Listájuk van az öregekről – Idősekre utazó fiatal bűnözők Ózdon

  • Kovács István
  • 2014. február 27.

Kis-Magyarország

Egy cetlire volt felírva azoknak az időseknek a címe, ahova betörni készült egy lefülelt, Ózd közeli banda. A városban rablógyilkosság és utcai lopás áldozata lett több nyugdíjas az elmúlt hetekben. A helyi rendőrség külön módszerrel próbál úrrá lenni a helyzeten.

Ózdon elvétve lehet olyan évet találni, amikor nem történt gyilkosság. 2013-ban egy idős férfit vertek halálra, testvérét pedig életveszélyesen megsebesítették a házukba betörő rablók, akiket aztán a rendőrség pár napon belül elfogott. De hogy továbbra is mennyire rossz a helyzet ebből a szempontból a nyugat-borsodi városban, azt jól mutatja annak a két hónapnak a bűnügyi „termése”, amelynek alapján cikkünket is írtuk.

false

 

Fotó: MTI

Tavaly december 11-én délután az ózdi Bulcsú utcában sétáló idős hölgyet támadója előbb fellökte, majd a földön fekvő asszony válláról táskáját letépte, a benne lévő mobiltelefonnal, bankkártyával és készpénzzel együtt elfutott a helyszínről. Idén január 21-én az előzőhöz hasonló módon egy 74 éves nőtől rabolták el az utcán a kézitáskáját, amelyben a mobiltelefonja és a pénztárcája volt. A néni két férfit látott a helyszínről elszaladni.

2014. január 31-ére virradó éjszaka Ózd Szenna nevű városrészének egyik családi házába behatolt egy ismeretlen tettes, majd megölte az ott lakó 82 éves asszonyt.

Mindhárom esetben fogtak el gyanúsítottakat. Volt, aki elismerte tettét, volt, aki nem. Mivel különböző személyeket vett őrizetbe a rendőrség, nem egy bandáról van szó. Ugyanakkor mindhárom esetben fiatalok, jellemzően harminc év alattiak a rendőrség által elfogott, előállított személyek.

Lista, pénzért

Egy februári rablás elkövetői még nem is töltötték be a tizennyolcat: az Ózdtól tíz kilométerre fekvő Borsodbóta községben elfogtak három fiatal fiút és egy lányt, akik a késő esti órákban egy helybeli idős asszonyt akartak kirabolni, amit a szomszéd észlelt, és hívta a rendőröket. A társaságnál találtak egy olyan listát, amelyen környékbeli, egyedül élő idős emberek neve volt olvasható. A betörők ez alapján „dolgoztak”.

Megpróbáltunk utánajárni, honnan és hogyan szerezhetik be a bűnözők azokat a listákat, amelyek a kiszolgáltatott, többnyire egyedül élő idős emberek nevét tartalmazzák. A rendőrségtől nem kaptunk információkat, de más forrásból úgy értesültünk, hogy a postai kézbesítőtől a díjbeszedőkön át akár a házaló tűzifa- vagy szénárusok is tudhatják, hol él védtelen ember. Ezekért a listákért aztán nagyobb összeget is hajlandók fizetni egyesek.

Nyilatkozatstop

Az esetekkel kapcsolatban megkerestük a borsodi rendőrkapitányságot, hogy megszólalnának-e  riportunkban. Érdeklődésünket a rendőrség elhárította. Más forrásból úgy tudjuk: a városi rendőrkapitányok számára évente mindössze két sajtónyilatkozatra ad lehetőséget a belügyminiszter – ezzel is kizárva, hogy bárki rákérdezhessen bizonyos konkrét esetekre, vagy olyas valamire, amely addig nem jelent meg a rendőrségi közleményben.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Eközben a helyi településvezetők együttműködnek a rendőrséggel. Az Ózdhoz közeli Csernely község polgármestere, Vincze Tamás 2013. november 25-én kísérte falujában az idősebb lakókhoz az ózdi rendőrkapitányt. A polgármestertől tudjuk, hogy a kapitány bűnmegelőzési körútja során beszélt azokról a házalókról, akik valamilyen trükkel jutnak be az ingatlanra – szenet vagy tűzifát árulnak, valamelyik közmű dolgozójának adják ki magukat, netán szociális segély ígéretével pénzt szeretnének felváltatni –, és a jóhiszeműek csak később döbbennek rá, hogy meglopták őket. Különösen az egyedül élők vannak veszélyben, hívta fel a figyelmet a kapitány, mivel ők az átlagosnál is védtelenebbek. Ezért arra kérte mindenkit, hogy idegeneket ne engedjenek be az udvarra, a lakásba pedig semmiképpen.

Jogsértő eset? Visszaélés?

Ha ön vidéken él, és környezetében visszaélést vagy jogsértést tapasztalt, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárnunk.

A polgármester a magyarnarancs.hu-nak elmondta: éveken keresztül számtalan lopás, betörés történt Csernelyen, majd az önkormányzat irodát biztosított a körzeti megbízott rendőrnek, akit elláttak szolgálati autóval is. Azóta több bűnözőt fogtak el, ezzel csökkent a helyben elkövetett rablások száma is.

Romlik a közbiztonság

Ózdon ugyanakkor nem beszélhetünk javulásról. A helyi rendőrkapitányság illetékességi területén 2011-hez képest 2012-ben 9,9 százalékkal nőtt az elkövetett bűncselekmények aránya. Ebből – mármint a csaknem 10 százalékból – a vagyon elleni bűncselekményeké 22,9 százalékkal, a rablásoké 26,9 százalékkal, a betöréses lopásoké pedig 63,4 százalékkel emelkedett. Ózd–Putnok térségében 100 ezer lakosra 3810 bűncselekmény jutott, az elkövetők által okozott anyagi kárt 303 millió forintra becsülték. (Miskolcon ennél is jobban romlott a közbiztonság, amit az önkormányzat ellenzéke több alkalommal kritizált. A megyeközpontban egy év alatt a 30 százalékot is meghaladta a bűncselekmények számának emelkedése.)

Ózdon nem véletlenül érzékeny téma a közbiztonság: 2010-ben, a választások után pár héttel Pintér Sándor épp ebben a városban jelentette ki: „Nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével.”

A javulást Ózdon azóta is várják.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.