Még mindig el van zárva a balatoni partszakasz Szántódon a nyaralók elől

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 3.

Kis-Magyarország

A Balaland nevű NER-közeli beruházás miatt kerítették el a parti részt. A fejlesztő szerint ez építési terület.

Az ország legkisebb strandjára talált Szántódon Hadházy Ákos. A képviselő keddi Facebook-posztja szerint egy zsebkendőnyi helyen juthatnak le a vízhez Szántód keleti felén a nyaralók. (Kísértetiesen hasonló a helyzet, mint valamivel arrébb, Balatonvilágoson, ahol a hajdani pártüdülő, a mai Club Aliga foglalja el a település vízpartjának javarészét.) A szomszédos gigaberuházás, a nemrég óta vendégeket fogadó Balaland előtt lenne bőven hely a strandolásra a köz számára.

Van, akinek strand

Csakhogy a NER-közeli apartmanhotel előtti parti területet kerítés zárja el a „pórnép” elől, annak ellenére, hogy a település szabályozási tervében az az 500 méter hosszú, 10 méter széles parti sáv be nem építhető közterületként szerepel. Az önkormányzat kifejezetten úgy egyezett meg évekkel ezelőtt a Balaland építtetőivel: azt a parti sávot szabadon is hagyják. A Narancs.hu munkatársa is a helyszínen járt kedden, és azt tapasztalta: szabad parti sétány valóban nincs, a gigaberuházás kerítése a vízig ér, valamint egy egyelőre zárt kaput is felleltünk a kerítésen. Ahogyan korábban a Balatontipp.hu információs portálnak a befektetők válaszolták, a Balaland területe jelenleg is építési terület, így azt a köz számára nem lehet megnyitni. Apró szépséghibája a történetnek, hogy az apartmanlakások lassanként benépesülnek, egyre többen költöznek be, és a lakók bizony ezekben a napokban is strandként használják a Balaland előtti területet. A beruházó kialakított egy keskeny lejárót, ami a kerítés mellett vezet a Balaton vizéhez, azt valóban bárki használhatja és esetleg megcsodálhatja a naplementét, strandként, szabad parti sávként azonban az aligha értelmezhető.

 
Fotó: Narancs.hu

A helyzet tehát, amit az arra sétáló szántódiakkal együtt rögzítettünk kedden:

a parti területet a köz egyelőre nem használhatja, csak aki fizetett (az apartmanlakásokért és a napozóágyakért, a helyiek szerint utóbbiakért is borsos árat); számukra az a rész voltaképpen strand, nekik szabad az ott-tartózkodás az állítólagos építési területen.

A révhez vezető út mellett, tehát nem a Balaton felől egyébként valóban láttunk olyan épületet is, ami még fel van állványozva, tehát miden bizonnyal még nem készült el.

 
Fotó: Narancs.hu

Akár jogi úton is

Vizvári Attila szántódi polgármester korábban azt nyilatkozta a Balatontippnek: ha kell, jogi úton érvényt szerezve, de ragaszkodnak a 10 méteres parti sáv kinyitásához az építkezés hivatalos befejezése után, ami előreláthatólag 2022 nyara. Közben ez a dátum elérkezett; a hirbalaton.hu tudta most megszólaltatni Szántód első emberét, aki azt mondta, már többször kérték a fejlesztőtől, nyissa meg a parti sávot, aminek eddig nem tett eleget, arra hivatkozva, hogy nagy része építési terület. A polgármester is látja, hogy az apartmanházakat idő közben átadták, a lakók beköltöztek és napozóágyakat helyeztek ki a partra – az „építési területre”.

A turizmus.com szerint 109 ötcsillagos szobát is kínálnak majd, elsősorban a kisgyermekes családokat megcélozva. A közel 7 milliárd forint pályázati finanszírozási forrással megvalósuló FamilyPark a szállodával egy időben nyitja meg kapuit, ezzel lesz teljes a szántódi révtől néhány száz méterre, 5,5 hektáron megvalósuló Balaland apartmantelep, luxusszálloda és családi élménypark, az egész Balaton-part egyik legszebb panorámájú ingatlanán.

 
Fotó: Narancs.hu

Eltűnt a nád

SZOT-üdülő és gyermeküdülő működött a Balaland mai területére közel száz éve épített ingatlanban, a háború előtt Horthy Miklós Cserkésztáborként üzemelt, a rendszerváltás óta azonban üresen állt, hatalmas elzárt részként a kicsiny Szántód Balaton-partján. A helyiek által Panoráma üdülőnek emlegetett komplexum csak néhány éve kelt el, előtte a CIB-csoport tulajdonát képezte, akkoriban 1,3 milliárd forintért hirdették eladásra.

Az egykori Panoráma üdülő ingatlana egyébként valaha helyi védelem alatt állt. A 24.hu-nak azt nyilatkozta a korábbi szántódi jegyző: 2012-ben került le a védettség a területről; nem emlékszik már az indoklására, de nyilván valamelyik akkori befektetőjelölt kérésére.

Azt pedig annak idején a Narancs.hu is megírta: ahogy elkezdődött a Balaland-terület „előkészítése”, közel négyezer négyzetméternyi balatoni nádas tűnt el egy év leforgása alatt – olvasónk műholdas fényképfelvételekkel dokumentálta az eseményeket időrendi sorrendben –, ami által száz méter szabad Balaton-partot „nyert” a beruházó. A hatóságok szerint azonban „minden rendben volt”. De  kik is a beruházók? A 444 azt írta a közelmúltban: a korábban a Club Aligában is érdekelt Appeninn cég (eredetileg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége) mellett a DLHG, mely a Mészáros Lőrinchez és Matolcsy György bizalmi embereihez is „bekötött” Szepesi Richárd hotelfejlesztőé.

„Mindenki szereti a Balatont”

A helyiek közül egyébként többen is gyors kerítésbontásban reménykednek, arra utalva, hogy a Club Aliga befektetői is visszakoztak azt követően, hogy Lázár János felszólalt a parlamentben „Balaton-ügyben”. Lázár egyebek között azt mondta, hogy „biztosítani kell a »közhozzáférést« a Balatonhoz”. A miniszter Szabó Rebeka kérdésére reagált így. A párbeszédes képviselő kritizálta, hogy a NER „a nádasokból tóparti telkeket, az öblökből és torkolatokból vitorláskikötőket, a kempingekből luxus lakóparkokat, a parti sétányokból szállodákat épít”. Úgy vélte, egyre kevesebb a sokak számára hozzáférhető tópart, és ezzel együtt egyre több a csak drága belépővel elérhető terület. A képviselő szerint az oligarchiáknak adott támogatásoknak és a beruházásoknak árfelhajtó hatása van, ezért úgy látja, már magasabbak az árak a Balatonnál, mint a horvát tengerparton. A zöldpolitikus azt is hangsúlyozta, hogy a balatoni víz jó minőségének megőrzéséhez a tó ökoszisztémáját kell megőrizni. Meglátása szerint a NER évről évre „egyre nagyobb területet iktat ki a tó immunrendszeréből”.

 
Fotó: Narancs.hu

Lázár János beruházásokért felelős miniszter válaszában hangsúlyozta, hogy „a Balaton Európa egyik legfontosabb természeti kincse”, és állítása szerint ő maga és a kormány is kiemelten fontosnak tartja a balatoni természet megóvását. „Mindenki szereti a Balatont, a szegények és gazdagok is szeretnének a Balatonnál nyaralni – mondta. – Komoly gazdasági és társadalmi érdek, hogy minden magyar honfitársunk eljuthasson a Balatonra, aminek érdekében a tárcák számos szociális programot indítottak.” Lázár ugyanakkor hozzátette azt is, nagyon nehéz összeegyeztetni a zöld szempontokat a folyamatos fejlődés iránti igénnyel. Hiszen „a magyarok óriási számban szeretnének a Balatonra menni, jó szállodákban akarnak lenni és szerencsére van pénzük erre. Ugyanakkor fontos szempont a helyiek érdeke, természeti értékek iránti ragaszkodása, a közhozzáférés is.”

Nos, ez a „közhozzáférés” Szántódon mindössze egy kerítésszakasz elbontását, vagy talán csak a kapu kinyitását jelentené. Megkérdeztük az Appeninnt, tervezik-e a szabad parti sétány biztosítását és ha igen, mikor. Amint válaszolnak, közöljük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk