Colin Dexter: Az utolsó busz Woodstock felé (Morse felügyelő rejtélyes esetei)

  • - borz -
  • 2009. április 23.

Könyv

A brit televízióban 1987 óta fut (rendszertelenül) a Morse felügyelő sorozat, amelyben a krimit az "ibuszos" filmmel egyesítő, világszerte elterjedt zsáner egyik úttörőjét tisztelhetjük (a Midsomer gyilkosságok, a szicíliai Montalbano vagy a velencei Brunetti felügyelő - mind későbbiek).
A brit televízióban 1987 óta fut (rendszertelenül) a Morse felügyelõ sorozat, amelyben a krimit az "ibuszos" filmmel egyesítõ, világszerte elterjedt zsáner egyik úttörõjét tisztelhetjük (a Midsomer gyilkosságok, a szicíliai Montalbano vagy a velencei Brunetti felügyelõ - mind késõbbiek). Morse inspektor Oxfordban és környékén vitézkedik, a jó nevû Temze-völgyi Rendõrkapitányság kötelékében. A tájegység és a nagy múltú egyetemi város nem utolsósorban patinás (és mûpatinás) kocsmáiról s az ott mért történelmi sörökrõl nevezetes, nem csoda hát, hogy a lokálpatrióta Morse egyik megkülönböztetõ jegye a sörivás, úgy szolgálatban, mint szolgálaton kívül, de nem veti meg a brandyt, a sherryt és a whiskyt sem, egyáltalán, kínálhatja bárki, bármikor, bármilyen alkoholnemûvel, õ sosem mond nemet. A highbrow egyetemi népséget és a sznobokat, akikkel pedig gyakran akad dolga mûködési területén, megveti - amiben a legkevésbé sem hátráltatja saját sznobizmusa. Elég csak annyit közölnünk róla, hogy tûzpiros Jaguarral nyomul, és nagy rajongója Wagnernek, a klasszikus irodalomnak, a keresztrejtvénynek, s a szõrözésig menõ megszállottja a nyelvhelyességnek.

Ami Morse magyarországi jelenlétét illeti, a tévésorozat már túl van a 30. epizódon, a Story csatornán látható, de gyakorlatilag élvezhetetlenné teszi a rettenetes szinkron. Most könyv alakban is elindult az egy tucat regénybõl álló folyam (a könyvek száma hússzal kevesebb, mint a filmeké); Colin Dexter szövege hasonlíthatatlan jobban járt Katona Terézia fordításával, mint a tévészinkronnal.

Perfact-Pro, 2008, 216 oldal, 1995 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk