Két hétig működött az 1,7 milliárdból épített uszoda

Kis-Magyarország

Alighogy átadták, vissza is vették a miskolciaktól az 1,7 milliárdból felújított 50 méteres úszómedencét. A kivitelező egy ismert helyi vállalkozó, aki a trafikbiznisz nagy nyertese. Épphogy rákérdeztünk a bezárás okaira, hirtelen újra kinyílt az uszoda.

1,7 milliárd forintból újították fel Miskolcon a selyemréti strandfürdő 50 méteres medencéjét. Rá is fért az elaggott medencére a renováció, a május elsején átadott létesítményt azonban nem sokáig használhatták a miskolciak, rövidesen bezárt. 

A rekonstrukció november óta tartott, és a helyieket akkor kezdte igazán bosszantani a méregdrága sátor, amikor már kirajzolódott, hogy a Hajós Alfréd tervezte létesítményben nem az eredeti látványtervekben látható, a medencét futurisztikus íveivel kísérő épületet húzzák fel.

"Lagzis sátor"

A fideszes Kriza Ákos polgármester által átadott építmény a helyi fórumokon hamar megkapta "lagzis sátor" gúnynevet. Egyébként tény, az általános iskolák nyitott sportpályái fedésére gyakran alkalmazzák ezt a fapados megoldást, azaz a tartófalakat megspórolva egy acélszerkezetre ponyvát feszítenek. Természetesen a látványtervtől való eltérés okára és engedélyezésére is kértünk magyarázatot a Miskolc Holdingtól, de választ erre se kaptunk, ahogy a többi, így az átmeneti bezárás okait firtató kérdéseinkre sem, de erre később visszatérünk.

false



Tény, a 1,7 milliárd forintból nemcsak a medencét újították fel és fedték be, de a gépészet korszerűsítése, az új gépház létesítése is megtörtént.

Csakhogy a főépület belső felújítását egy újabb közbeszerzés keretében végezték el. A Miskolci Turisztikai Kft. 48 millió forintból rendelte meg tavasszal a vizes blokkok burkolását, szaniter berendezések beépítését, szellőztetés kialakítását, terasz szigetelését, egyéb falazásokat, mázolásokat.

Szép kis summa

A megbízást ugyanaz a Peka Bau 2000 Ingatlanforgalmi Kft. nyerte el, amely már október óta végezte a medence felújítást 1,7 milliárdért. Ezt az összeget a miskolciak azért sokalják, mert  2013-ban egymilliárdból újították fel és alakították át a selyemréti strand és uszoda kültéri medencéit, ráadásul ebből még csúszdaparkra is futotta.

Hogy egyébként mikre képes egymilliárd forintból a Peka Bau, azt elég jól mutatja a két évvel ezelőtti teljesítménye. Az energiaitalokat gyártó Hell Energy szikszói üzeméhez 15 kilométer hosszú vízvezetéket építettek megtoldva két egyenként ezer köbméteres vasbeton víztározó medencével és egy nyomásfokozó gépházzal.

A 2000-ben alapított miskolci Peka Bauról érdemes tudni, hogy tulajdonosa, Pető György nem csak az építőiparban, a dohány-keresekedelemben is érdekelt. 2013-ban négy miskolci trafik koncesszióját szerezte meg, amelyek 2017-ben 1,1 milliárd forintos forgalmat értek el, 47 millió forint nyereséghez juttatva tulajdonosukat. A Peka Bauval nem volt ennyire hatékony, 6,6 milliárdos bevétele 177 milliót hozott a konyhára.

false



A medencefelújítás 1,7 milliárd forintos költségvetésének 70 százalékát a megbízó Miskolci Vízilabda Club TAO-s forrásból teremtette elő, 30 százalékot a miskolci önkormányzat tett hozzá. Kriza Ákos fideszes polgármesternek az impozáns ponyvasátor május 1-i átadásán volt is mire büszkének lennie: „Miskolc ma a minőségi fürdők városa. A hangsúly a minőségen van. Amikor a Selyemréti Strandfürdő felújításához kezdtünk, a legmagasabb minőséget tűztük ki célul” - osztotta meg elégedettségét az ünneplőkkel.

Mint azt cikkünk elején említettük, épphogy felavatták az uszodát, máris bezárták, legalább is a miskolci átlagpolgárok nem léphettek a területére. Éppen ezért kérdéseket tettünk fel a bezárás okairól. Válaszokat nem kaptunk, de kérdéseink elküldését követő napokban az úszómedencét ismét megnyitották a nagyközönség számára.

(A fotókat a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.