Cseppet sem zavarja a Jobbikot, hogy oroszbarát újfasiszták zsizsegnek körülöttük

  • - ngm -
  • 2016. december 10.

Kis-Magyarország

A párt nem idegeskedik a Toroczkai-ügy miatt, és az orosz ügynöknek látszó, Jobbik körül portyázó skót miatt sem. Vonáék narrációjában azonban több ellentmondás van.

Nagyon fura, veszélytelennek semmiképp nem nevezhető emberek tűntek fel nemrégiben a Jobbik körül: ismert európai neonácikkal barátkozó brit újfasiszták, akik rajonganak Oroszországért, és egyik projektjükbe a Jobbik alelnökét, Toroczkai Lászlót is sikeresen bevonták. Ez az az ásotthalmi tanyaárusítási ügylet, amelyben Toroczkai nem bírta hangsúlyozni, hogy nyugat-európai mércével szinte fillérekért megszerezhetőek az ingatlanok. Íme a videó:

Amúgy az ügyletet bonyolító rejtélyes, de kőkemény menekültellenes propagandát folytató „lovagrend”, a Knights Templar International rendezvényén is feltűnt Toroczkai – további részletek az e heti Narancs-cikkünket beharangozó előzetesben itt olvashatók.

false

 

 

E sorok szerzője is felvette a kapcsolatot a lovagrenddel, amely tavasszal felhívást tett közzé, hogy nyugat-európaiak vegyenek ingatlant Magyarországon. Nagyon segítőkészek voltak, miután megtudták, hogy érdeklődöm az ingatlanprojektről. Nem felejtették megemlíteni, hogy Toroczkai László polgármester „nagyon támogató” velük, úgyhogy menjek csak Ásotthalomra bátran, jó lesz, vehetek tanyát olcsón! És ha a kapcsolat nem lenne elég egyértelmű a lovagrenddel, érdemes elugrani a szervezet magyar ágának Fb-oldalára (amelynek a nevét éppen cikkünk megjelenésének napján változtatták meg), ahol ki mást is reklámozhatnának agyon, mint Toroczkait. Véletlenül? Bizonyára.

false

Minthogy a lovagrend olyan büntetett előéletű, Oroszországgal remek kapcsolatot ápoló, putyinista figurához köthető (pontos részletek a friss Narancsban), mint a skót származású, ismert brit szélsőjobboldali figura, James Dowson, gondoltuk, megkérdezzük a Jobbikot az esetről. Vajon kiakadtak, hogy kivel kvaterkázik az alelnökük?

Dehogy!

Azt írták, hogy Toroczkai nem tájékoztatta őket, mivel „nem volt miről tájékoztatni, mivel semmilyen együttműködés nem volt és nem is tervezett ilyet. A cikkben foglaltak légből kapott, torzított féligazságok és hazugságok, amiket korábban az alelnök úr is cáfolt önöknek.”

Hogy pontosan milyen féligazságokra gondolnak – nem tudni, ezeket nem közölték a magyarnarancs.hu-val. A cikkben egyébként csak nyilvánosan elérhető adatokból, fotókból, és a lovagrend által készített videóból dolgoztunk.

A Jobbik azt írta továbbá, hogy „nincsen semmiféle ingatlanprojekt”. Ám miután magunk is bekapcsolódtunk a folyamatba, nagyon is úgy tapasztaltuk, hogy van ilyen projekt. Hirdetés is volt, szervezett utat ígértek, konkrét összegekről beszéltek, küldtek volna segítséget – hát mégis mi ez, ha nem ingatlanprojekt? Íme, az egyik hirdetés, rajta Griffinnel:

false

 

Megkérdeztem továbbá azt is, hogy a Jobbikban mit gondolnak Nick Griffin és James Dowson politikai tevékenységéről. Erre azt írták: „Tevékenységükkel mindennemű formális és informális együttműködés hiányában nem vagyunk tisztában.”

Nos, ez a válasz sem fedi a valóságot teljességgel. Ez a két ember megjelent ugyanis a Jobbik által támogatott, és több jobbikos politikust is felvonultató népesedési konferencián, ahol Griffin rendes fajvédőként azt találta mondani, „ki kell mondanunk, hogy fehér keresztény gyerekeket akarunk országainkba, és nem afrikaiakat, muszlimokat vagy cigányokat”. Ezen az eseményen felszólalt Toroczkai László és a Jobbik-alelnök Z. Kárpát Dániel, akik a tudósítások szerint semmi kivetnivalót nem találtak e megnyilvánulásban.

És van itt még valami. A Jobbik azt írja, hogy nincs tisztában Nick Griffin politikai vonalával, mert nincs köztük együttműködés. Ez azért érdekes, mert a jobbikos, nemrég kémgyanúba keveredett Kovács Béla volt az alelnöke annak a brüsszeli, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM – Alliance of European National Movements) névre hallgató mozgalomnak, amelyet épp Griffin vezetett évekig, és épp egy Jobbik-kongresszuson alakult meg 2009-ben. (Dowson egyébként fényképezkedett együtt Sneider Tamás Jobbik-alelnökkel is. Sneider lapunknak állította: csak protokolláris találkozása volt Dowsonnal.)

Összességében tehát a Jobbik egyáltalán nem szeppent meg azon, hogy Kreml-közeli meredek arcok tűntek fel körülöttük, akik égre-földre keresik a kapcsolatot a Jobbik-közeli paramilitáris szervezetekkel is; fotózkodnak is velük természetesen. Egyébként Toroczkai László Jobbik-alelnök, amikor meglátta a cikkünket, cigányozott is egy jó nagyot.

További részletek a csütörtökön megjelent, friss Magyar Narancsban!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.