Tündérmese a minisztériumban – Szabályosan daraboltuk fel Kishantost!

Kis-Magyarország

Büszkén hirdeti a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy semmi alapját nem látja a teljesen logikus észrevételeken alapuló kishantosi panaszoknak. Sőt, annyira jól dolgoznak, hogy a panaszost nem is értesítették az eredményről.

„Minden vizsgálatot lefolytatott a minisztérium, minden szabályosan zajlott a pályáztatás és a nyertes pályázók pályázatainak elbírálása körül” – válaszolta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztálya arra a kérdésünkre, vizsgálódtak-e a kishantosi állami földpályázatok ügyében hozzájuk érkezett panaszbeadvány nyomán.

false

 

Fotó: MTI

A 450 hektáros területet 15 éve biogazdaságként és népfőiskolaként hasznosító, ám a friss pályázatokon rendre elbukó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ október 5-én panasszal fordult Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez. Azt kérték, vizsgálja felül a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hantosi földterületekkel kapcsolatos döntését. Ács Sándorné, a Kishantosi Központ vezetője szerint elsősorban azt kifogásolták, hogy az NFA nem vette figyelembe a Nemzeti Vidékstratégiában és az NFA-ról szóló törvényben megfogalmazott birtokpolitikai irányelveket, így nem díjazta külön a biogazdálkodást és az oktatási tevékenységet. Rámutattak továbbá, hogy a nyertesek közül (a központ által használt földekre 10 birtoktestben írt ki pályázatot az NFA) nem mindenki lett volna jogosult pályázni, a Mező Vidék Bt. székhelyét például napokkal a kiírás után helyezték át Salgótarjánból Szabadegyházára. Több nyertes pályázó lakóhelye ugyan a közelben, de nem Hantoson van, így az is kérdéses, ők miért nem saját községük határában kaptak földet. Ács Sándorné tájékoztatása szerint bár számítottak az eredményre, a VM panaszukat elutasító döntéséről hivatalos értesítést eddig még nem kaptak, arról lapunktól hallottak először.

Érdeklődtünk a VM-nél a kivizsgálás részleteiről is, ám szűkszavú válaszukban csak annyit írtak, hogy az eljárás a hatályos jogszabályok szerint történt, a Kishantosi Központ feldarabolása pedig illeszkedik a kormányzat birtokpolitikai irányelveihez, hiszen „a 450 hektár nagyüzemnek nevezhető, a 45 hektáros területek pedig kicsinek. A nemzeti kabinet célja a kisgazdaságok és az agrárközéposztály megerősítése, ennek a szellemében járt el az NFA ez esetben is”. A nemzeti földalapról szóló törvény értelmében egyébként az NFA a miniszter irányítása alatt álló központi költségvetési szerv, működését egy ötfős bizottság ellenőrzi, melynek tagjait az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága választja. Bár a VM válaszából nem derül ki egyértelműen, valószínűleg Kishantos ügyében is ők vizsgálódtak.

Feltettük még azt a kérdést is, nem nehezíti-e az utólagos ellenőrzést, hogy az NFA nem őrzi meg a vesztes pályázatokat, de a VM ezt mindössze annyival kommentálta, hogy nem is kötelességük megőrizni a vesztes pályázatokat. Szerettük volna megtudni, hogy az NFA 2010-es felállása óta hány hasonló panaszt vizsgáltak ki és milyen arányban adtak igazat a panaszosnak, ám a VM szerint az NFA ügyirat-nyilvántartási rendszere ilyen adatok kinyerését nem teszi lehetővé, „kizárólag meghatározott földrészletre, pályázati azonosítóra, ügyfél nevére, helyrajzi számra visszatekintve kereshető”.

Az ügyhöz tartozik, hogy múlt kedden Székely László ombudsman és jövő nemzedékekért felelős helyettese állásfoglalást tettek közzé, melyben kifejtették, hogy a Kishantosi Központ értékei méltók az alkotmányos védelemre. Az alapvető jogok biztosa intézkedési terv kidolgozására is kérte a vidékfejlesztési minisztert. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága holnap reggeli ülésén is téma lesz a kishantosi földpályázatok körül kialakult helyzet. Itt felszólal majd Székely László, Ács Sándorné és Bitay Márton Örs, a VM állami földprogramért felelős államtitkára is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.