Büdöszsidózástól az izsáki gyilkosságig – A legforróbb vidéki botrányok
rofi_nagy_lead.jpg

Büdöszsidózástól az izsáki gyilkosságig – A legforróbb vidéki botrányok

  • narancs.hu
  • 2014. március 2.

Kis-Magyarország

Asszonyverő fideszes, szánalmas szocialisták, gyilkos rendőrök, trafikmutyi vagy a nyomorultakon meggazdagodó oligarchák? Összeszedtük az elmúlt évek legmocskosabb vidéki botrányait, hogy olvasóink eldönthessék, melyik volt a legdurvább. Szavazás!

Zsidózás Egerben – a Székhelyi-ügy

„Most megtehetjük” – utalt egy egri fideszes önkormányzati képviselő a kétharmad birtokában arra, hogy politikai okokból saját maguk tiltották ki Székhelyi József színművészt egy városi rendezvényről. Egy 2011-es bizottsági ülésről 2012-ben kiszivárgott hangfelvétel szerint még jól le is „büdös zsidó”-zták Székhelyit, amire az ellenzékkel együtt „ugrottak” a magyar zsidó szervezetek, és máris országos botránnyá dagadt az ügy. A hevesi megyeszékhely polgármestere, Habis László ugyan kivizsgáltatta a visszaélést, hiszen az is felmerült, hogy Egerben egy lista is készült a „nemkívánatos” művészekről, de csak látszatintézkedéseket hoztak. A tett helyszíneként szolgáló kulturális és idegenforgalmi bizottság akkori elnökét, a fideszes Orosz Lászlónét leváltották, aki azóta már egy másik közgyűlési bizottságban helyet is kapott, sőt a képviselő-testületben is megtarthatta mandátumát. Azaz következmény: nem volt.

Megszállták Ozorát a rendőrök

false

 

Fotó: MTI

„Imázsjavításnak” szánta tavalyelőtti ozorai akcióját a rendőrség, amikor géppisztolyos rendfenntartókat küldött a zenei fesztiválra, majd közel két hétig ellenőrizte a Fejér megyei rendezvényt és környékét. Ennek során a hatóságok 180 kábítószerrel kapcsolatos bűnesetet, szabálysértést derítettek fel, viszont arról nincs adat, hogy ezek milyen jellegű és mekkora súlyú bűnesetek voltak. A razzia után fejek is hullottak, először a sárbogárdi rendőrkapitány, majd Simon László, a Fejér megyei rendőrfőkapitány is elbúcsúzhatott vezető beosztásától. Állítólag az egész 2012-es megszállás csak a testületen belüli tisztogatás kivitelezéséhez volt ürügy, mások szerint a fesztivál szervezői „nem jó helyre” fizettek. A történet múlt év nyarán folytatódott, amikor előbb betiltották, majd mégis engedélyezték az O.Z.O.R.A. fesztivált.  Az, hogy a rendőrség egy nyugodt, számos külföldi látogatót vonzó hazai fesztivált csesztetett kitartó erőkkel, nemcsak az összeesküvés-elméletek gyártásához volt kitűnő: megmutatta a pintéri rendőrség lényegét, a szopasd a gyengébbet elvét.

Zsiga Marcell és a 47 ezer forintos megélhetés

Kriza, Navracsics, Zsiga

Kriza, Navracsics, Zsiga Miskolcon

Fotó: MTI

Emlékeznek még Zsiga Marcellre? Igen, ő az a fiatal kormánypárti politikus, akit csak úgy fogunk megjegyezni, hogy a 47 ezres seggfej. Mert hát minek hívjuk azt, aki arra az újságírói kérdésre, hogy meg lehet-e élni a közmunkára szánt havi 47 ezer forintból, azt bírja válaszolni, hogy: „Ööööööööööööööööööö, azt hiszem, igen.” Neki persze könnyű: 1,7 milliót keresett, közel 40 milliós házba költözött, ami előtt még az aszfaltot is felújítják. A fiatal miskolci fideszes persze csak annyiban tűnik ki a többiek közül, hogy nem tud még olyan profin hárítani, mint Rogán Antal, de még sokra viheti, mert a Kósa Lajos-féle gőgös érzéketlenség már megvan benne.

Kishantos kivégzése és a földmutyi

false

 

Fotó: Greenpeace

Az egész országot letaglózta a földpályázatok kapcsán kialakult gátlástalan nyomulás, ahogy a hatalmon lévők csókosai kapták a legnagyobb „csontokat” a különböző megyékben Borsodtól Fejérig. (Erről szóló összeállításunkat itt olvashatja.) Ezek közül kiemelkedett Kishantos, melynek biogazdaságával csúnyán elbánt a kormány: a két évtizede a fenntartható, vegyszermentes földművelésért dolgozó gazdaság 452 hektáros, állami tulajdonú földjét a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) pályázatán tíz részre osztva mások nyerték el. Az eredmény miatt tavaly év végén az ellenzéki pártok és civil szervezetek demonstráltak, megmozdult a Greenpeace is, tiltakozásuk jeléül egy 500 méter hosszú, 150 méter széles Save Kishantos feliratot helyeztek el a központ földjén.

Jogsértő eset? Visszaélés?

Ha ön vidéken él, és környezetében visszaélést vagy jogsértést tapasztalt, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk.

Bajai időközi választás, és az álvideó

Először úgy nézett ki, Baja szimbolikus győzelemként vonulhat be a baloldal önmagának vizionált feltámadásának történetébe, végül csúnya bukta lett belőle. És nem Bajnaiéknak! Pedig az ő jelöltjük volt Teket Melinda, aki végül alulmaradt Zsigó kedvenc portásával szemben. Hangsúlyozzuk: egy önkormányzati választáson, 2013 őszén. Abszurd, hogy a dolognak végig semmi tétje nem volt, mégis hangos volt tőle az országos média, mert tényleg mocskos dolgok folytak ott az elejétől: libáztak a Kubatov-katonák, és a Zsigó-csapat is bevetette magát. Mégsem ez maradt meg, hanem az MSZP szánalmas buktája, a Fidesz állítólagos szavazatvásárlásáról szóló álvideó, amit aztán – újabb csodás fordulat – a Jókai utcában kapott meg a hvg.hu kétfős stábja. A cucc aztán át is csúszott mindenkin, a főszerkesztő Gavra Gábor lemondását eredményezve. Az MSZP is menesztette sajtófőnökét – mégis tuti, hogy ők úszták meg olcsóbban.

Gyalázatos ítélet romák ellen

false

 

Fotó: MTI

Ziher, hogy a miskolci bíróságon történt meg az elmúlt idők egyik leggyalázatosabb ítélete. Tavaly májusban mondták ki ugyanis első fokon Miskolcon, hogy a korábban Sajóbábonyban, a Jobbik lakossági fóruma miatt kialakult összetűzésben az odaérkező szélsőjobbos alakokra támadó helyi, saját véleményük szerint magukat védő romák rasszista indítékból támadtak vissza. A kilenc sajóbábonyi vádlottat közösség tagja elleni erőszak és rongálás miatt ítélték el, mert 2010-ben különböző eszközökkel összetörtek egy autót, annak utasait pedig megtámadták. A férfiakra két és fél év, valamint négy év közötti, fegyházban vagy börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság. Mi süllyedünk el szégyenünkben, hogy Magyarországon ilyen ítélet születhetett.

Asszonyverés és a vak komondor

Balogh József

Balogh József

Fotó: MTI

Balogh József, Terike és a vak komondor, avagy a röhögjünk vagy sírjunk dilemmája. Tavaly ősszel történt, hogy az akkor még fideszes képviselő durván betintázott, és elagyabugyálta élettársát. Először azt mondta, hogy az asszony úgy szerezte sérüléseit, hogy átesett a házi vak komondoron, majd szépen kezdte elismerni, hogy jó, lehet, hogy ütöttem, de véletlenül. Meg hogy nem volt szép, amit csinált, de ahhoz képest még mindig semmi, amit a Gyurcsány tett! Vallomásában végül elismerte menthetetlen és aljas tettét. Meglepődtünk? Bizony meg! Mert azt persze eddig is tudtuk, hogy a parlamentben nem feltétlenül lángeszek és jófiúk ülnek, de az új volt, hogy valaki ennyire brutális és olyan gátlástalanul primitív, hogy még akkor is ragaszkodik a fizetéséhez, amikor a régi párttársai is leköpik, és cáfolhatatlanul ráég az asszonyverő jelző. Egy gyöpös, autoriter, macsó társadalom jelképe lett így Balogh (a Fideszben nem érezte egyedül magát, köszönhetően Illés Zoltánnak és Tasó Lászlónak), aki olyan ostoba, hogy a mai napig nem érti, mi a baj vele, hogy ő csak azt a népi bölcsességet próbálta meg képviselni, hogy „az asszony verve jó”.

Botrányos iskolaigazgató-választások

Szimbolikus lett a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér és a miskolci Földes Ferenc Gimnázium körül kialakult helyzet, hiszen mindkét esetben az oktatók, diákok és szülői közösségek álltak ellen a felsőbb döntéshozók akaratának. Szigetszentmiklóson mindenki a korábbi igazgató, Czita Zoltán maradása mellett érvelt, ám az akkori fenntartó Mede Norbertet bízta meg 2012 áprilisában. Végül új pályázatot írtak ki, amely többször is eredménytelen volt, aztán megbízták az addig igazgatóhelyettes Kissné Hegedűs Évát az iskola vezetésével. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium végül visszakapta a leváltott igazgatóját. Az akkorra már 15 éve intézményvezetőként dolgozó Veres Pált 2012 júliusától több alkalommal sem volt hajlandó megválasztani a fideszes többségű miskolci képviselő-testület. Végül tavaly augusztusban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mégis kinevezte Verest a patinás gimnázium élére.

Trafikmutyi Szekszárdon – és máshol

false

A trafikbotrány legnagyobb bombája 2013 áprilisában robbant, amikor Hadházy Ákos – akkor még fideszes önkormányzati képviselő – a hvg.hu-nak elmondta, hogy Szekszárdon politikai alapon véleményezték a trafikpályázaton elindult jelölteket a kormánypárti városatyák.  Horváth István, a tolnai megyeszékhely polgármestere először mindent tagadott, majd előkerült egy hangfelvétel, miszerint a városvezető egy egyeztetésen egyebek közt azt mondta: az a fontos, hogy „ne a szocik győzzenek”. „Az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni.” Ehhez tartották is magukat, hiszen Horváth István húga és egy szekszárdi fideszes közgyűlési tag testvére is nyert a trafikpályázaton. Hadházy azóta már kilépett a Fideszből, jelenleg az LMP színeiben politizál, az ökopárt országgyűlési képviselőjelöltje. Az országos trafikmutyiról szóló cikkünket pedig itt olvashatja.

Havazás és a katasztrófavédelem csődje

Irgalmatlan havazás csapott le az országra tavaly március közepén. A lakosságot nem tájékoztatta megfelelő időben az illetékes hatóság, ennek is köszönhetően rengetegen éjszakáztak az utakon, miután óriási hómennyiség szakadt az országra. (Munkatársunk is köztük volt.) Korábbi véleménycikkünkben ezt írtuk: „A magyar állam erre a drámai 48 órára megszűnt működni, és ez politikai kérdés.” Noha ezreket hagytak magukra, a katasztrófavédelem vezetője nem ismert el semmit, Pintér Sándor pedig egyenesen elégedett volt. Nem halt meg senki a káoszban – ez az egyetlen pozitívum, amit a szervek bizonyított működésképtelensége közepette el lehetett mondani.

Ózdi vízkorlátozás

false

„Decemberben még nem volt kánikula” – ez az a mondat, amit Fürjes Pál (Fidesz–KDNP) ózdi polgármester egész életművéből megjegyzünk majd. De ezt nagyon: a borsodi városvezető ezt volt képes mondani, amikor azt kérdezték tőle, miért pont a legnagyobb nyári hőségben korlátozták az ózdi szegénytelepeken a közcsapok teljesítményét. Ahhoz persze már nem volt bátorsága a derék városatyának, hogy az őszintét kimondja, kábé így: hogy ti. magasról leszarom őket, rohadjanak meg ott, ahol vannak, csak a baj van velük stb. Az ózdi politika gyalázatához a helyi szocialista képviselő is asszisztált – akárcsak annak megakadályozásában, hogy ne Ózdon legyen a Roma Világsátor. Ezért is tűnik úgy, hogy Ózd egyike a legreménytelenebb magyar városoknak.

Biznisz a bajbajutottakból

false

Devizahitel és vörösiszap – mindkét csapást próbálta a saját zászlójára tűzni a kormány, mondván, ő majd megmenti a bajbajutottakat. És egyesek milyen jól kerestek vele! A teljesen értelmetlen ócsai lakóparkot javarészt az a veszprémi cég építhette fel szép summáért, amely feltűnően közel áll a Fidesz legmagasabb köréhez (egyik tisztviselője, a videotonos Garancsi tesója Navracsics minisztériumának oszt néha tanácsot), de ők kaptak a vörösiszap-bizniszből is. Jut eszünkbe, vörösiszap-ügy: csak annyit mondunk, hogy oda a követ nem a legközelebbi bányából vitték, hanem egy távolabbiból. Igaz, ennek kétségtelenül előnyös tulajdonsága, hogy a tulajdonost Simicskának hívják.

Azori-szigetek, Florida – luxusutazások

Melegebb éghajlatokra küldte magát és kísérőit tucatnyi megyei közgyűlési vezető, amikor 2011 novemberében az Azori-szigetekre repültek, hogy részt vegyenek a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról is döntő Európai Régiók Gyűlésén. A kormánypárti politikusok éppen akkor utaztak el az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, amikor az állam átvállalta a súlyos adósságokkal küszködő megyei önkormányzatok tartozásait. A Blikk arról írt, hogy az utazást, szállást, ellátást a meghívottaknak, vagyis a megyéknek kellett fizetniük. Végül az ülésre elutazók később vállalták, hogy maguk fizetik ki az utazás költségeit. Az ügyben feljelentés is született, a több mint tíz hónapos vizsgálat után a rendőrség bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a nyomozást. Számos debreceni cég- és városvezető is beleunt a szürke novemberi időjárásba, tavaly egy energetikai konferenciára Floridába utaztak. Ezt nem is titkolták, a legnagyobb közösségi portálra fel is töltöttek több, a tengerparton készült fotót.

Rendőri brutalitás, gyilkosság Izsákon

Itt történt a gyilkosság

Itt történt a gyilkosság

Fotó: MTI

Kisebb lopás miatt kellett meghalnia Bara Józsefnek. A Bács-Kiskun megyei Izsákon a román állampolgárságú férfit két, azóta már leszerelt rendőr kihallgatás közben a helyi kapitányságon verte halálra 2013 áprilisában. Közben az is kiderült, hogy több a bántalmazó rendőr és a sértett is, az ügyészség az első- és a másodrendű vádlott mellett két másik rendőr ellen is vádat emelt a tavalyi év első hónapjaiban négy másik, a rendőrségen előállított ember sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt. Az ügy Orbán Viktort sem hagyta hidegen, májusban egy szál fehér rózsát vitt Bara József sírjára a szatmárnémeti temetőben. Az izsáki rendőrök ellen indított per tárgyalása tavaly decemberben kezdődött.

Figyelmébe ajánljuk