Lakjon Ön is Ócsán, a méregdrága állami lakóparkban!

  • Nagy Gergely Miklós
  • Rózsa Melinda
  • 2013. május 22.

Kis-Magyarország

Csak álom maradt az 500 darab ócsai ház – jelenlegi ismereteink szerint még az a nyolcvan se lesz teljesen kihasználva pár hét múlva, amikor megérkeznek az első lakók. Nem mintha ez lenne az egyetlen probléma a beruházással. Fotóriport Ócsáról.

Ócsa Budapesttől mintegy 30 kilométerre található, jelenleg 9 ezren lakják. A város mellett lápvidék fekszik, amelyben jégmadár és rákosi vipera is él. Emellett Ócsának történelmi múltja is van – ám hogy miért épp ott épült meg a lakópark, azt a mai napig csak találgatni lehet.

false

 

Fotó: A képeket Rózsa Melinda készítette


Az ócsai lakópark ötlete Orbán Viktor fejéből pattant ki. A miniszterelnök 2011 júniusában számolt be arról, hogy az állam 40–80 négyzetméteres családi házakat építene azoknak a devizahiteles családoknak a megsegítésére, akiknek „a bankok elárverezik” az otthonaikat. Eredetileg 500 házat terveztek ide.

false

Az építkezés előtt az elhagyatott környéken prostituáltak dolgoztak: erről tanúskodott a helyszínen elhajított számos gumi óvszer és mendemonda.

false

A devizahitel-károsultak megmentésére szánt lakóparkot Ócsa Alsópakony nevű városrészén kezdték el építeni 2012 októberében. A helyszín Ócsa szélén található, mintegy 5 kilométerre a városközponttól.

false

Az egyik bulvárújság a helyszínen lemérte: a lakóparktól több mint 5 kilométerre fekszik a vasútállomás. A posta, a bank és a gyógyszertár 6 kilométerre, a buszmegálló 3,7, az óvoda pedig 5,5 kilométerre fekszik tőle. A képen látható kisboltra tehát nagy szükség lesz.

false

A városközpontba innen busz jár, igaz, nem túl gyakran.

false

Az MSZP korábban szociális gettónak nevezte a telepet, melyet a Fidesz folyamatosan lakóparknak titulál, miközben azt kommunikálja: azoknak építik, akiket épp a telep kritikusai – értsd: a szocialisták – juttattak nehéz helyzetbe.  

false

Az építkezés ritka drágán valósult meg. A HVG azt írta, hogy a helyi, négyzetméterenként átlagosan 155 ezer forinttal szemben az 50, 60, 70 négyzetméteres házak minden egyes négyzetméterére félmilliót költöttek. Ráadásul – írták – még gáz sincs az épületekben.

false

A házak a néhai Makovecz Imréhez köthető Kós Károly Egyesülés építészeinek munkája. A kivitelezést – közmunkások bevonásával – a Veszprémber végezte.

false

Az ócsai lakóparkba költözéshez pályázatot írtak ki 2013 januárjában. Jelentkezni még februárban is lehetett. Ezt közel hatszázan tették meg.

false

A pályázatot bonyolító Máltai Szeretetszolgálat március végén közölte: csupán húsz család nyert az ócsai szociális lakópark házainak bérleti jogára kiírt pályázat első fordulójában. A pályázók túlnyomó többsége ugyanis vagy rosszul adta be anyagát, vagy nem felelt meg az amúgy szigorú feltételek valamelyikének. A maradék hatvan ház bérlésére új pályázatot írtak ki, módosított feltételekkel.

false


A Blikk ebben az időben írta meg: alvállalkozóktól úgy értesült, hogy nem építik meg az eredetileg tervezett 500 házat, hanem megállnak 80-nál. Ez közel 2,4 milliárd forintból készült el.

false

Az 50 négyzetméteres, négytagú családoknak szánt otthonok bérleti díja az első évben havi 16 800, a 60 négyzetméteres, öttagú családoknak készült házaké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetméteres, hattagú családoknak szánt ingatlanoké 21 100 forint lesz.

false


A pályázat második kiírására végül csak 23-an adták le a jelentkezést. A számokból világosan kiolvasható: az ócsai lakópark nem keltette fel az érintettek figyelmét.

false


A Pénzkérdés-blog teljes kudarcnak ítélte meg a lakópark építését. Szerintük az ócsai telepet „tekinthetjük oktatófalunak is, ráadásul multidiszciplinárisnak, mert a társadalomtudósoktól az építészkarig mindenkinek rejteget valami szép tanulságot. A házak között végigmehetnek az egyetemisták, és az egyes stációkon megtárgyalják, hogy hol mit hibázott a főszereplő”. A blog szerint aggályos, hogy a házépítési program minden számítás szerint meghaladta a rózsadombi villák négyzetméterárait, de ezen már senki sem lepődik meg, sajnálja viszont, hogy kimaradt a beszállítók sorából. A Véleményvezér szerint az „ócsai lakópark ügye a Nemzeti Együttműködés Rendszerének gyönyörű zanzája, hiszen van itt minden: nagy vízió, pátosz, újszerűnek gondolt megoldások, hogy aztán mindez a szokásos dilettantizmusnak köszönhetően kudarcban és csendes elhallgatásban végződjék”.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.