Megélhetési válság fenyegethet két szatmári falut, miután leállították a közmunkaprogramot

Kis-Magyarország

Akár szociális válság is fenyegethet két egymással szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei aprófalut, Kömörőt és Túristvándit, ahol szabálytalanságok miatt felfüggesztették a közmunkaprogramot. Több, mint másfélszáz ember megélhetése került veszélybe.

Kömörő, az alig ötszáz lelkes kis szabolcsi falu legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke országjárása során ott is látogatást tett, ebben a kis szatmári faluban született és innen indult ugyanis Magyar Péter nagyapja, dr. Erőss Pál ügyvéd és bíró, akit a legtöbben szakszerű magyarázatai és ízes beszéde miatt leginkább a Jogi esetek című televíziós műsorból ismerhetnek – számoltunk be még május elején. 

A településnek 500 lakosa van, akik közül május végéig, június elejéig 54 voltak közmunkások. A mellette található társközség, Túristvándi 800 lelkes, itt 120 közmunkást foglalkoztattak. Ám utólag, június 20-án a kömörői képviselő-testület aláírásával arról tájékoztatták a lakosságot, hogy

június 17-ével megszűnt a közmunkaprogram, így nincs helyben egyetlen közfoglalkoztatott sem.

Az önkormányzatnak viszont nincs egyetlen embere sem, aki el tudná látni a kaszálást, locsolást és szemétszedést, ezért arra kérték a helyieket, hogy a saját portájuk előtt végezzék el ezeket a munkákat, illetve jelentkezzenek önkéntesnek a közterületek kaszáláshoz. 

Az már önmagában kérdés, hogy miért utólag, s miért nem előre tájékoztatták az embereket a közmunkaprogram megszüntetéséről. Nem írtak emellett egyetlen szót sem a megszüntetés okairól, a helyiek szerint pedig a faluvezetésnek erre jó oka volt.

Információink szerint ugyanis a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a Fehérgyarmati Járási Hivatal ellenőrzései során szabálytalanságok sorára bukkantak a közmunkaprogram végrehajtása során. Úgy tudjuk, a megyei kormányhivatal arra kötelezte a térségileg illetékes járási hivatalt, hogy ezekre tekintettel függessze fel a közmunkaprogram további finanszírozását. Ugyanakkor nem a teljes program leállításáról van szó, mert a környező településeken tovább folytatják a projektet.

A helyiek elégedetlenségét az is jelzi, hogy a június 9-i önkormányzati választáson leváltották Kömörőn az addigi független, de a helyiek szerint a Fideszhez és a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjéhez, Tilki Attilához közel álló polgármestert, Karmacsi László Attilánét (született Sira Edit), és helyette október elsejétől az eddigi alpolgármestert és falugondnokot, Nagy Zoltánt bízták meg a kicsinyke falu vezetésével, és október elsejétől Túristvándiban is új faluvezető fogja irányítani a települést. 

Nagy Zoltánt sikerült elérnünk, de nem volt hajlandó arról beszélni, miért szűnt meg a közmunkaprogram a faluban, mikor pedig azt kérdeztük, hogyan találjuk meg a még hivatalban lévő, a szabályok szerint csak októberben távozó polgármesterasszonyt, akkor azt mondta: „ez jó kérdés, mert neki sem sikerült”.

Kerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtófőnökét is, hogy megtudjuk, miért nem finanszírozzák tovább a kömörői és túristvándi közmunkaprogramot, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A helyzet azért aggasztó, mert a két kis község mintegy 170 lakosa így az eddigi 80-90 ezer forintos havi kereset helyett csupán a szociális segély 22 800 forintjára számíthat, ami szociális válsággal fenyegethet a két faluban, minthogy a közmunkaprogramon kívül számukra nincs semmilyen más munkalehetőség és megélhetési forrás. 

A helyiek szerint a faluban részben a közmunkaprogram keretében zajló, de hivatalosan a mai napig be nem fejezett belvízelvezetési program szabálytalanságai miatt, illetve azért függesztették fel a közmunkát, mert kiderült, hogy voltak, akiket csak papíron foglalkoztattak, de nem kellett dolgozniuk. Másutt viszont hiányoznak a közmunkások, így a kömörői óvodából is.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a Nyíregyházi Törvényszék az idén áprilisban Kömörő község kifizetetlen számlái és rossz pénzügyi helyzete miatt – ahogy a helyiek mondják, üres a kassza – adósságrendezési eljárást indított az önkormányzattal szemben. A helyiek portálunknak azt mondták, hogy a helyben dolgozó közalkalmazottak immár két hónapja nem kaptak fizetést.

Közben a Fideszhez közel álló és újrázni nem tudó polgármester és körei állítólag azt terjesztik a faluban, hogy a közmunkaprogram azért szűnt meg, mert nem őket választotta a község többsége a nemrégiben lezajlott helyhatósági választáson. 

Többszöri kísérlet után elértük a hivatalban lévő kömörői polgármestert, akit irodájában már hosszú hetek óta nem láttak. Azt kérdeztük tőle, miért állította le a Fehérgyarmati Járási Hivatalon keresztül a szabolcsi kormányhivatal a közmunkaprogram finanszírozását? Igaz-e, hogy szabálytalanságokat állapítottak meg? Karmacsi László Attiláné azt mondta, hogy erre telefonban nem szeretne válaszolni. Amikor azt firtattuk, igaz-e, hogy kömörői önkormányzat közalkalmazottai már két hónapja nem kaptak fizetést, bontotta a vonalat. Úgy tudjuk, hogy az itteni problémahalmazról a helyiek már tájékoztatták Tilki Attila fideszes parlamenti képviselőt is, de egyelőre nem történt semmi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk