Megszorítások Szolnokon: emelik a parkolási díjakat, nem épül meg egy bölcsőde

Kis-Magyarország

Visszavesznek a karácsonyi díszkivilágításból is, valamint emelkednek az intézményi térítési díjak. Túzijáték azért lesz.

A hétfői képviselő-testületi ülésen döntöttek arról, hogy most 30, januártól 15 százalékkal emelik az intézményi térítési díjakat. Mint elhangzott, a megnövelt összegből már tisztességes minőségű étkezést tudnak nyújtani. A jelenlegi alapanyagárak miatt ugyanis lehetetlen normális ételt biztosítani. Fontos változás még, hogy immár nem utólag, hanem előre kell megfizetni a szolgáltatást. 

Emelik a parkolási díjakat is Szolnokon, bár erről bizottsági szinten vita volt. A pénzügyi, költségvetési és közbeszerzési bizottság nem támogatta az emelést, a városfejlesztési és városüzemeltetési viszont igen. Két javaslat volt, 35 vagy 45 százalékos emelés. Ezzel együtt több új területet bevonnak a díjfizetésbe. Elhangzott, a díjemeléstől még nem várható a parkolási gondok megoldása. Jelenleg a belvárosban ugyanis alig találni szabad parkolóhelyeket, ez tenné egyébként indokolttá az emelést. Szalay Ferenc fideszes polgármester szociális okokból a 35 százalékot javasolta, mert mint mondta,

nem biztos, hogy a szolnokiak elviselik a túlzott terheket.

Úgy vélte, a megélhetés gondjai okozhatnak még problémákat. Végül ezt a mértéket fogadták el, úgy, hogy január 1-től további 10 százalékkal emelik még a díjakat.

A szolnoki testület megszavazta: "befogadnak" 300 millió forint állami támogatást. Ahogy Szalay Ferenc fogalmazott: " a problémáink kezelésére". Hozzátette, ez a pénz elmegy majd az energiaköltségek növekedésre. Elhangzott, hogy még várnak az államtól kompenzációt a későbbiekben, de mindenkinek a nadrágszíjmeghúzó programot kell tudnia kezelni.

A polgármester hangsúlyozta azt is, mindenkinek látnia kell, hogy többe fog kerülni az élet, mint eddig. Bejelentette, hogy az 1 százalékos iparűzési-adókedvezmény jövőre megszűnik, 2 százalékra megy vissza, de vélhetően ez a többletforrás is a megnőtt energiaköltségek fedezésére szolgál majd. 

Végezetül döntöttek arról a képviselők, hogy visszamondanak egy korábban nagy jelentőségűnek ítélt, teljesen előkészített beruházást. Nem épül meg ugyanis a horribilis áremelkedések miatt egy korai fejlesztést igénylő, sajátos nevelési igényű gyermekek biztosítására szolgáló bölcsődei intézmény, amire amúgy a város már egy 865 milliós, 100 százalékos intenzitású támogatást elnyert. A most becsült kivitelezési költségek előreláthatóan nagymértékben meghaladják a projekt támogatási keretét. Ezért az egészet visszavonták. A támogatási összeget részben folyamatban lévő beruházások biztonságos befejezéséhez, illetve új projektekhez használják fel.

"Jelentsük ki, ezek a lépések igenis, megszorítások." Így értékelte a hétfői döntéseket Miskolczi László, a Szolnoki Többség Frakciószövetség tagja keddi sajtótájékoztatóján. Szerinte ide vezetett a rossz orbáni gazdaságpolitika. Miskolczi úgy folytatta: tudomásul kell venni, hogy minden megszorítás a kisemberek nyakába zúdul, vagyis aki csak teheti, áthárítja a terheket a fogyasztókra. Így történt ez a szolnoki önkormányzat esetében is a parkolási, illetve a térítési díjak emelése kapcsán is.

"Amiről kormányzati szinten korábban nem lehetett beszélni, vagyis a megszorítás és takarékosság szavak immár a mindennapokban jelentkeznek nemhogy országos, de családi, egyéni szinten"

- mondta az ellenzéki képviselő. Úgy vélte, igazából majd ősszel derül ki, amikor megjönnek a rezsinövelés miatt a magasabb számlák, hogy miféle pluszköltségekkel kell igazából az embereknek számolni.

Szintén a frakciószövetség tagjaként Füle István azt mondta, hogy a szolnoki tűzijáték lemondása érdekében helyi szavazást indított a Momentum a közösségi oldalon. Mint mondta, a tűzijáték 6,5 millió forintba kerül, ebből a pénzből 100 családnak lehetne 65 ezer forint értékben téli tüzelőt biztosítani. Szalay Ferenc fideszes polgármester ugyanakkor kijelentette, a tűzijátékot mindenképpen megtartják.

Füle István azt is elmondta, hogy a takarékosság érdekében már biztos, hogy nem lesz látványos a karácsonyi díszkivilágítás a városban. Ugyancsak a megszorítás része, hogy nem épül meg a Bajcsy úti bölcsőde, mert a kormány kijelentette, slussz, nem adnak rá több pénzt, mint amit már eddig adtak. A szolnoki ellenzék szerint több más területen is visszalépés lesz a fejlesztésekben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk