Tavaly 3 óvodát akartak bezárni Szegeden, idén 4-et akarnak

  • narancs.hu
  • 2023. február 1.

Kis-Magyarország

A Fidesz tiltakozik.

Hat év alatt tizenkét óvodáját felújította Szeged önkormányzata az utóbbi hat évben uniós támogatással és saját pénzéből, két óvodát most újítanak fel, és új bölcsőde is épül, ám ahol csökken a gyereklétszám, ott „muszáj átszervezni az intézményeket” – adta hírül hétfőn Szeged önkormányzati hírportálja, a szeged.hu, kimondva, hogy városi közgyűlésnak olyan tervezetről kell döntenie, amely szerint a negyvenötből négy óvodát bezár a város.

Szeptembertől a javaslat szerint nem fogadna gyerekeket egy alsóvárosi, egy móravárosi, egy tarjáni és egy tápéi óvoda.

Ezzel a hírrel nem Botka László polgármester, hanem Binszki József alpolgármester lépett a nyilvánosság elé.

Ennek azért van jelentősége, mert egy éve, amikor szóba került, hogy a város három óvodát bezárna, köztük a Mars térit is, Binszki Facebook-posztban nyugtatta meg a Mars téri óvodások szüleit mint a területileg illetékes önkormányzati képviselő, hogy erről szó sem lehet, mert ilyen döntést nem szavazna meg a szegedi közgyűlés többsége:

Ezt nyilván azért írta a DK képviselője, mert a háttéregyeztetéseken nyilvánvalóvá tette, ő sem szavazná meg azt a javaslatot, anélkül pedig nem menne át. 

Binszki és a várost vezető szövetség kapcsolata mozgalmas volt a tavalyelőtti ellenzéki előválasztás miatt, amelyen a DK jelöltjeként Binszki a Botka támogatását élvező Szabó Sándor országgyűlési képviselőt többször is bírálta.  Az előválasztást Szabó nyerte, a mandátumot is, Binszki viszont a Mars téri óvodai affér után, szeptembertől csatlakozott a városvezetéshez, alpolgármesteri tisztséget vállalt.

A Mars téri óvoda bezárásáról most nincs szó.

Binszki József a másik négy óvoda bezárásának indokáról most azt nyilatkozza, „az átszervezésre azért van szükség, mert néhány városrészben jelentősen lecsökkent a gyerekek száma, van, ahol már csak fele kihasználtsággal működött az intézmény, ami nem fenntartható (... ) Különösen azóta, hogy a kormány szabadjára engedte az energiaárakat. A bölcsikben, az ovikban és az iskolákban is hétszer többe kerül a gáz, mint egy éve. A távhő tizenegyszeresére drágult, az áram pedig hatszorosára, és a kormány semmiféle segítséget nem nyújt, hogy az intézmények be tudják fizetni a számláikat. Mi tényleg csak azt a pár intézményt zárjuk be, amik a kihasználatlanság miatt fenntarthatatlanná váltak”.

Szeged közgyűlésében a Fidesz alkotja az ellenzéket. Haág Zalán (Fidesz–KDNP képviselő, a szegedi közgyűlés oktatási bizottságának tagja szerdán közleményt adott ki, amely szerint – idézi a Szegeder – tavaly, amikor három óvoda bezárását tervezték, „az érintett szülők és a Fidesz–KDNP tiltakozása, no meg a szegedi baloldal szokványossá váló cicaharca akkor megmentette a kisdedóvókat”. A fideszes képviselő kitér Binszkire, azt írja, „a DK is megkapta a maga júdáspénzét, s a harminc ezüsttel felérő alpolgármesteri posztért cserébe Binszki Józsefet éri a megtiszteltetés, hogy megindokolhassa immáron négy óvoda bezárását”.

A Fidesz szerint igenis van rezsitámogatás, mert Mihálffy Béla országgyűlési képviselő kiharcolt 1,3 milliárd forintot. Haág cinikusnak nevezi Botkát a javaslat miatt, szerinte a baloldal a megszorítás politikáját folytatja, „nincs tekintettel az óvodájukhoz, óvónőjükhöz, dajkáikhoz és pajtásaikhoz ragaszkodó kisgyermekekre”. A Fidesz–KDNP viszont nemet mond az óvodabezárásokra, és minden törvényes eszközzel fel fog lépni a javaslat ellen. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk