Vác

Titkolják a politikusrokonok fizetését

  • narancs.hu
  • 2012. augusztus 24.

Kis-Magyarország

A váci önkormányzat nem tett eleget törvényi kötelességének, amikor kérésünk ellenére nem adta ki néhány munkatársának fizetési és teljesítési adatait. A foglalkoztatottak helyi kormánypárti politikusok rokonai.

Még májusban jelent meg egy váci portálon az a hír, miszerint a városi önkormányzat több kormánypárti képviselő rokonát is alkalmazza, illetve megbízásos szerződést kötött velük a közelmúltban. (Vácnak 2010-ig szocialista polgármestere volt, míg két éve a várost a MIÉP-ből indult, majd a Fideszben töltött évek után a KDNP támogatásával győzelmet arató Fördős Attila vezeti. A Duna-parti városban 2010-ben a Fidesz és a KDNP külön jelöltet indított. A jelenlegi 15 fős testületben legnagyobb frakciója a Fidesznek van hét fővel – a szerk.)
Egy helyi fideszes képviselő (Schmuczer Istvánné) férje például állítólag havonta 150 ezer forintért lát el külsős jogi feladatokat (miközben ilyen megbízást már adtak korábban másoknak is), míg egy másik képviselő (Csereklye Károly) fiát még tavaly vették fel az önkormányzathoz, majd lett hamarosan az „újonnan létrehozott” jogi osztály vezetője. A portálon jelent meg az is, hogy egy harmadik képviselő cége (Balkovics és Társa Bt.) 2012 első felében a városi kórházba történő beszállításai nyomán tízmillió forintot meghaladó bevételre tett szert úgy, hogy „ezekre a beszállításokra nem írtak szerződést, és nem is pályáztatták meg”.
A narancs.hu ennek kapcsán előbb a város sajtóosztályán keresztül próbált kérdéseire választ kapni, ám hiába. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a polgármester elolvasta kérdéseinket, de ezekre „nem kíván reagálni”. Amikor az önkormányzat munkatársának figyelmét felhívtuk arra, hogy közpénzről lévén szó, a válaszadás nem kedv vagy pillanatnyi hangulat kérdése, némi értetlenkedés után azt hallhattuk a telefonból: „Nem tudok mit mondani. A polgármester így döntött.”

Ezt követően viszont már közérdekű adatigényléssel fordultunk a váci önkormányzathoz. Levelünkben egyebek mellett ezt írtuk:

„1. Szeretném kikérni a Schmuczer Istvánnal kötött megbízási, avagy
munkaszerződés másolatát.
2. Milyen ügyeket, eseteket végzett el eddig Schmuczer István?
Szeretném kikérni ezek teljesítési igazolásait is.
3. A váci önkormányzat ezen kívül mennyit költött még külsős ügyvédi
megbízásokra az elmúlt két évben? Szeretném kikérni ezeknek a
szerződéseknek a másolatait is.

Ifj. Csereklye Károly
1. Szeretném kikérni az ifj. Csereklye Károllyal kötött megbízási,
avagy munkaszerződés másolatát.
2. Volt-e az ő esetében pályáztatás?
3. Az elmúlt két évben hány embernek szűnt meg a munkaviszonya a hivatalban?
4. Hány új munkatársat vettek fel?


Balkovics és Társa Bt.
1. Szeretném kikérni a Balkovics és Társa Bt.-vel az elmúlt két évben kötött önkormányzati szerződéseket.
2. Igaz-e, hogy a Balkovics és Társa Bt. Jávorszky Ödön Városi Kórházba történő beszállításai az elmúlt másfél évben közel tízmillió forintot tettek ki? Milyen beszállításokról volt szó pontosan?”

Kérdéseinkre, amelyeket július 5-én e-mailen, majd postán küldtünk el, a váci önkormányzatnak az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében 15 napon belül kellett volna válaszolnia. Ezt azonban elmulasztotta. A narancs.hu ezért megteszi a szükséges lépéseket, hogy a kérdésekre mielőbb választ kapjon.

(Ha ön is vidéken él, és tudomása van aggályokat felvető közpénzköltésről, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre.)

Figyelmébe ajánljuk

Kinek a felelőssége egy társasház felújítása? Mit tudunk csinálni, ha egyvalaki ellenzi a tulajdonosok közül?

A mögöttünk hagyott időszak a kötelező társasházi közgyűlések hónapja. Szilber Szilvia társasházkezelőt, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete elnökségi tagját egyebek mellett olyan tipikus problémákról kérdeztük, mint hogy milyen visszaélésekhez vezethet, ha valaki más tulajodonosok nevében szavaz a közgyűlésen, illetve mit lehet tenni, ha valaki keresztbefekszik egy nagyobb volumenű társasházi felújításnak.