Újabb MSZP-s fogadott el jobbikos felkérést

  • narancs.hu
  • 2015. május 29.

Kis-Magyarország

Ózdon Janiczak Dávidtól jött a visszautasíthatatlan poszt, amit a baloldal képviselője elfogadott. Úgy tudjuk, erről nem egyeztetett a pártvezetéssel. Ízelítő a legfrissebb Narancsból.

Legfrissebb számunkban külön cikkben foglalkozunk az MSZP és a Jobbik önkormányzati együttműködésével. Ennek ismert előzménye, hogy az MSZP kizárta soraiból azt a tapolcai képviselőt, aki elfogadta a Jobbik ajánlatát, és a város alpolgármestere lett. Ennek kapcsán idézzük fel a tapolcai esetet részletesen, és nézzük meg, hogy működik Gyöngyösön a Fidesz és a Jobbik által támogatott baloldali városvezetés.

Ózddal is foglalkozunk, ahol az önkormányzati testületbe tavaly csupán egyetlen képviselő, a baloldal polgármesterjelöltje jutott be. Veres Zoltán azonban ma már nem testületi tag, miután május elején elfogadta a jobbikos polgármester felkérését, és májustól az újonnan megalakult Ózdi Sport- és Élményközpont vezetését látja el. Janiczak a döntésről azt mondta, hogy Verest szakmai alapon kérte fel. Mi arról érdeklődtünk Veresnél, hogy miért adta fel képviselői posztját egy jobbikos irányítású önkormányzat egyik cégének a vezetéséért. Veres jelezte, hogy ő már nem politikus, erről nem kíván nyilatkozni, azt viszont hangsúlyozta: nem politikai, hanem szigorúan szakmai döntést hozott. Úgy tudjuk, Veres minderről nem egyeztetett a párt vezetésével.

De nemcsak ez az egyetlen mozzanat, amellyel az ózdi baloldal felhívta magára a figyelmet. Az önkormányzati testületben a Verest váltó Kiss Sándor május 6-án – első szavazási napján – például megszavazta azt az új bérlakásrendeletet, amely jogvédők és politikusok tiltakozását is kiváltotta, sőt a helyi Fidesz sem támogatta. Az új szabályozás értelmében Ózdon nem kaphat bér­lakást az, aki büntetett előéletű, ahogyan azok a családok sem, amelyeknek korábban elszámolási vitájuk, azaz tartozásuk volt az önkormányzat felé. Például a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda szerint a rendelet több ponton jogsértő és diszkriminatív, mert „a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit a büntető törvénykönyv alapján bármilyen jellegű bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek”, továbbá az egyik családtag esetleges büntetett előélete nem járhat azzal, hogy a szociális ellátásból az egész család kiszoruljon.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy baloldaliként miért támogatott egy szegények ellen (is) irányuló rendeletet, Kiss azt mondta: azzal egyetért, hogy Ózdon szigorítani kell a bérlakás-jogosultság feltételein, igaz – teszi hozzá –, sok ideje nem volt tanulmányozni az előterjesztést. Persze tisztában volt vele, hogy mire szavaz.

A teljes cikket a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvashatja.

Neked ajánljuk