Lesz-e még rét a focipályák helyén? – Közel 6 milliárdért Mészáros Lőrinc cége épít labdarúgó akadémiát Szombathelyen

  • Kupi Györgyi
  • 2019. július 16.

Kis-Magyarország

A helyi politikát nem érintette meg a Szombathely határában épülő monumentális fociakadémia elleni lakossági tiltakozás, a hivatalok hallgatnak, és nem tartják indokoltnak a beruházás leállítását. Úgy tűnik, a rétnek lőttek. Az ügyről sok téves információ jelent meg. Szombathelyi szerzőnk a helyszínen tájékozódott.

Ha nem egy látogatott réten, a Szombathelyt Sével összekötő, sokak által használt földúton indultak volna meg a buldózerek, a szombathelyiek többsége ma sem tudná, hogy megkezdődött a Nyugat-Magyarországi Labdarúgás Utánpótlás Központ kivitelezése 5,6 milliárd adófizetői forintból. Nem volt alapkőletétel, se lelkendező termelési riport a nagyszabású beruházás megindulásáról.

Érzékeny téma

A munkagépekkel egyidőben a lakossági tiltakozás is elindult: a június 28-án Virágos rétet akarunk, nem újabb futballakadémiát néven Facebook-csoport alakult. Mégis – úgy tűnik – a civilek tiltakozása erősen megkésett reakció. Környezeti ügyekben nagyon lassan ébrednek az emberek, rendszerint csak a munkagépek zajára.

A madár sem jár erre?

A madár sem jár erre?

Fotó: Virágos rétet akarunk, nem újabb futballakadémiát Facebook-csoport

Pedig a fakivágás és a rétfeltúrás érzékeny téma, ráadásul ez az ügy sokakat érint Szombathelyen. Egy tízhektáros rétet, kedvelt kirándulóhelyet, egy Szombathely és Sé közötti, biciklizésre is használt földutat semmisítenek meg a monumentális fociakadémia miatt. A kivitelező a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó építőipari cég, sok nagy projekt nyertese az utóbbi időben, a ZÁÉV Zrt., amelynek tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 35 milliárd forintot.

A futball is vörös posztó mostanság a Szombathelyen, ennek okait az ugytudjuk.hu foglalta össze. Mindezek okán nem csoda, hogy két hét alatt másfélezer követője lett a tiltakozó Facebook-csoportnak.

Mészáros cége, a ZÁÉV épít

Mészáros érdekeltsége, a ZÁÉV épít

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

A csoport oldalán téves információk is megjelentek – némelyik sajnálatos módon – az újságok pontatlan közlései alapján. Például, hogy Mészáros-pénzből épül az akadémia. Ezzel szemben az utánpótlás nevelési központ állami pénzéből valósul meg.

Megkésett reakció

A közösség szerint a fejük fölött döntöttek környezeti ügyben, Szendrő-Németh Tamás, a tiltakozás kirobbantója, séi lakos is azt írja az oldalon ismertetett levélben Puskás Tivadar szombathelyi polgármesternek: „A közvéleményt az is rendkívül felháborítja, hogy a beruházás megkezdése előtt senki nem tájékoztatta a nyilvánosságot a beruházás részleteiről.”

Ez nem teljesen helytálló, mert, igaz, évekkel ezelőtt, 2015. január 15-én a győri kormányhivatalban egyeztető tárgyalás volt Szombathely településrendezési eszközeiről, amelyre több szakhatóságon kívül meghívták az Őrségi Nemzeti Parkot (ŐNP) és több szombathelyi civil szervezetet, ám azok képviselői nem jelentek meg. Az építési engedélyezési eljárás során a kormányhivatal és annak Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya több hirdetményt is közzétett.

A képviselő-testületi ülések meghívói, jegyzőkönyvei között is többször szerepel az ügy a rendezési terv módosítása kapcsán. Így lehetett tudni, hogy hol és mi épül – és ehhez képest kicsit megkésettnek tűnik a tiltakozás.

A lakosságnak nem dolga figyelni

Szendrő-Németh Tamás a magyarnarancs.hu-nak erről azt mondta: a lakosságnak nem dolga a hivatalok honlapjain lévő hirdetmények böngészése. Egyébként is, miért tiltakoztak volna valami ellen akkor, amikor azt sem tudják, vajon megvalósul-e? Felvetettük, a médiában néhány hete nagy port vert fel, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nyerte közbeszerzést: ha máshonnét nem is, ennyiből lehetett volna tudni, hogy a beruházás megindul.

Dr. Szendrő-Németh Tamás:nem hirdetményeket böngészünk

Dr. Szendrő-Németh Tamás:nem hirdetményeket böngészünk

Fotó: Dr. Szendrő-Németh Tamás/Facebook.com/nyugat.hu

Szendrő-Németh fenntartja, hogy az érdekelteket – a rétet használókat – széles körben kellett volna tájékoztatnia a beruházónak. A sajtóban meg kellett volna hirdetni egy tájékoztatót, bejárást, és arra nemcsak a civil szervezeteket, hanem a lakosságot is meghívni a helyszínre, ahogy tették ezt sok más esetben. Papírok alapján nehéz elképzelni a laikusnak, mekkora volumenű, és milyen területet érint pontosan egy ilyen nagyságrendű beruházás.

Ráadásul maga a vasi megyeszékhely polgármestere szólította fel egy határozatban 2015-ben Kóbor Lászlót, az Illés Sport Alapítvány képviselőjét, hogy tájékoztassa a lakosságot – jegyezte meg Szendrő-Németh Tamás. (A beruházásból azóta kikerült az Illés Akadémia neve, a kapcsolat pusztán annyi, hogy a tizenkét éve működő, futball utánpótlásban utazó alapítvány tőszomszédságába épül az állami intézmény.)

Az ellenzék sem ugrott a témára

Az aktivista levelet írt az ideiglenes védelem alá helyezés érdekében Puskás Tivadarnak, Szombathely polgármesterének, az Őrségi Nemzeti Parknak, a természetvédelmi hatóságnak, a város jegyzőjének, még a Fidesz polgármester-jelöltjének, Balázsy Péter megyei jegyzőnek is.

Puskás Tivadar levelet kapott

Puskás Tivadar levelet kapott

Fotó: szombathely.hu

Érdemben Károlyi Ákos jegyző reagált: nem tartja indokoltnak a védelem alá helyezést, mert egyetlen szakmai szervezet részéről sem rendelkeznek olyan adattal, amely ezt megalapozná. Továbbá az Őrségi Nemzeti Park természetvédelemért felelős, vezető beosztású munkatársa áprilisban a helyszínen járt, de nem jelezte, hogy ott védendő természeti értékek lennének, a munkálatok pedig már nagyon előrehaladtak.

Itt tartottak védett fajokat bemutató foglakozást

Az ideiglenes védelem alá helyezést egyébként arra hivatkozva indította el Szendrő-Németh, hogy áprilisban Őrségi Nemzeti Park éppen ezen a réten tartott védett fajokat bemutató foglalkozást az egyik helyi iskolának. Szendrő szerint az, hogy – mint tőlünk megtudta – az ŐNP el sem ment a hatósági egyeztetésre, azt jelzi, hogy nem is akart nyilatkozni az ügyben. Az építési engedélyt megalapozó környezeti vizsgálati dokumentációval kapcsolatban megjegyezte, ha a készítői jártak volna a területen, akkor valószínűleg észrevették volna a több mint húsz védett növény- és állatfajt. (A dokumentációban az szerepel, hogy ilyesmit nem találtak.)

Az aktivista szerint azért indult fű alatt a beruházás, mert számítottak a tiltakozásra; egyébként a politikusoktól is elvárná a kiállást.

Szóból ért az ember...

Szóból ért az ember...

Fotó: Virágos rétet akarunk, nem újabb futballakadémiát Facebook-csoport

Egyhangú szavazás volt

Ez utóbbi hiú remény, mert a szombathelyi városatyák pártállástól függetlenül egyhangúan adták áldásukat a beruházásra Szombathely rendezési tervének módosításával még 2008 októberében: az Illés Béla Futballakadémia és Herman Szakiskola területének bővítése érdekében vonták belterületbe, és nyilvánították a korlátozott használatú mezőgazdasági rét-gyep területet különleges szabadidős területté. 2015-ben az immár fideszes többségű közgyűlés is egyhangúan szavazott a beruházás érdekében a változtatásokról.

A helyi politika mélyen hallgat az ügyben. Szombathelyen még egyszer sem járt eredménnyel olyan civil tiltakozás, amely nem szolgálta valamelyik párt politikai érdekeit.

Figyelmébe ajánljuk