Szombathelyen a város próbálja megoldani a gyerekek felügyeletét

  • Kupi Györgyi
  • 2020. március 15.

Kis-Magyarország

Szombathelyen vasárnap bezárt az uszoda, hétfőtől az óvodák, bölcsődék is zárva vannak, azokat a gyerekeket fogadják, akiknek felügyeletéről nem tudnak másképp gondoskodni a szülők – tájékoztatott Nemény András polgármester szombati sajtótájékoztatóján.

Felmérik, hogy hány gyermek felügyeletét kell ügyeleti rendszerben ellátni. Azon azt vizsgálják, hogy az önkormányzati intézményekben, cégeknél dolgozó szülők távollétét hogyan tudják segíteni, de Nemény András ígéretet tett arra is, hogy a város nagy munkáltatóival is egyeztet ebben az ügyben.

Az ingyen étkezést kapó gyermekek ellátását tudják biztosítani a bezárások után is, ahogy a szociális étkeztetésben részesülő felnőtteknek is kiviszik az ebédet az igények alapján. A gyógyszerkiszállítást is vállalja az önkormányzat azon 65 év felettiek számára, akik ezt igénylik.

Nemény András polgármester újabb könyvvizsgálatot kért

Nemény András polgármester

Fotó: szombathely.hu

.A polgármesteri hivatal ügyfélfogadását korlátozták, a lakosságot telefonos és internetes kommunikációra, ügyintézésre kérik. A Volánnal folyik az egyeztetés, hogy a felszállásnál minden ajtót lehessen használni, ne csak az elsőt. Az iskolák bezárása miatt várható menetrend-változás is.

A város kulturális életében közreműködő (civil) szervezeteket arra kérték, hogy a száz fő alatti rendezvényeiket is mondják le. Az alapellátásban részt vevő orvosokkal is egyeztettek a múlt héten. Az orvosok jelezték, hogy semmilyen védőfelszerelésük nincsen. Ennek alapján az önkormányzat elindította nagy mennyiségű maszk, védőruha, fogorvosi plexi beszerzését.

Nemény András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez nem egyszerű, mert egyelőre azt a választ kapták a szállítótól, hogy csak állami megrendelést teljesítenek. Nemény megjegyezte, hogy az államtól viszont a háziorvosok, fogorvosok semmit nem kapnak. A lehetséges beszerzési forrásokat keresik.

Szombathely ötvenmillió forintot különített el még februárban a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátására.

(Borítókép: Nemény András egy korábbi sajtótájékoztatón beszél. Fotó: MTI/Varga György)

Figyelmébe ajánljuk