Fabian Lenk: Idődetektívek 8. - Oroszlánszívű Richárd

  • B. I.
  • 2011. április 7.

Könyv

Eljut-e Angliából a százezer ezüstmárka váltságdíj Trifels várába, ahol Oroszlánszívű Richárdot tartja fogva a német-római császár és a hasonlóan kapzsi V. Lipót osztrák herceg? Mivel a hatalmas vagyonra Richárd öccse, Földnélküli János is rá akarja tenni a kezét, a király kiszabadulására természetesen esély sem volna, ha három tizenéves gyerek (egy kislány, két kisfiú) és egy különös núbiai macska nem tenne keresztbe a gazoknak.
De keresztbe tesznek, mint a sorozat eddigi hét kötetében mindig, minekutána a történelem ebben a részben is visszatérhet ismert medrébe.

Fabian Lenk hősei sok gyerek álmát valósítják meg, amikor lakhelyük bencés kolostorának könyvtárában felfedezik a titokzatos Tempuszt, amelynek segítségével bármelyik korba elröpülhetnek. Így lesznek aztán részesei többek között a Hatsepszut királynő elleni merénylet megakadályozásának, Marco Polo vagy Francis Drake kapitány kalandjainak. Az egyszerű, sodró lendületű szövegek nemcsak könnyen olvashatók, de majd' mindegyik bekezdésük akcióval teli, ráadásul a szerző némi ismeretterjesztést is csempész könyveibe; jelen darabból például megtudható, hogy voltak keresztes háborúk, de az is, hogy mi a ciszterna, a tamburin vagy a latrinatisztító. Az egyes kötetek terjedelme szigorúan a másfél száz oldal körül mozog, vagyis a megcélzott kiskamasz olvasók azzal a sikerélménnyel is gazdagodhatnak, hogy lám, egy egész könyvet bírtak elolvasni - aminek a jelentőségét manapság hiba alábecsülni.

Fordította: Sárossi Bogáta. Scolar, 2011, 157 oldal, 2550 Ft

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!