön a jegyző és a polgármester megtiltotta, hogy a képviselő-testületi ülésen készült kép- és hangfelvételek nyilvánosságra kerülhessenek. A jegyző a GDPR-ra hivatkozott, a polgármesternek meg eleve nem tetszett az ötlet. Tatabányán 2021 decemberében a Fidesz javaslatára arról született döntés, hogy az önkormányzatnak fel kell mondania minden olyan kötelezettségét, ami a lakosság tájékoztatását szolgálja. Így a testületi ülések közvetítését is. Tavaly ősz elején aztán a város hivatalos oldalán tájékozatatás jelent meg, mely szerint a körzeti tévében és online is követhetők a képviselő-testületi ülések.

(Címlapképünkön: Orosháza látképe. Forrás: oroshaza.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk