Parlagfű és gaz lepte el Mészáros Lőrinc felcsúti földjeit

  • Magyar Krisztián
  • 2014. augusztus 18.

Kis-Magyarország

A polgármester Alcsútdoboz-Göböljárás környéki földjeinek egy részén gaz, sok helyen pedig parlagfű virít. Utóbbi miatt pénzbüntetést is kaphat Felcsút vezetője.

Az állami földpályázatokon Mészáros Lőrinc cégén és a rokonságán keresztül közel 1300 hektárhoz jutott. Úgy tűnik azonban, hogy a földek egy részét nem gondozza Felcsút első embere. Hétvégi ottjártunkkor ugyanis azt láttuk, több helyütt gaz lepte el a területeket, sőt, akad olyan rész is, ahol méteres magasságú az épp most virágzó parlagfű. Úgy tudjuk, Mészáros Búzakalász 66 Kft.-jének göböljárási telephelye környékén nem is kaszáltatja földjeit. Ezeket a földeket korábban Váradi András juhász gondozta, ám a földbérleti pályázatok után neki el kellett hagyni őket.

Hátul a Búzakalász táblája

Hátul a Búzakalász táblája

 

Pedig ha valakinek a földje tartósan parlagfüves, az komoly pénzbüntetésre számíthat. A jogszabály szerint a bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a terület nagyságától, illetve a fertőzés mértékétől függően.

false

A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága a magyarnarancs.hu-t arról tájékoztatta, hogy – az augusztus 11-i állapotok szerint – a megyében belterületen egy, külterületen pedig 24 helyrajzi számon talált parlagfű miatt indult eljárás fertőzöttség miatt. Ez a területnagyság közelíti a 100 hektárt, de a parlagfűvel fertőzött rész „csak” 1,47 hektár.

Arról ugyanakkor nincs információnk, hogy a Mészáros Lőrinc alcsútdoboz-göböljárási földjein található parlagfű miatt indult-e cége, a Búzakalász 66 Kft. ellen eddig eljárás. Az viszont tény: a földektől pár száz méterrel arrébb emberek élnek, akik így kénytelenek elviselni a parlagfű közelségét.

De arról sincs információnk, hogy Tiborcz Eszter Csabdi-Tükröspuszta közelében – Felcsúttól néhány kilométerre – található, mintegy 60 hektáros állami földjét ellepő parlagfű miatt megbírságolták-e Orbán Viktor vejének testvérét. De a kormányhivatal azon közlése alapján, miszerint a megyében parlagfűvel fertőzött rész csak 1,47 hektár, feltételezni lehet, hogy eddig semmi retorzióval nem járt az, hogy a napraforgóval bevetett föld területén olykor ember nagyságú parlagfüvek burjánzanak.

Íme:

Tiborczéknál

Tiborczéknál

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.