Nem stimmel egy újabb fideszes képviselő vagyonnyilatkozata

  • Kupi Györgyi
  • 2014. augusztus 18.

Kis-Magyarország

Nemcsak Rogán Antalnak vannak a Fideszben fura ingatlanügyletei. Zavaros szombathelyi esetünket, amely egy 516 négyzetméteres ingatlan adásvételéről szól, dokumentumokkal együtt közöljük.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, szombathelyi fideszes tanácsnok 2011-ről szóló (2012. év elején kitöltött) vagyonnyilatkozatában több ingatlan is szerepel. Egy 1298 négyzetméteres telek egy 200 négyzetméteres lakóházzal (melyet még 1987-ben vásárolt), egy 53 négyzetméteres lakás fele, amelyhez 2004-ben ajándékozás révén jutott, egy 1996-ban vásárolt, 92 négyzetméteres lakóépület haszonélvezete Szombathelyen, egy budapesti, 1999-ben vásárolt, 32 négyzetméteres lakás haszonélvezete. Ezek az ingatlanok a későbbi vagyonnyilatkozatokban is szerepelnek. A 2011-ről szóló nyilatkozatban a pótlapon egy szombathelyi 516 négyzetméteres ingatlant (lakóház, udvar, garázs) is feltüntet, amihez bevallása szerint életjáradéki szerződéssel jutott. Történetünk erről az ingatlanról szól.

A 2011-ről szóló nyilatkozat részlete

A 2011-ről szóló nyilatkozat részlete

 

 

Ez az 516 négyzetméteres ingatlan a következő évről, azaz 2012-ről szóló (2013. év elején kitöltött) vagyonnyilatkozatban már nincs benne. (A vagyonnyilatkozatok itt, bárki számára elérhetők.) Ugyanakkor a tanácsnok előző évi 2,5 millió forintos takarékbetétje 3,3 millió forinttal 5,8 millió forintra nőtt. A vagyonnyilatkozatban a képviselő az összeg mellett megjegyzi: „Ebből 4,5 millió forint 2012-ben eladott ingatlanból származik.” Azaz a 516 négyzetméteres ingatlant 2012-ben eladta.

Ám ha az 516 négyzetméteres ingatlanért 4,5 milliót kapott, akkor Tenki aligha csinált jó üzletet. Garázs, udvar, illetve családi ház helyezkedik el ezen a szombathelyi területen – körbenéztünk a helyi ingatlanpiacon, és egy ilyen ingatlan értéke alsó hangon 12–15 millió forint körül lehet. Ettől persze még el lehet adni ennél olcsóbbért.

A bevallott 5,8 millió egy évvel később

A bevallott 5,8 millió egy évvel később

 

 

Ugyanebben az évben vagyonnyilatkozata szerint még egy 31 négyzetméteres szombathelyi lakást is vásárolt Tenki. Ennek ára a mi becsléseink szerint 5–7 millió forint lehetett.

A magyarnarancs.hu írásban kérdezte meg a tanácsnok asszonyt, hogy hová lett 2012-re az 516 négyzetméteres szombathelyi ingatlana, és melyik ingatlanának értékesítéséből származik a 4,5 millió forintos megtakarítása, és az újabb, 2012-ben vásárolt 31 négyzetméteres lakás ára. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária minderre úgy reagált: „mivel a vagyonnyilatkozataim figyelmes elolvasása eredményeként csak egy válasz a logikus, mégpedig az, hogy az 516 m2-es ingatlanomat értékesítettem, abból származik a megtakarításom, amit 2013-as vagyonnyilatkozatomban szerepeltetek.”

Tenki Mária

Tenki Mária

Fotó: szombathely.hu

 

A válasz azonban több ponton is felvet kérdéseket. Már az fura lenne, ha a 2012-ben eladott ingatlanból származó 4,5 millióját a 2013-ról szóló vagyonnyilatkozatában tüntetné fel. De erről szó sincs, ugyanis a 2013-as vagyonnyilatkozatból az látszik, hogy a 2012-es 5,8 millió forintos megtakarítása 2013-ban 2,9 millióra apadt.

Névjegy

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz–KDNP) 2006-ban lett képviselő, választókerülete a belváros, ahol ügyvédi praxisát is működteti. 2010-től az önkormányzat külkapcsolati és civil szervezettel kapcsolatos ügyek felelős tanácsnoka, ezenkívül két bizottság, a pénzügyi, gazdasági és jogi, valamint a szociális bizottság tagja

 

Ugyanakkor az említett 516 m2-es ingatlan tulajdoni lapja szerint azt Tenki nem 2012-ben, hanem 2013-ban adta el.

A törlő határozat 2013 júniusából származik, amint ez jól látszik:

false

 

Megnéztük azt is, egyáltalán szerepel-e tulajdoni lapon a 2012-es évszám valamely tranzakció nyomaként – széljegy, tulajdonjog-fenntartás –, de ilyet nem találtunk. Persze előfordulhat, hogy valaki elad vagy vesz egy ingatlant, és fél évre rá jut eszébe bevinni a földhivatalba átíratni, de ez kevéssé életszerű, ám ettől még nem kizárt. Ugyanakkor a 2013-as bevallásban nem szerepel arra utaló jel, hogy abban az évben (akár részletben) a képviselő ingatlaneladásból származó bevétellel gyarapodott.

Mindeközben tudomásunkra jutott az is, hogy svájci frankos hitelek is terhelték a képviselő több ingatlanát, amelyeket törlesztett a képviselő, de sem a hitel, sem a törlesztés nem szerepelt a vagyonnyilatkozatában, amellyel kapcsolatban szintén megkérdeztük az érintettet, ahogy arról is, hogy kitől kapta ajándékba azt az ingatlant – még képviselősége előtt –, amelynek felerészben tulajdonosa. Válaszként ezt kaptuk: a „belvárosi ingatlan 1/2-ed részét rokontól kaptam ajándékba, ezen ingatlan volt egy CHF alapú hitel biztosítéka, amelynek azonban nem én voltam az adósa, ezért nem tüntettem fel azt a vagyonnyilatkozatomban.”

Hasonló eset?

Ha ilyen vagy ehhez hasonló esettel találkozott, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és utánajárunk.

Figyelmébe ajánljuk