Könyv

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

Könyv

A klímaváltozás nem a jövő. Itt és most történik. Hiába bagatellizálja a kérdést akár a felelős politikus vagy épp az utca embere, fontos, hogy a környezetváltozás és -védelem a gyerekek számára is mielőbb személyes üggyé válhasson. Éppen ezért nem lehet elég korán ilyen tárgyú tudással felvértezni kicsiket és nagyokat. A túlnépesedés, az ökológiai lábnyom, a globális felmelegedés, a légszennyezés, az energiagazdálkodás mind olyan fogalmak, amelyeket a gyerekek éppúgy hallanak a mindennapokban, mint a felnőttek. Nem árt, ha a megfelelő korban, a megfelelő szinten tudnak is arról, mit jelentenek ezek az olykor már hangalakjukban is súlyosnak tetsző szavak.

Gévai Csilla nyolc év után újra kiadott és a jelen helyzethez mérten frissített Nagyon zöld könyve komoly kérdésekről beszél okosan. Lexikai tudást ad, tippekkel szolgál, saját illusztrációival szemléltet, és a maga módján még interakcióra is hív. Bárcsak a direkt, közvetlen, túlzott személyes elbeszélőmód, a gyerekek megszólítása, a kedveskedő, bevonódásra való ösztönzés ne hatna ilyen irritálóan! Lehet, hogy egyes gyerekeknek különösen tetszik majd ez a hangnem, míg másoknak kevésbé, de azt borítékolni lehet, hogy a felnőtteknek aligha jön be.

A 8 éves kortól ajánlott könyv ugyanakkor rendkívül hasznos, nagyon időszerű, noha meglehetősen nyomasztó olvasmány is tud lenni, ha egyedül hagyjuk vele a gyerekolvasót. Ezért fontos, hogy legyen felnőtt a közelben, akivel a gyerek megbeszélheti, közösen feldolgozhatja az olvasottakat.

Pagony, 2019, 96 oldal, 2990 Ft

Figyelmébe ajánljuk