Cseppet sem zavarja a Jobbikot, hogy oroszbarát újfasiszták zsizsegnek körülöttük

  • - ngm -
  • 2016. december 10.

Kis-Magyarország

A párt nem idegeskedik a Toroczkai-ügy miatt, és az orosz ügynöknek látszó, Jobbik körül portyázó skót miatt sem. Vonáék narrációjában azonban több ellentmondás van.

Nagyon fura, veszélytelennek semmiképp nem nevezhető emberek tűntek fel nemrégiben a Jobbik körül: ismert európai neonácikkal barátkozó brit újfasiszták, akik rajonganak Oroszországért, és egyik projektjükbe a Jobbik alelnökét, Toroczkai Lászlót is sikeresen bevonták. Ez az az ásotthalmi tanyaárusítási ügylet, amelyben Toroczkai nem bírta hangsúlyozni, hogy nyugat-európai mércével szinte fillérekért megszerezhetőek az ingatlanok. Íme a videó:

Amúgy az ügyletet bonyolító rejtélyes, de kőkemény menekültellenes propagandát folytató „lovagrend”, a Knights Templar International rendezvényén is feltűnt Toroczkai – további részletek az e heti Narancs-cikkünket beharangozó előzetesben itt olvashatók.

false

 

 

E sorok szerzője is felvette a kapcsolatot a lovagrenddel, amely tavasszal felhívást tett közzé, hogy nyugat-európaiak vegyenek ingatlant Magyarországon. Nagyon segítőkészek voltak, miután megtudták, hogy érdeklődöm az ingatlanprojektről. Nem felejtették megemlíteni, hogy Toroczkai László polgármester „nagyon támogató” velük, úgyhogy menjek csak Ásotthalomra bátran, jó lesz, vehetek tanyát olcsón! És ha a kapcsolat nem lenne elég egyértelmű a lovagrenddel, érdemes elugrani a szervezet magyar ágának Fb-oldalára (amelynek a nevét éppen cikkünk megjelenésének napján változtatták meg), ahol ki mást is reklámozhatnának agyon, mint Toroczkait. Véletlenül? Bizonyára.

false

Minthogy a lovagrend olyan büntetett előéletű, Oroszországgal remek kapcsolatot ápoló, putyinista figurához köthető (pontos részletek a friss Narancsban), mint a skót származású, ismert brit szélsőjobboldali figura, James Dowson, gondoltuk, megkérdezzük a Jobbikot az esetről. Vajon kiakadtak, hogy kivel kvaterkázik az alelnökük?

Dehogy!

Azt írták, hogy Toroczkai nem tájékoztatta őket, mivel „nem volt miről tájékoztatni, mivel semmilyen együttműködés nem volt és nem is tervezett ilyet. A cikkben foglaltak légből kapott, torzított féligazságok és hazugságok, amiket korábban az alelnök úr is cáfolt önöknek.”

Hogy pontosan milyen féligazságokra gondolnak – nem tudni, ezeket nem közölték a magyarnarancs.hu-val. A cikkben egyébként csak nyilvánosan elérhető adatokból, fotókból, és a lovagrend által készített videóból dolgoztunk.

A Jobbik azt írta továbbá, hogy „nincsen semmiféle ingatlanprojekt”. Ám miután magunk is bekapcsolódtunk a folyamatba, nagyon is úgy tapasztaltuk, hogy van ilyen projekt. Hirdetés is volt, szervezett utat ígértek, konkrét összegekről beszéltek, küldtek volna segítséget – hát mégis mi ez, ha nem ingatlanprojekt? Íme, az egyik hirdetés, rajta Griffinnel:

false

 

Megkérdeztem továbbá azt is, hogy a Jobbikban mit gondolnak Nick Griffin és James Dowson politikai tevékenységéről. Erre azt írták: „Tevékenységükkel mindennemű formális és informális együttműködés hiányában nem vagyunk tisztában.”

Nos, ez a válasz sem fedi a valóságot teljességgel. Ez a két ember megjelent ugyanis a Jobbik által támogatott, és több jobbikos politikust is felvonultató népesedési konferencián, ahol Griffin rendes fajvédőként azt találta mondani, „ki kell mondanunk, hogy fehér keresztény gyerekeket akarunk országainkba, és nem afrikaiakat, muszlimokat vagy cigányokat”. Ezen az eseményen felszólalt Toroczkai László és a Jobbik-alelnök Z. Kárpát Dániel, akik a tudósítások szerint semmi kivetnivalót nem találtak e megnyilvánulásban.

És van itt még valami. A Jobbik azt írja, hogy nincs tisztában Nick Griffin politikai vonalával, mert nincs köztük együttműködés. Ez azért érdekes, mert a jobbikos, nemrég kémgyanúba keveredett Kovács Béla volt az alelnöke annak a brüsszeli, az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (AENM – Alliance of European National Movements) névre hallgató mozgalomnak, amelyet épp Griffin vezetett évekig, és épp egy Jobbik-kongresszuson alakult meg 2009-ben. (Dowson egyébként fényképezkedett együtt Sneider Tamás Jobbik-alelnökkel is. Sneider lapunknak állította: csak protokolláris találkozása volt Dowsonnal.)

Összességében tehát a Jobbik egyáltalán nem szeppent meg azon, hogy Kreml-közeli meredek arcok tűntek fel körülöttük, akik égre-földre keresik a kapcsolatot a Jobbik-közeli paramilitáris szervezetekkel is; fotózkodnak is velük természetesen. Egyébként Toroczkai László Jobbik-alelnök, amikor meglátta a cikkünket, cigányozott is egy jó nagyot.

További részletek a csütörtökön megjelent, friss Magyar Narancsban!

Figyelmébe ajánljuk