„Elegünk van a szemétszagból” - a veszprémi tiltakozáson még Simicska is előkerült a remeteségből

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. szeptember 18.

Kis-Magyarország

Almát és szórólapot osztogattak az autósoknak a félpályás útzárral a királyszentistváni hulladékkezelő működése ellen tiltakozó civilek Veszprémben. Volt, aki elfogadta, volt, aki nem.

A szervező, Soós Gábor a sajtónak küldött értesítésében még úgy fogalmazott, „ez az első nem helyi figyelemfelkeltés, amit több helyszínen fogunk mindaddig folytatni, amíg az illetékesek nem kezdenek tárgyalást a telep bezárásáról”.

Ám a keddi útlezáráskor már ennél radikálisabb álláspontot képviselt: a Narancs.hu-nak azt mondta, addig folytatják a tiltakozást, amíg a szeméttelep be nem zár, vagy egy illetékes személytől nem kapnak erre vonatkozó konkrét ígéretet.

„Mintha egy kukában ülnénk”

„Nincs más választásunk” – fogalmazott. „Amikor reggel arra kelünk, hogy olyan érzésünk van, mintha egy kukában ülnénk, és este ugyanerre érkezünk meg, akkor vagy addig megyünk, míg falnak nem ütközünk, vagy elérjük a célunkat.”

Soós Gábor: nagyobb figyelmet szeretnénk

Soós Gábor: nagyobb figyelmet szeretnénk

Fotó: A szerző felvétele

Soós Gábor arról is beszélt, a bűzhatás környezetszennyezéssel és egészségkárosítással is együtt jár, ami az évek múlásával csak fokozódik. Úgy gondolja, most egy lépéssel közelebb jöttek a döntéshozókhoz, hátha észreveszik, hogy milyen és mekkora problémával kell együtt élniük a hulladéklerakó helytelen működése miatt.

„Elegünk van a szemétszagból” címmel évekkel ezelőtt alakítottak egy Facebook-csoportot a lerakó környékén élő települések – Királyszentistván, Vilonya, Papkeszi, Litér, Balatonfűzfő – lakói. Ennek a csoportnak ma több mint ezer tagja van, közéjük tartozik Soós Gábor is.

„Azért vagyunk Veszprémben – közölte a szervező –, mert nagyobb figyelmet szeretnének elérni, valamint a megyeszékhely önkormányzata is azon 158 település közé tartozik, amelyek létrehozták az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulást.” (A társulás honlapja szerint a hulladékkezelési projekt a Tiszta Európa Program nevet kapta.)

A társulás nem szavazta meg a bezárást

Már tavaly is felmerült a telep bezárása, mégpedig a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. javaslata alapján. Indok: a létesítmény nem tudta megszüntetni a bűzhatást, nem tud a működésével szemben felállított paramétereknek megfelelni. Azonban a bezárást a társulás tanácsa nem szavazta meg, a telep működik, és a maradt a bűz is. Mindezt tetézte, hogy idén augusztus 10-én tűz ütött ki a hulladéklerakóban, a környéket hatalmas, fekete füst árasztotta el.

Szórólap és alma az autósoknak

Szórólap és alma az autósoknak

Fotó: A szerző felvétele

Két napba telt, míg a tüzet eloltották, ám Soós Gábor szerint a szemét – amely PET palackokat is tartalmaz – még ma is izzik néhány helyen. Ezt nekik akkor is megerősítették, amikor részt vettek a szeméttelep bejárásán. Az állításhoz a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Csondor Henrietta hadnagy annyit tett hozzá, a szeméttelepen jelenleg nincs tűzoltói beavatkozás.

Folytatják, de már reggel hétkor kezdik

Miközben Soós Gáborral beszélgettünk, a mellettünk megálló autósok kéretlenül is véleményét nyilvánítottak: „Látjátok, ez miattatok van!” – intett kifelé egyikük. Valaki csak ennyit mondott: „Papagájok!”

Együttérzésük jeleként sokan integettek, mosolyogtak. Akik elfogadták az almát, bíztatták a demonstrálókat: „Hajrá! Igazatok van!” – kiáltották.

A kukás elviszi a szemetet, de...

A kukás elviszi a szemetet, de...

Fotó: A szerző felvétele

Mi is megszondáztuk a sorban ücsörgő autósokat. Többen elhárították a kérdést, de akik válaszoltak, valamennyien egyetértettek a demonstrálók céljaival.

Soós Gábor azt is elmondta, a kora délutáni órákig elhaladt előttük Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere, de ő nem húzta le a kocsi ablakát, nem kért almát és szórólapot. A Veszprémben élő Simicska Lajos viszont mindkettőt elfogadta, de kommentárt nem fűzött hozzá.

A demonstráció szervezője hangsúlyozta, ha az illetékesek erre a figyelmeztetésre nem reagálnak, akkor ugyanide megkérik egy hónapra a forgalomlezáráshoz az engedélyt. Akkor is este 5-ig maradnak, de már nem reggel nyolctól, hanem hét órától.

Figyelmébe ajánljuk