Nem tudtok számolni, vagy loptok?! – Lehazugozta önkormányzatát a képviselő

  • Kleer László
  • 2013. december 5.

Kis-Magyarország

Úgy szavaztak meg Csobánkán egy költségkeretet, hogy a végösszegbe az összes árajánlatot beszámolták, tehát azt is, amelyiket nem kérik majd. Az egyik képviselő durván ki is akadt emiatt. Káosz és vádak egy pilisi faluban.

Komoly indulatokat váltott ki a csobánkai önkormányzat októberi testületi ülése. (A legperzselőbb részletek keretes írásunkban olvashatók. Csak a címszavak: káosz, önkény, dilettantizmus.) A 17-ei ülésen a temető „rendbetételének” ügye váltott ki ritkán tapasztalható indulatokat. „Ez akkora hazugság, amekkorát nem tudom, hogy ki az, aki mer leírni” – Szigeti János képviselő „csapott” így az asztalra, aki megelégelte, ami az ügyben hónapok óta történik. (Az esetről többször írtunk mi is.)

A temető

A temető

 

A történet még év elejére nyúlik vissza, amikor rendrakás ürügyével több száz fát vágtak ki a csobánkai temetőből és a mellette lévő területről, ami a helyi rendelet szerint védelmi rendeltetésű erdő volt, míg engedély nélküli tarvágással ki nem irtották. A nagy rendrakás azonban csak a fák kivágására terjedt ki, a szemét, a gaz és kivágott fák tuskói maradtak.

A történet most azzal folytatódik, hogy Winkler Sándor Józsefné polgármester 4,8 millió forintot szavaztatott meg a temető további „rendbetételére”. Nem is volna ez baj, de néhány bökkenő itt is akad: például a beruházásnak nincs költségvetése, a megszavazott ár kivitelezői ajánlatot tükröz. Ennek érdekessége, hogy több féle munkára kértek kivitelezőktől ajánlatot, de csak egyetlen esetben választották a legolcsóbbat, néhány munka esetében pedig egyáltalán nem versenyeztették a kivitelezőket, senki sem tudja, miért éppen ők kapták a munkát.

Rendrakás után tavasszal

Rendrakás után tavasszal

 

A másik képviselői kifogás az volt, hogy a temetőben máris nagyarányú földmunkákat végeztek terv és műszaki ellenőrzés nélkül. A képviselő-testület építészmérnök tagja, a már idézett Szigeti János szerint építési engedély is kellett volna, mert a talaj eredeti szintjét 2-3 méter magasságban megváltoztatták. A polgármesteri hivatal szerint a változás nem haladja meg az egy métert, így nem kellett engedély. A testület ülésén erre Szigeti János képviselő, építészmérnök így reagált: „Az a föld ott nemhogy nem egy méternél, hanem két méternél is magasabb több helyen. Lehet, hogy négy méter is volt, én nem tudom, én 3,5-nek saccoltam, de azt, hogy a hivatal ilyen cinikus választ adjon, ekkorát hazudjon, azért azt túlzásnak tartom.” A képviselő a beruházásról azt mondta: „Még terv sincs arról, hogy ez hogy fog elkészülni, nincsen felelőse az egész beruházásnak, nincsen egyáltalán kitalálva, mi lesz ott. Van egy irkafirka rajzunk, amit lerajzolt egy kertész.”
És nem is ez a legjobb az egészben. Hanem hogy ez a 4,8 millió forint úgy jön ki, ahogy nem lenne szabad: ti. belekalkuláltak ebbe az összegbe minden ajánlatot. Azaz olyat is, amelyet nyilván nem fognak elfogadni. A táblázat letölthető innen.

A hétfős képviselő-testület a kifogások ellenére négy igennel, két nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a 4,8 millió forintos összeget a temető „rendbetételére”.

Gyöngyszemek a jegyzőkönyvből
Szigeti János: Ezt a testületi ülést így, nem szabályosan hívta össze a polgármester és a jegyző (…), ezt be is jelentettem a kormányhivatalban. Azt mondták, hogy ki fogják vizsgálni. A most kiosztott meghívó szerinti indoklást sem értem. Tehát még nem is volt időnk elolvasni, és már elkezdődött a testületi ülés. Az szmsz-t nem tartottuk be, nem tartotta be az önkormányzat, nem tartotta be a polgármesteri hivatal azzal (…).

Vita a jegyzőről
Szigeti János: Most már kezdem érteni, hogy a jegyző asszony nyugdíjba megy, hogy a hozzáállása már nem volt olyan, mint amit elvártam volna tőle. (…) Azt gondolom, hogy a hivatal nincs a helyzet magaslatán, és ez jellemzően általában a feje miatt van így. Tehát a hivatal nem nagyon tud válaszolni kérdésekre, összevissza beszél, most is, itt ülünk egy testületi ülésen, aminek még mindig nem tudjuk, hogy ez rendkívüli ülés-e, milyen napirendi pontjai lesznek, és mi alapján, hogyan hívták össze törvényesen.
Winkler Sándor Józsefné polgármester: Én nem gondolom, hogy így lehet egyáltalán beszélni a jegyző asszonyról. (…) Talán megfelelően kéne egy ötvenvalahány éves asszonnyal viselkedni mind hangnemben, mind másban. (…)
Szigeti János: A munkáját minősítettem, nem őt magát (…), az meg csapnivaló volt.

Szigeti János: Tehát, ha ez a módi, hogy lehetősége van a testületnek áthágni a saját szabályait, akkor adjunk meg a polgároknak is minden lehetőséget arra, hogy áthágják a szabályokat, és akkor nincsen olyan, hogy szabály, mert akkor az a káoszt jelenti! Van is egy sorozat, polgármesteri hivatalról szól, „Káosz háza” a címe. Erről szól a történet, hogy bármit megtehet a polgármester, csak hát ez Magyarország, és nem Amerika! Itt azért remélem, a kormányhivatal vizsgálni fogja, és legalább valamilyen módon a testületet, vagy a polgármestert, vagy a jegyzőt, vagy a helyettesét legalább arra kényszeríti, hogy tartsák be a szabályokat. Mert itt a testületnek fogalma nincs arról, hogy mik a szabályok, hát nem is ismerik az szmsz-t. Tehát a testület csak fölteszi a kezét, a jobb kezeket fölteszik, és akkor működik a rendszer! De hát nem így kéne működnie a dolognak!


És aztán elkezdtek vitatkozni a temetőről:
Szigeti János: Nem látjuk a költségeket, ez is egy olyan dolog lesz, amire aztán rákölthetjük a gatyánkat is. (…)
Benke Tamásné képviselő: Mi most elfogadtunk itt árajánlatot, amit összeadtatok, és különbözőek az árajánlatok, összeadtam azt is, hogy miből jött ki ez a 4 838 000 forint, de hát tételesen kellett volna, mert hát mindenki tudja nagyon jól, hogy az árajánlatok két tételes költségvetésre kellene, hogy bejöjjenek, hogy ki csinálja ennyiért, ki csinálja annyiért. Ki szerzi be a fákat ennyiért, ki szerzi be a fákat annyiért? Itt most azt mondjam, hogy fogadjuk el a 4 800 ezret? Ja, és még egy, hol van a kerítés? (…) 3 kérdésem van: hol van a komplett temetőbekerülési költség költségvetésileg, hol van az útépítési terv – akárki építi –, ha csak murvás út lesz, szerintem akkor is kell, hogy hány köbméter földet meg murvát kell teríteni, hol vannak ezek?
Szigeti János: És meg lehet vonni a vállát, és meg lehet szavazni négy embernek, de talán hatnak is ezt az egészet, és utána ki lesz a felelőse? Utána mindenki hazamegy, és boldog, hogy jaj de jó, most megint egy olyan döntést hoztam, amiből majd lesz nem tudom, hány millió kára a falunak, az embereknek?
Ruskovics Andrea képviselő: Inkább az elmúlt húsz évben okoztunk azzal, hogy nem csinált senki semmit, és itt ült a testületben tíz meg húsz éven keresztül! Ennyi!
Winkler Sándor Józsefné: Én azt gondolom, hogy idáig semmilyen kárt nem okoztunk a falunak három év alatt.
Szigeti János: Többmilliós kár a fakivágás, például!
Winkler Sándor Józsefné: Jó, akkor a fakivágás az kár. Majd dönt róla a főügyész….
Benke Tamásné: (…) Ez nem költségvetés! Ugye ezt mindenki tudja, hogy ez nem költségvetés? Ezek árajánlatok. Szabályos költségvetés kell! Szabályos költségvetés kell! És akkor lehet csinálni!
Winkler Sándor Józsefné: Mindkettőtöknek második hozzászólása volt!
Szigeti János: Köszönöm! Félelmetes, hogy ki kell harcolnom azt, hogy beszélhessek azért, mert nem tetszik az arcom, meg nem tetszik az, amit mondok! Sajnos, el kell viselni még egy évet, hogy én itt felszólalhatok!

 

Figyelmébe ajánljuk