Balhé és lemondás a siófoki Fideszben: milliós amerikai út, kukabotrány és rendőrségi nyomozás

  • Magyar Krisztián
  • 2015. május 31.

Kis-Magyarország

Távozott posztjáról a siófoki Fidesz-frakció vezetője. Döntését sorozatos botrányok előzték meg, az egyik önkormányzati cégnél már folyik is a nyomozás.

Május 19-án lemondott a siófoki Fidesz-frakció vezetője, ugyanis Szamosi Lórántnak – a megyei hírportál írása szerint – hónapok óta feszültsége volt a kormánypárti frakció többségével, sőt, a múlt hét eleji rendkívüli önkormányzati ülésről, nem értve egyet pártja álláspontjával, felállt és szavazás közben elhagyta a testületet. Nem sokkal később le is mondott posztjáról. „Arról is hallani: a hétfői rendkívüli testületi ülést követő Fidesz-frakcióülésen egy másik képviselő is fölvetette, hogy le kíván mondani, de erre végül nem került sor” – írta a sonline.hu.

Siófokon az elmúlt hónapokban az alábbi ügyek borzolták a kedélyeket:

– a korábbi városvezetés milliós amerikai útja,

kimagasló végkielégítések,

– egy kukabotrány: a város számos befolyásos tagjának nem kellett hulladékgazdálkodási díjat fizetniük,

– a testületi többséget alkotó Fidesz-többség és a független polgármester konfliktusa,

– a városi strandokat kezelő cég gyanús ügyei,

– és ennek nyomán egy friss rendőrségi nyomozás.

A siófoki Fidesz közleményben a cikkre reagálva arról tájékoztatott, hogy nincsenek belső feszültségek, Szamosi munkahelyi elfoglaltságai miatt mondott le. „Szamosi Lóránt 2015. május 19-i lemondását követően a frakciót Szajcz Adrián vezeti, akinek megválasztásáról a képviselői csoport tagjai egyhangúan döntöttek. Szamosi Lóránt képviselői és tanácsnoki munkáját a jövőben is aktívan kívánja folytatni, tapasztalataira pedig a frakció is számít” – írta közleményében a siófoki Fidesz.

A magyarnaranarancs.hu több helyi forrásból is úgy értesült, hogy Szamosinak igenis a siófoki Fidesz, illetve a város független polgármestere közti konfliktusából lehetett elege. Valamint az alábbi ügyekből, amelynek kapcsán az egyiknél már a rendőrség is nyomoz.

Esztergomot idéző ősz

A konfliktusok mélyén az a sajátos helyzet áll, amely a tavaly októberi önkormányzati választások után alakult ki Siófokon: a 12 fős testületben nyolc fideszes és egy-egy független, MSZP-s és az Együtt Siófokért Egyesület színeiben mandátumhoz jutott képviselő kapott helyet, míg a több ciklus óta fideszes vezetésű város élére egy független jelölt, a korábbi siófoki rendőrkapitány, Lengyel Róbert került.

false

 

Fotó: MTI

Ezt állítólag azóta sem tudja lenyelni a siófoki Fidesz, amely döntéseire – helyi forrásaink szerint – a háttérből a korábbi városvezető kormánypárti, Balázs Árpád van hatással. Már az októberi alakuló ülésen lehetett érezni, hogy a kormánypárti képviselőknek más elképzelésük van a város vezetéséről, de akkor még sikertelenül próbáltak meg egy sor jogkört megvonni a polgármestertől, miközben az előző városvezetőnek és helyettesének megszavaztak két- illetve másfélmillió forintot végkielégítés jogcímen. Végül a testület decemberben döntött arról, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél minden üres vagy megüresedő álláshely csak a képviselő-testület hozzájárulásával tölthető be, illetve régi megszüntetésére vagy módosítására és új szerződés kötésére csakis a fideszes többségű és vezetésű pénzügyi bizottság hozzájárulása után lett lehetősége a polgármesternek.

Elindult a számonkérés

A korábbi rendőrkapitány, Lengyel Róbert eközben sorra hozta a Fidesznek egyáltalán nem, vagy csak részben tetsző döntéseket. A térségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás elnökeként feljelentést tett egyebek közt azért, mert információi szerint csaknem százötven embernek, köztük helyi politikusoknak, orvosoknak, ügyvédeknek nem kellett 2014-ben hulladékszállítási díjat fizetniük a városban. De a polgármester elkezdte vizsgálni a korábbi városvezető és kísérete 2011-es, 2,8 millió forint közpénzbe kerülő kaliforniai utazását is. Lengyel szerint Balázs Árpádot és két másik személyt hívtak meg Siófok testvérvárosába, Walnut Kreekbe, ám a küldöttség kilenctagú volt – ott volt köztük a polgármester és felesége, valamint gyermekük, az alpolgármester és felesége, egy önkormányzati képviselő és fia, egy önkormányzati hivatalnok, illetve még egy önkormányzati képviselő –, és két hétig tartózkodtak az Egyesült Államokban. A volt polgármester az RTL Klubnak azt nyilatkozta: családtagokkal mentek, akik kifizették az utazást, és nem vettek fel napidíjat sem. Lengyel Róbert azonban látott pénzügyi visszaéléseket az utazás körül, így hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett.

Időközben a másodosztályú Siófok támogatásában is összetűzésbe keveredett Lengyel Róbert és a Fidesz-frakció: mivel a focicsapat üzemeltetője már több hónapja nem tudott fizetni a játékosainak, segítséget kértek az önkormányzattól. A fideszes Szajcz Adrián javaslatára – a polgármester többszöri tiltakozása ellenére – májusban az utánpótlás támogatására biztosított 55 millió forintból 27,5 milliót átcsoportosítottak úgy, hogy azt a felnőtt csapatra lehessen fordítani.

Összekaptak a strand miatt

Az eddigi legnagyobb ellentét mégis azután újult ki a helyi Fidesz és Siófok jelenlegi első embere között, hogy utóbbi kezdeményezte a város strandjait üzemeltető, az ingatlanokat kezelő és hasznosító önkormányzati cég, a Balaton-parti Kft. átvilágítását.

Ezt kezdetben még a képviselő-testület fideszes tagjai is támogatták, így a céget öt évre visszamenőleg vizsgálták egy független könyvelő és egy külsős szakértő bevonásával. Az átvilágítást összegző dokumentum már áprilisban elkészült, azonban a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandók tárgyalni a számos szabálytalanságra rámutató vizsgálati jelentés elfogadásáról, az erről szóló részt többször is levetették a napirendi pontok közül. A május 18-i rendkívüli testületi ülésen arra hivatkozott Szajcz Adrián – és később a Facebook-oldalára publikált indoklásban is –, hogy szerintük a vizsgálat „egyoldalú volt, hiányos és a gondos szakmaiságot nélkülöző”, továbbá kiemelte, hogy korábban az Állami Számvevőszék vizsgálta már az önkormányzat, így a kft. gazdálkodását is, és ez irányadó lehetne most is.

A sonline.hu ennek kapcsán ugyanakkor azt írta: a „vizsgálati jelentés kapcsán támadt zavar a frakciótagok között (többen is jól láthatóan meglepődtek, amikor az amúgy néhány hónapja siófoki Fidesz-elnökként is regnáló Szajcz Adrián azt javasolta: vegyék le a napirendről)”. Lengyel Róbert polgármester úgy látja: a napirendi pont levétele – amelyről csak 5 fideszes szavazott igennel a hétből – „időhúzás és a szennyes takargatása a képviselő-testület többségének részéről” - mondta a polgármester május 18-án.

Benyomták a bizottságba

Úgy tudjuk, a május rendkívüli tanácskozáson történtek miatt mondott le frakcióvezetői pozíciójáról a kormánypárti Szamosi Lóránt, akit már a Balaton-parti Kft. ügyében tett fideszes lépés is meglepett, de egy másik ügy verhette ki a biztosítékot a helyi politikusnál.

Zárt ülésen tárgyaltak arról Siófokon május 18-án, hogy a 44 százaléknyi tulajdoni hányaddal rendelkező Siófok milyen álláspontot képviseljen a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) tisztújító közgyűlésén. Ekkor Lengyel Róbert előállt egy névsorral, amely tartalmazta a BAHART vezérigazgatói posztjára, a felügyelő bizottságba és az igazgatóságba javasolt neveket. Ezt követően Csorba Ottó (Fidesz) képviselő, a pénzügyi bizottság vezetője – aki a siófoki önkormányzat nevében szavazhat a tisztújító közgyűlésen, miután ezt a jogot egy korábbi fideszes indítvány után a testület elvonta a polgármestertől – olyan javaslatot tett, amely több társa, így a frakcióvezető számára is meglepetést okozott: a zrt. élére új vezetőt, az igazgatóságba pedig a volt polgármestert, Balázs Árpádot ajánlotta. „Számomra teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy egyes képviselők esetében a háttérből manipulált pártérdek mindent felülír, beleértve a siófokiak elsöprő többségének véleményét is” – reagált a polgármester, de a javaslat több kormánypárti képviselőt is meglepett, a frakcióvezető Szamosi Lóránt nem is szavazott, de így is meglett a többség.

Igazgatósági tag lett a volt siófoki polgármester

Az, hogy a legnagyobb szavazati aránnyal bíró Siófok a volt polgármestert, Balázs Árpádot is jelölte a BAHART vezetésébe, a társaságban tulajdonos huszonkét, kikötővel rendelkező önkormányzat egy részénél is kicsapta a biztosítékot. Már a május 21-i tisztújító közgyűlés előtti egyeztetésről is több polgármester is távozott, mert világossá vált számukra, hogy Siófok javaslata fog érvényesülni és nekik ebbe nem lesz érdemi beleszólásuk. Végül a közgyűlés azért hiúsult meg, mert a voksolni érkezők nem rendelkeztek a településükre eső részvényhányadot igazoló megbízólevéllel; bár ezt a korábbi tanácskozásokon senki nem kérte tőlük – számolt be a sonline.hu. Végül május 26-án már átment a javaslat, a huszonkettőből tizennégy település képviseltette magát. Balázs Árpádot kicsivel több mint 68 százalék támogatta, így bekerült a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatóságába. Az új vezérigazgató Kollár József, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. önkormányzati divíziójának volt vezetője lett.

 

 

Szamosi ezt követően mondott le a Fidesz-frakció éléről, és úgy tudjuk: képviselői mandátumától is megvált volna, de erre végül – felsőbb nyomásra – nem került sor. Helyi forrásaink azt feltételezik: azért maradt képviselő a politikus, mert megfenyegették, ha lemond, leváltják a Somogyi TISZK éléről. Pártja – amint idéztük is - ezzel szemben mást állít: a helyi Fidesz a frakcióvezető-váltás után kiadott közleménye szerint Szamosi munkahelyi elfoglaltsága miatt mondott le.

A korábbi vezető lemondása után a Fidesz-frakció élére az a Szajcz Adrián került, aki a siófoki Fidesz-csoport vezetője, és Witzmann Mihálynak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének titkára. Szerettük volna megkérdezni Szamosi Lórántot arról, hogy pontosan miért is vált meg a frakcióvezetői pozíciójától, és igaz-e a híresztelés, hogy csak azért maradt képviselő, mert ellenkező esetben az állása is veszélybe került volna, de nem tudtuk telefonon elérni.

Reagált a képviselő

Cikkünk megjelenése után Szamosi Loránt sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írja, szerinte cikkünkben több olyan állítás is szerepel, ami nem felel meg a valóságnak. Ezzel szemben szerinte a "siófoki Fidesz-frakció egységes, nincsenek benne törésvonalak. 2015. május 19-én történt lemondásom kizárólag munkahelyi elfoglaltságaimmal magyarázható, más okot keresni merő spekuláció. A szakképzés átalakítása nagyon komoly kihívásokkal állítja szembe az intézményvezetőket, és ezeknek csak akkor lehet tökéletesen megfelelni, ha a lehető legtöbb időt töltik vele. Beruházási és fejlesztési tanácsnokként, illetve képviselőként is aktív tagja vagyok a frakciónak, és képviselőtársaim is számítanak a munkámra."

A rendőrség már nyomoz

A polgármester már a május 18-ára összehívott rendkívüli tanácskozáson is utalt rá, hogy hivatali kötelessége a jogszabályoknak megfelelően eljárni a feltárt hiányosságokkal kapcsolatban.

Végül május 28-án, a most csütörtökön tartott újabb testületi ülés elején – amelyen mintegy 60-70, a városvezetőt támogató civil érdeklődő is megjelent – bejelentette: hivatalból elindított feljelentése után jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a rendőrség már nyomoz a Balaton-parti Kft. gazdálkodásával kapcsolatban.

Lengyel Róbert a képviselők előtt felolvasta az ide vonatkozó jogszabályt, amelyben egyebek közt szerepel, hogy akinek tudomására jut egy bűncselekmény, és nem tesz feljelentést, az ugyanúgy vét a jogszabályok ellen. Számára az átvizsgálást összegző dokumentumok kellő alapot jelentettek a feljelentéshez, majd arra is utalt, hogy minden bizonnyal az adóhatóságnál is kezdeményez egy vizsgálatot a számvitel rendjének megsértése miatt. Ennek ellenére a Fidesz-frakció ismét levetette a napirendről a kft. ügyét, így nem tárgyalhattak a vizsgálati eredményekről, amelyek így még mindig nem kerülhetnek nyilvánosságra.

A kialakult helyzetet egy helyi ügyekre rálátó forrásunk így jellemezte: a Fidesz minden lehetőséget megragad, hogy ellehetetlenítse a jelenlegi városvezetőt, akinek gyakorlatilag nincsenek eszközei a fideszes többséggel szemben. „Pedig a városban élők még a jelenlegi polgármestert támogatják annak ellenére, hogy Siófok egy jobboldali település.” Kérdésünkre, miszerint mi okozhatta Balázs Árpád októberi vereségét, a helyi ügyekre rálátó forrásaink egybehangzóan azt állították: a városban már elterjedt, hogy a volt fideszes polgármester szinte mindenben egyszemélyben döntött. Így számos jobboldali szavazó is elpártolt Balázs Árpádtól, sokan voltak, akik fideszes önkormányzati képviselőre szavaztak, de már a polgármesteri székben inkább Lengyel Róbertet látták volna szívesebben. „A választási eredmény sokkolta a helyi Fideszt és Balázst, a mai napig nem tudják, hogy mit csináljanak, így ott tesznek keresztbe a polgármesternek, ahol csak tudnak. Nem vagyunk messze a korábbi esztergomi állapotoktól. Az biztosnak tűnik, hogy a testületet még nem oszlatják fel addig, amíg nem látják biztosnak, hogy egy új választásokon csakis az ő jelöltjüké lehet a polgármesteri szék.”

Orbán Viktornak is írt Lengyel

A napokban jelentette be Lengyel Róbert, hogy levelet írt Orbán Viktornak. Ebben arról érdeklődik, hogy a kormány támogatná-e az új városháza megépítését. Az üzenetet azután küldte el a siófoki polgármester, hogy elődje az egyik Facebook-bejegyzésében beszámolt egy találkozóról, ahol a miniszterelnök is ott volt, és többször is szóba került Siófok. Állítólag ott Orbán Viktor elmondta: nem érti, miért nem fogadja el a város a felújításra biztosított központi forrást. Ezzel szemben Lengyel Róbert azt közölte, hogy megválasztása óta a kormány részéről őt senki nem kereste meg azzal, hogy a központi költségvetésből pénzt kapnának egy új épület kialakítására. A jelenlegi polgármester úgy tudja, hogy tavaly érkezett egy ilyen jellegű felajánlás még az országgyűlési választások idején, de azóta nem történt érdemi előrelépés. Lengyel Róbert jelezte a miniszterelnöknek, ha valóban van kormányzati szándék, ők azt szívesen veszik, és állnak a tárgyalások elébe.

Figyelmébe ajánljuk