Listájuk van az öregekről – Idősekre utazó fiatal bűnözők Ózdon

  • Kovács István
  • 2014. február 27.

Kis-Magyarország

Egy cetlire volt felírva azoknak az időseknek a címe, ahova betörni készült egy lefülelt, Ózd közeli banda. A városban rablógyilkosság és utcai lopás áldozata lett több nyugdíjas az elmúlt hetekben. A helyi rendőrség külön módszerrel próbál úrrá lenni a helyzeten.

Ózdon elvétve lehet olyan évet találni, amikor nem történt gyilkosság. 2013-ban egy idős férfit vertek halálra, testvérét pedig életveszélyesen megsebesítették a házukba betörő rablók, akiket aztán a rendőrség pár napon belül elfogott. De hogy továbbra is mennyire rossz a helyzet ebből a szempontból a nyugat-borsodi városban, azt jól mutatja annak a két hónapnak a bűnügyi „termése”, amelynek alapján cikkünket is írtuk.

false

 

Fotó: MTI

Tavaly december 11-én délután az ózdi Bulcsú utcában sétáló idős hölgyet támadója előbb fellökte, majd a földön fekvő asszony válláról táskáját letépte, a benne lévő mobiltelefonnal, bankkártyával és készpénzzel együtt elfutott a helyszínről. Idén január 21-én az előzőhöz hasonló módon egy 74 éves nőtől rabolták el az utcán a kézitáskáját, amelyben a mobiltelefonja és a pénztárcája volt. A néni két férfit látott a helyszínről elszaladni.

2014. január 31-ére virradó éjszaka Ózd Szenna nevű városrészének egyik családi házába behatolt egy ismeretlen tettes, majd megölte az ott lakó 82 éves asszonyt.

Mindhárom esetben fogtak el gyanúsítottakat. Volt, aki elismerte tettét, volt, aki nem. Mivel különböző személyeket vett őrizetbe a rendőrség, nem egy bandáról van szó. Ugyanakkor mindhárom esetben fiatalok, jellemzően harminc év alattiak a rendőrség által elfogott, előállított személyek.

Lista, pénzért

Egy februári rablás elkövetői még nem is töltötték be a tizennyolcat: az Ózdtól tíz kilométerre fekvő Borsodbóta községben elfogtak három fiatal fiút és egy lányt, akik a késő esti órákban egy helybeli idős asszonyt akartak kirabolni, amit a szomszéd észlelt, és hívta a rendőröket. A társaságnál találtak egy olyan listát, amelyen környékbeli, egyedül élő idős emberek neve volt olvasható. A betörők ez alapján „dolgoztak”.

Megpróbáltunk utánajárni, honnan és hogyan szerezhetik be a bűnözők azokat a listákat, amelyek a kiszolgáltatott, többnyire egyedül élő idős emberek nevét tartalmazzák. A rendőrségtől nem kaptunk információkat, de más forrásból úgy értesültünk, hogy a postai kézbesítőtől a díjbeszedőkön át akár a házaló tűzifa- vagy szénárusok is tudhatják, hol él védtelen ember. Ezekért a listákért aztán nagyobb összeget is hajlandók fizetni egyesek.

Nyilatkozatstop

Az esetekkel kapcsolatban megkerestük a borsodi rendőrkapitányságot, hogy megszólalnának-e  riportunkban. Érdeklődésünket a rendőrség elhárította. Más forrásból úgy tudjuk: a városi rendőrkapitányok számára évente mindössze két sajtónyilatkozatra ad lehetőséget a belügyminiszter – ezzel is kizárva, hogy bárki rákérdezhessen bizonyos konkrét esetekre, vagy olyas valamire, amely addig nem jelent meg a rendőrségi közleményben.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Eközben a helyi településvezetők együttműködnek a rendőrséggel. Az Ózdhoz közeli Csernely község polgármestere, Vincze Tamás 2013. november 25-én kísérte falujában az idősebb lakókhoz az ózdi rendőrkapitányt. A polgármestertől tudjuk, hogy a kapitány bűnmegelőzési körútja során beszélt azokról a házalókról, akik valamilyen trükkel jutnak be az ingatlanra – szenet vagy tűzifát árulnak, valamelyik közmű dolgozójának adják ki magukat, netán szociális segély ígéretével pénzt szeretnének felváltatni –, és a jóhiszeműek csak később döbbennek rá, hogy meglopták őket. Különösen az egyedül élők vannak veszélyben, hívta fel a figyelmet a kapitány, mivel ők az átlagosnál is védtelenebbek. Ezért arra kérte mindenkit, hogy idegeneket ne engedjenek be az udvarra, a lakásba pedig semmiképpen.

Jogsértő eset? Visszaélés?

Ha ön vidéken él, és környezetében visszaélést vagy jogsértést tapasztalt, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárnunk.

A polgármester a magyarnarancs.hu-nak elmondta: éveken keresztül számtalan lopás, betörés történt Csernelyen, majd az önkormányzat irodát biztosított a körzeti megbízott rendőrnek, akit elláttak szolgálati autóval is. Azóta több bűnözőt fogtak el, ezzel csökkent a helyben elkövetett rablások száma is.

Romlik a közbiztonság

Ózdon ugyanakkor nem beszélhetünk javulásról. A helyi rendőrkapitányság illetékességi területén 2011-hez képest 2012-ben 9,9 százalékkal nőtt az elkövetett bűncselekmények aránya. Ebből – mármint a csaknem 10 százalékból – a vagyon elleni bűncselekményeké 22,9 százalékkal, a rablásoké 26,9 százalékkal, a betöréses lopásoké pedig 63,4 százalékkel emelkedett. Ózd–Putnok térségében 100 ezer lakosra 3810 bűncselekmény jutott, az elkövetők által okozott anyagi kárt 303 millió forintra becsülték. (Miskolcon ennél is jobban romlott a közbiztonság, amit az önkormányzat ellenzéke több alkalommal kritizált. A megyeközpontban egy év alatt a 30 százalékot is meghaladta a bűncselekmények számának emelkedése.)

Ózdon nem véletlenül érzékeny téma a közbiztonság: 2010-ben, a választások után pár héttel Pintér Sándor épp ebben a városban jelentette ki: „Nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével.”

A javulást Ózdon azóta is várják.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.