„A jelenlegi tesztelési protokoll elégtelen a járvány megállításához” – mondta a MOK csongrádi elnöke

  • narancs.hu
  • 2020. március 14.

Kis-Magyarország

Élesen kritizálta a miniszterelnök péntek esti videós üzenetét a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei elnöke. Vuhán és Olaszország példája is azt mutatja, a jelenlegi tesztelési protokoll szerint végzett vizsgálatok nem elégségesek a járvány megállításához.

„A koronavírus kimutatására szolgáló, jelenlegi tesztelési protokoll szigorú betartatása a klinikusok döntéseit korlátozza. Ráadásul az adatok tudományos elemzése azt mutatja, a protokoll nem alkalmas arra, hogy a valóban fertőzött eseteket megfelelő számban azonosítsák” – mondta el dr. Kanka Andor, a MOK Csongrád megyei elnöke a szeged.hu portálnak.

Az orvos úgy véli, hogy valamennyi gyanúsnak ítélt esetet vizsgálni kellene. Nem csak azokat a tüneteket mutató betegeket, akik az eljárásrend szerint a fertőzés által érintett területekről érkeztek.

Majd azt is hozzátette: az olaszországi járvánnyal kapcsolatban ma már vannak olyan adatok, amelyek alapján úgy látszik, hogy a vírust nem közvetlenül a Kínából érkező kínai turisták vitték Olaszországba, hanem valószínűleg Németországon keresztül érkezett. Vagyis: hiába összpontosítottak az ajánlások alapján az ottani egészségügyi szervek a légi úton Kínából érkező vendégekre és a velük kapcsolatba kerülőkre, a vírus más módon jutott Lombardiába.

Kanka: Folyton egyenruhás embereket látok

Kanka: Folyton egyenruhás embereket látok

Fotó: vtvszeged.hu

Nem csak rendvédelmi feladat!

Mire erre rájöttek, tömegessé vált a fertőzöttség. inkább kikopnak az orvosok, azok a járványügyi szakemberek, akik valóban tudnák, mit kell tenni ilyen rendkívüli helyzetben.

Kanka Andor kevesli az ÁNTSZ országos vezetőjének jelenlétét az országos operatív törzs sajtótájékoztatóin. „Olyan benyomása alakulhat ki az ezeket a sajtótájékoztatót nézőknek, mintha a koronavírus elleni védekezés rendvédelmi feladat volna. Folyton egyenruhás embereket látni, holott a járványügy az ehhez értő egészségügyi szakemberek kompetenciáján nyugszik” – fogalmazott a kamarai elnök.

A sebészi maszk nem védőfelszerelés

A MOK Csongrád megyei elnöke megfogalmazta azt is, hogy a péntek esti miniszterelnöki beszédben egyetlen szó sem hangzott el a magyar egészségügyben dolgozókról, akik ebben az esetben a védekezés frontvonalában állnak, és adott esetben életüket kockáztatva látják el hivatásukat.

Koronavírus

Koronavírus

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kanka kifejtette: „arról sem volt szó Orbán beszédében, hogy lesz-e a megfelelő kellő mennyiségben megfelelő minőségű védőfelszerelés az orvosok és a szakszemélyzet számára. Egyben cáfolta, hogy sebészi maszk alkalmas védőfelszerelés volna.

További részletek a szeged.hu portálon olvashatók!

Figyelmébe ajánljuk