Itt megnézheti, hol zárnak az óvodák, bölcsődék és mi lesz a gyerekek étkeztetésével

  • narancs.hu-összeállítás
  • 2020. március 15.

Kis-Magyarország

A települések maguk dönthetik el, rendkívüli szünetet rendelnek-e el az óvodákban és bölcsődékben. Szétnéztünk az ország szinte minden szegletében, hogyan oldják meg a gyerekek étkeztetését. A kép igen vegyes.

Miközben pénteken este engedve a szakemberek nyomásának Orbán Viktor miniszterelnök meghátrált és elrendelte az iskolák bezárását, a polgármesterek pedig élve a veszélyhelyzet adta jogosítványukkal sorra zárják be az önkormányzati intézményeket – köztük a bölcsődéket és az óvodákat –, akad jó pár település, amelyik továbbra sem érti, hogy ez az egyetlen módja a járvány fékezésének.

Például az egyik legnagyobb hazai város, Győr orvos polgármestere, Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) nem tartotta időszerűnek még a bölcsődék és az óvodák bezárását. Ugyanez elmondható a Baranyai megyei Komlóról és Szentlőrincről is. (A Narancs.hu vidéki tudósítói a vasárnap délutáni helyzetről számoltak be, de a helyzet óráról órára változik, nem zárható ki, hogy cikkünk megjelenésével egyidőben lépnek azok a polgármesterek is, akik eddig hezitáltak.)

Nem hétfőtől zárnak be a legkisebbeket ellátó intézmények Szegeden, Pécsen, Szolnokon, Békéscsabán, Siófokon és Szeghalmon. Szentesen egyelőre várakozó állásponton vannak. A Kis-Magyarország szerzői az ország legtöbb részéről: Miskolcról, Szekszárdról, Zalaegerszegről, Székesfehérvárról, Sopronból, Gyuláról, Makóról, Hódmezővásárhelyről, Veszprémből, Kaposvárról és sok más településéről azt jelentették: már hétfőtől bezárják az óvodákat és bölcsődéket.

Ráérnek arra még

Orbán Viktor pénteken esti, a közoktatási intézményeket is érintő kormányzati döntései után úgy döntöttek, hogy Győrben egyelőre nem indokolt az óvodák és bölcsődék működésének a korlátozása. Az intézmények teljes kapacitással várják a gyermekeket. Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy a kialakult helyzetre tekintettel a gyermeket nem kívánja közösségbe vinni, kérik, erről tájékoztassa az intézményvezetőt.

A Baranya megyei Szentlőrincen nem zárják be egyelőre az óvodákat, de arra kérik a szülőket, hogy aki csak teheti, ne vigye a gyerekét az intézményekbe. Csak azokat a gyerekeket engedik be, akiket reggel nyolc előtt odavisznek a szülők. Ha lehetséges, összevonnak csoportokat is. A szülők nem mehetnek be az intézményekbe.

Baranya második legnagyobb városában, Komlón sincs teljes intézményi zár. Azt kérik viszont, hogy amennyiben a szülő a gyermek napközbeni ellátását, felügyeletét az otthonában meg tudja oldani, ne vegye igénybe az óvodai, bölcsődei ellátást. Az intézményi dolgozók és a személyesen megjelenő tanulók részére az étkeztetés az eddig megszokott módon az intézményben biztosítják. Az iskolás gyerekek szülei az interneten, a megszokott módon tudják jelezni, hogy igény tart-e étkezésre, s ha igen, mely napokon.

Szentesen Szabó Zoltán Ferenc polgármester azt írta a közösségi oldalán, hogy a hétvégén még egyeztetnek azzal kapcsolatban, mi történjen az óvodákkal, bölcsődékkel, a közétkeztetéssel, de mihelyt „elegendő adat áll rendelkezésre”, döntenek, és tájékoztatják az embereket.

Óvoda üresen

Óvoda üresen

Fotó: taltosparipa.cafeblog.hu

Szegeden csak szerdától

A szegedi óvodák és a bölcsődék hétfőn és kedden még nyitva tartanak, március 18-ától pedig a nyári ügyelet lép életbe. Március 23-ától csak azoknak a családoknak biztosítják a gyerekfelügyeletet, ahol máshogy nem tudják megoldani.

Siófokon hétfőn biztosan kinyitnak az óvodák és a bölcsődék, Lengyel Róbert polgármester nyilatkozata szerint a további működésükről hétfőn döntenek.

Észak-Békés fővárosában, Szeghalmon „a család megfelelő felkészülése érdekében az óvodák és a bölcsőde március 16-17-én, hétfőn és kedden a szokásos rend szerint működnek. De azok a szülők, akik megtehetik, gyermeküket otthon tarthatják, ehhez elegendő a szülői igazolás. Viszont március 18-tól (szerda) az óvodák és a bölcsőde bezár.

Az iskolai étkeztetést a szeghalmi önkormányzatunk továbbra is biztosítja. Ezért kérik a szülőket, hogy legkésőbb március 17-ig írásban nyilatkozzanak, hogy az iskola bezárásának ideje alatt igényt tartanak-e a gyermekük napközis illetve menzás étkeztetésére.

Egy ideig még nyitnak

„Békéscsabán március 18-tól határozatlan időre az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék üzemelése szünetelni fog. Új, ügyeleti rendszert fognak működtetni. Ennek szabályai kidolgozás alatt vannak. Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók gyermekei az ügyeleti rendszerben elsőbbséget fognak élvezni” – közölte Szarvas Péter, a békési megyeszékhely polgármestere. Azoktól a szülőktől, akik megtehetik, azt kéri, már március 16-án és 17-én se vigyék a gyermeket óvodába, bölcsődébe. „A közétkeztetés változni fog, ennek részletei kidolgozás alatt vannak” – mondta a békéscsabai városvezető.

A pécsi bölcsődék és óvodák március 16-án, hétfőn teljes kapacitással működnek és várják a gyermekeket. Hétfőn minden pécsi bölcsődében és óvodában teljes kapacitással biztosítják a gyermekek étkeztetését. Március 17-e keddtől már csak ügyeleti rendszerben biztosítják a bölcsődés és óvodás pécsi gyermekek felügyeletét. A cél az, hogy minél több gyermek maradjon otthon. A részleteket hétfőn az intézményvezetőkkel együttműködve dolgozza ki a pécsi városvezetés.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester szombati bejelentése szerint Szolnokon március 18-tól, szerdától zárnak be az óvodák és a bölcsődék, az étkeztetésről és a gyermek elhelyezéséről, ahol nem tudják megoldani, még most gyűjtik az igényeket.

Szalay Ferenc: Szolnokon csak szerdától zárnak

Szalay Ferenc: Szolnokon csak szerdától zárnak

Fotó: youtube.com/

Martfűn az óvodák és bölcsődék ugyancsak március 18-tól bezárnak, ugyanez a helyzet Jászberény, hol szintén szerdán zárnak be a bölcsődék és óvodák, Karcagon és Jászfényszarun viszont már hétfőtől nincs óvoda. Kivétel nélkül mindenütt azt ígérik, hogy az étkeztetésről gondoskodnak, el lehet vinni.

Miskolc: hétfőtől rendkívüli szünet bölcsődékben és óvodákban

A miskolci operatív törzs a frakciók vezetőivel kiegészülve szombat délután úgy döntött, hogy az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben rendkívüli szünetet rendeltek el március 16-tól. A rendkívüli szünet visszavonásig érvényes, a jelen állapotok szerint minimum két hétig érvényben marad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy március 16-tól bezárnak ezek nevelési intézmények, de március 20-ig ügyeleti rendben működnek. Az intézmények vezetői ezen időszakban felmérik, hogy kik azok, akik nem tudják otthonukban elhelyezni gyermekeiket, valamint azokat, akik a közétkeztetést igénybe kívánják venni.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere szombaton egyeztető megbeszélésre hívta össze az operatív munkacsoportot. Értékelve a helyzetet a polgármester március 16-ától Nyíregyházán valamennyi óvodában és bölcsődében rendkívüli szünetet rendel el. Mindazok számára, akik kiskorú gyermekük napközbeni felügyeletét nem tudják másképp megoldani, a rendkívüli szünet alatt az óvodákban és bölcsődékben biztosítani kell az ügyeletet. Az ügyeleti ellátást igénybe vevők étkeztetéséről a bölcsődékben, óvodákban, és iskolákban gondoskodni kell.

Második legnépesebb város is hétfőtől zár

Az ország második legnépesebb városában, Debrecenben március 16-án bezárnak az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék, de március 20-ig ügyeleti rendben működnek óvodáink és bölcsődéink. Ennek értelmében, rendkívül indokolt esetben, kizárólag akkor, ha az elhelyezésről a szülő gondoskodni nem tud, ebben az időszakban az az intézmény, amelyet eddig is látogattak, fogadja a gyermeket.

Debrecen hétfőtől zárja a bölcsődéket és az óvodákat

Debrecen hétfőtől zárja a bölcsődéket és az óvodákat

Fotó: wikipedia.org


Március 23-tól az intézmények már nem fogadnak gyermekeket, és csak a kijelölt ügyeletet adó intézmények állnak rendelkezésre azon gyerekek számára, akiket szüleik, napközben nem tudnak biztonságos körülmények között elhelyezni. A kijelölt, ügyeletet adó intézményekről március 19-ig adnak tájékoztatást. Egyben arra kérik a szülőket, hogy a közétkeztetésről március 16. és március 20. között nyilatkozzanak. A veszélyhelyzet időszakára a gyermekek étkeztetését ezen nyilatkozatok alapján szervezi meg a debreceni önkormányzat.

Gyula: a kifizetett ebédet a Menza-rendszer jóváírja

Valamennyi gyulai óvodában és bölcsődében rendkívüli szünetet rendelt el március 16-tól Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) gyulai polgármester. Közölte, a döntés az egyházi és a nemzetiségi fenntartású óvodákra is érvényes. Elmondta: az intézkedés határozatlan időre szól, a rendkívüli szünet addig tart, ameddig azt a járványhelyzet indokolja.

Jelezte: az önkormányzati fenntartású óvodák március 16-án és 17-én ügyeletet tartanak, ezzel azoknak a szülőknek szeretnének segítséget nyújtani, akik a szünet első két napján nem tudják megoldani gyerekük elhelyezését. A polgármester hangsúlyozta: az óvodai és a bölcsődei dolgozók a rendkívüli szünet időtartama alatt is megkapják fizetésüket, senkinek nem kell fizetés nélküli szabadságra mennie.

Óvoda Orosházán

Óvoda Orosházán

Fotó: oroshaza.hu


Az Implom Józsefről elnevezett, legnagyobb tanulói létszámmal működő gyulai általános iskola igazgatója, Kertes Gabriella az étkezésről így tájékoztatta a szülőket: „A Gyulakonyha Kft.-vel folytatott egyeztetés alapján március 16-ától az új munkarend életbelépésével összhangban az iskolában étkezési lehetőség nincs. A már kifizetett ebédek árát a MENZA-rendszer jóváírja. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a nyári szünetben már ismert módon ingyenes étkezést biztosítanak, a Gyulakonyha lakóhelyükre szállítja az ebédet. Aki szeretne ebédet rendelni, azt a Gyulakonyha Kft-nél teheti meg.”

Az ovi és a bölcsi mellett a fürdő is bezár Makón

Mohácson március 16-ától, hétfőtől határozatlan ideig zárva lesznek az önkormányzati fenntartású óvodák és a helyi bölcsőde. A gyermekek elhelyezési lehetőségeire vonatkozóan az intézmények felmérik a szülői igényeket.

A Pécs melletti Kozármislenyben az óvoda és a bölcsőde is bezár, de átmenetileg, március 16-a és 20-a között ügyeleti rendszerben működtetik az intézményeket. További részletes tájékoztatást hétfőre ígért az önkormányzat.

Makón is úgy döntött az önkormányzat szombaton, hogy a veszélyhelyzet miatt rendkívüli szünetet rendel el az óvodákban és a bölcsődékben. Csak az Erdélyi püspök utcai óvoda és a Kálvin téri Bölcsőde tart ügyeletet. Akik jogosultak az ingyenes közétkeztetésre – óvodás, általános és középiskolás gyermekük számára – minden hétköznap 10-től 14 óráig elvihetik az ebédjüket a Pulitzer Kollégiumból és az almási iskolából. Ételhordót mindenkinek magának kell hoznia. Szombaton bezárták Makón a Hagymatikum Gyógyfürdőt is.

Hódmezővásárhelyen a város facebookos gyorshírszolgálatán szombaton közzé tették, hogy hétfőtől az önkormányzati óvodák, bölcsődék bezárnak, a református és a katolikus óvoda is. Kiscsoportos felügyeletet csak azoknak biztosítanak, akik nem tudják elhelyezni a gyerekeiket.

Kaposvár, Veszprém: étkezésről később

Csongrádon Bedő Tamás (független) polgármester arról tájékoztatott egy tévéinterjúban, hogy a gyermekétkeztetést biztosítja a város, és vasárnap dönt a városi operatív törzs az óvodák sorsáról.

Kaposváron is bejelentették: hétfőtől hivatalosan szünetel a bölcsődei és óvodai ellátás, függetlenül attól, hogy az önkormányzat, vagy épp valamelyik egyház a fenntartó. A hét első két napján még ügyelet fogadja azokat, akik nem tudják megoldani a kicsik felügyeletét, s erre – indokolt esetben – továbbra is lesz lehetőség. Arról, hogy a melegétel-ellátás hogyan folyik a továbbiakban, még nincs döntés.

A megyeszékhelyek többsége hétfőtől zár

Veszprémben, Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester bejelentette, az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsődék hétfőtől zárva tartanak, egyben hétfőn hoznak döntést arról, hogy a rászoruló családoknál hogyan oldják meg az étkeztetést.

Salgótarjánban, Szekszárdon, Nagykanizsán, Székesgeférváron, Zalaegerszegen és Sopronban is hétfőtől lesznek zárva az bölcsődék és az óvodák.

Kérdőjelek az óvodai étkeztetésben

Kérdőjelek az óvodai étkeztetésben

Fotó: familiar.hu

Kecskemét: akár nyári szünetben

Kecskeméten március 16-án egyszerre lehet elvinni a megrendelt tízórait, uzsonnát és ebédet az általános iskolákból. Keddtől úgy működik a közétkeztetés, mint a nyári szünetben. Aki igényli, arra főznek. A szülőknek hétfőn 12 óráig kell jelezni az igényüket az intézményeknél.

Március 17-én, keddtől jelölik ki városrészenként azt az iskolát, ahol át lehet venni az ételt. Ugyanettől a naptól automatikusan törlik az ebédmegrendeléseket azoknál a diákoknál, akiknek szülei nem jelezték az igényt. De a már kiszámlázott és befizetett étkezést egy másik hónapra jóváírják.

(Címlapfotónk: bölcsőde Székesfehérváron, a felvétel forrása: szekesfehervar.hu.)

Figyelmébe ajánljuk