Fabian Lenk: Idődetektívek 8. - Oroszlánszívű Richárd

  • B. I.
  • 2011. április 7.

Könyv

Eljut-e Angliából a százezer ezüstmárka váltságdíj Trifels várába, ahol Oroszlánszívű Richárdot tartja fogva a német-római császár és a hasonlóan kapzsi V. Lipót osztrák herceg? Mivel a hatalmas vagyonra Richárd öccse, Földnélküli János is rá akarja tenni a kezét, a király kiszabadulására természetesen esély sem volna, ha három tizenéves gyerek (egy kislány, két kisfiú) és egy különös núbiai macska nem tenne keresztbe a gazoknak.
De keresztbe tesznek, mint a sorozat eddigi hét kötetében mindig, minekutána a történelem ebben a részben is visszatérhet ismert medrébe.

Fabian Lenk hősei sok gyerek álmát valósítják meg, amikor lakhelyük bencés kolostorának könyvtárában felfedezik a titokzatos Tempuszt, amelynek segítségével bármelyik korba elröpülhetnek. Így lesznek aztán részesei többek között a Hatsepszut királynő elleni merénylet megakadályozásának, Marco Polo vagy Francis Drake kapitány kalandjainak. Az egyszerű, sodró lendületű szövegek nemcsak könnyen olvashatók, de majd' mindegyik bekezdésük akcióval teli, ráadásul a szerző némi ismeretterjesztést is csempész könyveibe; jelen darabból például megtudható, hogy voltak keresztes háborúk, de az is, hogy mi a ciszterna, a tamburin vagy a latrinatisztító. Az egyes kötetek terjedelme szigorúan a másfél száz oldal körül mozog, vagyis a megcélzott kiskamasz olvasók azzal a sikerélménnyel is gazdagodhatnak, hogy lám, egy egész könyvet bírtak elolvasni - aminek a jelentőségét manapság hiba alábecsülni.

Fordította: Sárossi Bogáta. Scolar, 2011, 157 oldal, 2550 Ft

Figyelmébe ajánljuk