Németek választhatnak Pest környéki polgármestert egy somogyi faluban

Kis-Magyarország

Somogysimonyi kis község a megye zalai határánál, nem messze a Kis-Balatontól. A januári adatok szerint 107 állandó lakosa van, 80 százalékuk német. Tavaly ősszel idegenek megvettek a faluban egy kis házat, majd cégeket költöztettek be. Az egyik cégtulajdonos üzletember bejelentkezett polgármesternek. A német lakosság agitálásával próbálnak politikai pozícióhoz jutni. A községben nincs iparűzési adó.

„Tavaly jelent meg itt egy pesti csapat – mondja Kum Ilona polgármester. – Azzal indultak, hogy ők itt most közösséget építenének, és de jó, hogy itt csend van és nyugalom. Aztán jöttek a cégbejentések. Karácsonykor már mézet osztogattak. Volt, aki nem kérte és volt, aki kidobta, mert idegentől nem fogad el semmit, és ki tudja, milyen termék. Már a harmadik ingatlant vásárolják meg, és van két ház, ami hagyatéki eljárás alatt van. Az örökösöktől nagyon nyomulósan akarták megvenni ezeket is, mondták, hogy kössenek előszerződést, tudnak várni. Az eladók azonban nem akarják nekik eladni ezeket. Talán meg is van rá az okuk.”

Somogysimonyi tüchtig kis falu, golfpálya minőségűre van nyírva a fű a közterületen, a házak takarosak, mintha egy osztrák vagy bajor faluban járnánk. Kivéve a „pestiek” által megvett ház előtt, mert ott derékig ér a gaz.

A kis házba 13 cég, 2 magánszemély és egy egyesület van bejelentve, amúgy nem lakja senki.

„Képzelje, milyen hatás az, amikor megjelenik itt egy társaság, luxusautó, drága öltönyök, túliskolázottak, affektáltak. Partikat rendeznek, meghívják a németeket is, van étel-ital meg minden. A választás előtt nem sokkal kiderült, hogy mire megy ki a játék – mondja egy helyi háztulajdonos, aki csak hétvégente van Somogysimonyiban. – Engem is kapacitáltak a polgármester asszony ellen, hogy így nem jó, meg úgy nem jó, de én úgy voltam vele, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar, én meg tudom, amit tudok.”

Igazi adóparadicsom a főként nyugdíjasok lakta falu. Minek is bíbelődni iparűzési adóval, ha amúgy senki nem űz ipart. Van még néhány ilyen település Magyarországon, főképp szegényebb kis falvak. A legtöbb helyen a maximális, 2 százalék az adó mértéke, amit ráadásul a törvény szerint nem a nyereség, hanem az árbevétel után kell fizetni. Egy tízmilliós forgalmú kis cég esetén ez évi kétszázezer forint. Sok kicsi sokra megy. Főleg, ha nem is kicsi, de sok. Ha Somogysimonyiban is lenne 2 százalék helyi adó, a bejelentett 13 cég legutóbbi beszámolói szerint 22,5 millió forint jelenne meg a falu iparűzésiadó-bevételi számláján.

Meglehet, puszta politikai jószándék vezeti az állandó lakosnak bejelentett, de máshol lakó Pataki László üzletembert, hogy Somogysimonyi polgármestere legyen. A választási adatbázis szerint május 5-én vették nyilvántartásba a Kezedben az Egészséged Egyesület jelöltjeként. Az egyesület még négy fiatal hölgyet is indított képviselőjelöltként, akik közül csak egy személy helyben lakó.

 
Somogysimonyi, templom
Fotó: A szerző felvétele
 

Megkérdeztük Pataki Lászlót – akinek a cégnyilvántartás szerint egészen a múlt év második félévéig budaörsi állandó lakhelye volt –, hogy miért szeretne polgármester lenni Somogysimonyiban. Létre is jött a telefonhívás.

magyarnarancs.hu: Lenne egy kis ideje arra, hogy a somogysimonyi polgármester-jelöltségéről beszéljünk?

Pataki László: Nem szeretnék.

magyarnarancs.hu: De hát ott van nyilvánosan minden szórólapja. Nem mondaná el nekünk, hogy mégis miért szeretne polgármester lenni?

PL: Nem szeretnék erről beszélni.

magyarnarancs.hu: Ön egyébként ott lakik?

PL: Igen, ottani lakos vagyok, viszont egy telefonszámról bárki hívhat, úgyhogy nem tudom, hogy kinek nyilatkozom. Nem tudom leellenőrizni, úgyhogy nem szeretnék mondani semmit, jó?

magyarnarancs.hu: Nézze meg a nevemet, ott van a Narancsban többször.

PL: Éppen vezetek, nem fogom tudni leellenőrizni.

Abban maradtunk, hogy ha leellenőrizte, majd visszahív, de ez nem következett be. Így csak a szórólapokat nézegethetjük és a külön e célra üzemeltetett weblapot olvashatjuk. Ezekből tudtuk meg, hogy május 11-én tavaszi „picknicket” rendeztek a német lakosoknak, a német nyelvű szórólap szerint (grillpartival), amelyen bemutatkoztak az egyesület települési képviselőjelöltjei, mind a négy. A testület négyfős egyébként.

„Engem azért nem hívtak, mert elvileg nem volt meg Pataki úrnak a telefonszámom – mondta a polgármester. – De azok, akik ott voltak, arról számoltak be, hogy két órán keresztül »grillezték« Pataki urat, mármint feszes kérdéseket szegeztek neki és csak kelletlen válaszokat kaptak. Összesen talán három német családot sikerült maguk mellé állítaniuk.”

 
Somogysimonyi, utcakép
Fotó: A szerző felvétele

Az egyesület programja szerint mindent ígér: jövőt, közösséget, bort, búzát, békességet. Olyan általánosságokat egyénként, amelyeket minden (nulla kulcsos iparűzési adójú) településen be lehetne vetni. Somogysimonyi annyival van jobb helyzetben a szegény falvaknál, hogy közel az autópálya, és jelen esetben annyival rosszabb a helyzet, hogy a nyugati demokráciában edződött németeket nehezebb hülyére venni. A marketing mindenesetre profi.

Jogász szakértőt kérdeztünk, mi lehet a ráció a polgármesterkedés és a cégbejelentések között. „Nagyon egyszerű. Ha megnézzük, hogy a bejelentett cégek mennyi helyi iparűzési adót spórolnak meg, már érdemes biztosítani, hogy ez a helyzet legalább egy választási cikluson át, öt évig fennálljon. Amennyiben a jelenlegi képviselő-testület és polgármester marad, és tegyük fel, nem vagyok szimpatikus neki, ősszel hozhatnak olyan rendelkezést, amellyel bevezetik az iparűzési adót, és akkor nem fog megtérülni a három ingatlanbefektetés és a cégszékhelyek áthelyezésének költsége sem. Nem is szólva az adóköltségről. Ugyanakkor ha megnyerném a választást és többségem lenne a testületben, akkor én hozhatnék olyan rendelkezést, hogy például ingatlanadót vetek ki, amit a szerényebb anyagi körülmények között élő helyiek nem tudnak megfizetni, ezért előbb-utóbb eladják nekem a házaikat és odébbállnak. Előbb-utóbb enyém lenne az egész falu és sikeres cégszékhely-szolgáltatót, valamint cégtemetőt tudnék létrehozni.”

A Duna Alu Kft., az Eraldin Hungary, a Spiro-Human, a Kartnten Bau, a Golfcar Hungary, az IV-Log Kft., a Buga-Busz Kft., a Buga Vendégház Kft., az Andromeda Tanácsadó Kft., a HaszonPlusz Kft., a Genius-Invest Kft., a TALA Best, a Duna-Alu van bejelentve somogysimonyi címre; ezek közül kettőt eleve Somogysimonyiban alapítottak, hármat Budaörsről, kettőt-kettőt Ceglédről és Százhalombattáról és Budapestről, egyet Gellénházáról és egyet Csomádról telepítettek át (ahol szintén nincs iparűzési adó). De van itt telephelye a milliárdos árbevételű ceglédi Efficiency Kft.-nek is. Ilyen esetben az iparűzési adó a cég saját bevallása szerint oszlik meg a telephelyek szerinti önkormányzatok között. A tizenhárom székhelyes vállalkozás közül háromban tulajdonos, egyben résztulajdonos a bejelentkezett polgármesterjelölt, Pataki László.

 
A Somogysimonyiba bejelentett cégek székhelye
Fotó: A szerző felvétele
 

Petra Pochert, az egyik ház német tulajdonosa elmondta, nyolc éve jártak először Somogysimonyiban, hat éve megvették a házukat és elkezdték renoválni. Még nincs teljesen készen, de nagyon szeretnek a faluban élni, mert békés és nyugodt hely. Nem akarnak idegeneket. Előfordult, hogy egy ismerőse hónapokra elment Németországba, elfelejtette bezárni a ház ajtaját, és amikor visszajött, minden ugyanúgy volt, ahogy hagyta. Az új polgármesterjelölt kereste az embereket, hogy ültessenek közösen fákat. Csakhogy nem tájékozódtak előzetesen, mert nem lehet akárhova fákat ültetni közterületen, ezért inkább a saját kertjükben ültették el. „Én szkeptikus vagyok velük kapcsolatban. Néhány lényegtelen pont kivételével csak olyanokat javasoltak, ami már meg van oldva. Például nekünk nem kell nagysebességű internet, az talán csak egy-két embernek fontos a faluban, de ők megoldották maguknak. Pontosan azért vagyunk itt, mert itt nyugalom van. Nem újíthatjuk fel a fő utcát, mert az nem az önkormányzat tulajdona. Nincs jó állapotban, tudom, de más településeken sokkal rosszabb. Ha pedig van pénz útfelújításokra, nyilván a rosszabbakat fogják előbb megcsinálni. Realistának kell lenni ezekben a dolgokban. Ami szükséges, az megvan itt. És jó, hogy a polgármester asszony mindig elérhető. Ha problémánk van, hívjuk és segít. Szóval olyan emberben bízunk, aki eddig is velünk élt és ezután is itt lesz.”

A külsős polgármesterjelölt jelölőszervezete Budapesten alakult 2015-ben, majd a Baranya  megyei Szentlőrincen volt a székhelyük. 2024. március 6-án, három hónappal a választás előtt költöztek Somogysimonyiba. A Kezedben az Egészséged Egyesület célja, hogy „… a jelen kor társadalmi kihívásainak megfelelően, nonprofit módon segítse a társadalom felfogásának megváltoztatását, az egészséges életmód és betegségmegelőzés ösztönzését, ezek feltételeinek kialakítását, az egészséges életmóddal kapcsolatos kommunikációt és szemléletformálást, valamint a tagok és az egyesületen kívülállók körében a társadalom és az egyén közös érdekeinek kielégítésére irányuló egészség-megőrzési, egészségügyi rehabilitációs tevékenységet folytasson. Mindezekhez megfelelő eszközöket kutat fel és biztosít a tagság, illetve az általa támogatott személyek részére.”

Székhelyszolgáltatás és adóoptimalizálás nincs a célok között. A pénteken tíz óráig állandó lakosként átjelentkezettek szavazhatnak Somogyimonyiban. Az, hogy a szemléletformálás Somogysimonyiban sikerül-e a különös „egyesületnek”, vasárnap este kiderül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk