Új éves kerékpáros rekord született Kiskörén

  • Tóth András
  • 2022.01.05 16:18

Kis-Magyarország

Továbbra is rendkívül népszerű a kerékpáros túrázók, kirándulók körében a Tisza-tó. A kiskörei erőmű üzemi hídján minden eddiginél többen haladtak át bringájukkal.

87 ezer 920 kerékpáros hajtott át a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján 2021-ben. Ez meghaladja minden korábbi év forgalmát. Erről a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) számolt be a honlapján. Tavaly új havi csúcsok is születtek: februárban, a három nyári hónapban, valamint szeptemberben.

A kerékpárosforgalom növekedését mutatja, hogy míg az első alkalommal mért, nem teljes évben, 2008-ban 6800 biciklis gurult át az üzemi hídon, 2016-ban a számuk már meghaladta a 20 ezret, 2017-ben a 30 ezret, 2018-ban pedig 56 ezer 959-re nőtt a forgalom. A kis mértékű, 2019-es visszaesés után (49 ezer kerékpáros) 2020-ban viszont már 70 ezer 435 kétkerekű hajtott át Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Hevesbe vagy fordítva.

Tavaly már 87 ezer 920-re nőtt a számuk, ebből 1100-an versenyzés szándékával tekerték a pedált, írta a Kötivizig. Közlésük szerint a nyári hónapokban együttesen 56 ezer 415 biciklist számláltak a vízlépcső üzemi hídján.

Ennél azonban sokkal többen is kerekezhettek a Tisza-tó körül. A vízügyes statisztikákban ugyanis csak azok a bringások jelennek meg, akik áthajtottak a duzzasztómű felett. Így azok, akik például Abádszalókról tekernek Tiszafüredre, onnan Poroszlóra, vagy éppen Kisköréről Sarudra, nem szerepelnek az adatokban. A tavat megkerülő bicikliút egyébként 2020-ban vált teljessé, amikor is átadták a Poroszló és Tiszafüred közötti szakaszt.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."