Tartalom

MaNcs 31. évf. 27. sz. (2019-07-04)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Szigorúan ellenőrzött utasok (K. Dezső úr közlekedik)

K.(özlekedő) Dezső bliccel. Nem kalandvágyból, mint ifjúkorában, öt számjegyű bérletre nem áldoz.

Publicisztika

Karsai Dániel

Publicisztika

A süket fül – Magyar panaszosokkal babrál ki Strasbourg

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyre népszerűbb a magukat emberi jogaikban sértve érzők körében. Ez nem véletlen és nem indokolatlan – Magyarországon az illiberális rezsim napról napra bontja le a jogállami jogvédő mechanizmusokat, a bíróság pedig valódi jogvédelmet képes nyújtani az emberi jogi sérelem kimondásával és akár jelentős összegű kártérítés megítélésével.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lopakodó hazugságok

A „VOLT minden évben fontosnak tartja, hogy a vendégei figyelmét egy-egy kiválasztott ügyre irányítsa, tavaly az autizmus volt a fő téma, idén pedig a Média Unió kampányához kapcsolódva a tanárok megbecsülése, illetve a 30 éve Sopronpusztán megrendezett Páneurópai Piknik”. Mindeközben a nagyszínpadi koncertek közötti szünetekben folyamatosan tolták azt az ún. közérdekű hirdetést, mely Orbán Viktor egykori beszédét idézi, és Schmidt Mária – a „30 éve szabadon emlékév” kormánybiztosa – megrendelésére készült.

A szerk.

A szerk.

A törvény erejével

Kedden az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását előkészítő törvényt. Augusztus 1-jétől az MTA elveszíti az irányítást kutatóintézet-hálózata felett, a 15 kutatóközpont vagy önálló intézet – az agrártudományitól a társadalomtudományiig – egy olyan testület (az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Irányító Testülete) fennhatósága alá kerül, amelybe a tagok felét kapásból a kormány delegálja, de még a másik 50 százalékot alkotó tudósgárdát is saját kezűleg Orbán Viktor nevezi ki.

Belpol

Összehangolt budapesti kampányra készül az ellenzék

Belpol

Ráfordulnak

Az előválasztás sikeres lebonyolítása növelte az ellenzéki pártok esélyét arra, hogy Budapesten legyőzzék a Fideszt. Vajon élnek-e vele?

Belpol

Finn nagykövet a Narancsnak: „Kötelességünk lépni a jogállamiság ügyében”

Markku Virri, Finnország budapesti nagykövete

Az EU Tanácsa a következő fél évben napirendre veheti a magyar jogállamiság kérdését – mondja az unió soros elnökségét frissen átvevő Finnország nagykövete. Helsinki figyelemmel fogja kísérni a sajtószabadság és a civil szervezetek helyzetét Magyarországon, különös tekintettel a 7-es cikk szerinti eljárásra.

Külpol

Anglia és a toryk a Brexit útján

Külpol

A bohóc nagy napjai

Lesz-e kormányfő Boris Johnsonból? Lesz-e egyáltalán új miniszterelnök, vagy marad Theresa May – akár 2023-ig is? Lesz-e kilépés október 31-én? Nagy-Britanniában sehogy sem tisztul a kép.

Zene

Könyv és lemez

Zene

Múlt idő

Mensáros László: A XX. század

Mensáros László összetéveszthetetlen és épp ezért hálásan utánozható orgánumú, formátumos és népszerű művész volt: olyan, aki a kegyeletesen megemlékező, évfordulós tévéműsorokban rendszerint már az első mondattal megkapja a „felejthetetlen” jelző posztumusz kitüntetését.

Koncert

Zene

Mesterkurzus

Cypress Hill

Aki látta a Beastie Boyst a 2007-es első Balaton Soundon, az tanúja lehetett Mix Master Mike szédületes szkreccsparádéjának. Ezért is vártuk a Cypress Hill soproni fellépését, ugyanis egy ideje a legendás DJ pakolja B-Real és Sen Dog rappelése alá az alapokat.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Delejes tervek, aktuális álmok

Kollektív álmok és burzsuj villák – a magyar CIRPAC helyszínrajza

Idén százéves a Bauhaus. A 20. század legdivatosabb szellemi műhelyének tevékenységét – és száz év múltán is aktuális társadalomtörténeti kontextusát – a centenárium alkalmából világszerte átfogó kiállítások tematizálják. A Blinken OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ éves eseménysorozata, a Budapest 100 május első hétvégéjén eredt „a Bauhaus nyomába”.

Interaktív
Színház
Gasztro
Lokál

300 millióból épül strand a Szentendrei-szigeten

Lokál

"Élményígéretet fokozó fejlesztés”: 300 millióból épül strand a Szentendrei-szigeten

A Szigetcsúcsnak vagy egyszerűen csak spiccnek nevezett dunai strandot és kirándulóhelyet 300 millióból igazítják hozzá a turizmus igényeihez Kisorosziban – de ennek nem örül mindenki. A fejlesztés belepiszkálna a mai napig érintetlen erdős-ligetes tájba is, és ismeretlen nagyságú terhelést szabadítana rá az egyedülálló környezetre.

Lélek

Lélek

Pető Andrea nőtörténész: „Nyugodtan lehet ellenállni”

Most megjelent kötete, A Láthatatlan elkövetők egy 75 évvel ezelőtti tömeggyilkosság történetéből kiindulva azt vizsgálja, hogyan kerülnek nők a szélsőjobboldalhoz. Pető Andreával arról is beszélgettünk, mi következik abból, ha a hatalom definiál­ja a nők szerepét a családon belül.

Lélek

Steiner Kristóf: "Az előbújásom a saját boldogságom miatt volt fontos"

Elítéli, amit Kövér László mondott a melegekről, de szívesen leülne vele beszélgetni. Úgy látja, a magyarok többségének szexuális kultúrája a Hahota-karikatúrák szintjén áll, de bízik a javulásban. A július 6-i Budapest Pride felvonulás kapcsán a kordonokról és a Pride identitáskereséséről is beszélgettünk, meg arról, hogy beleállna-e egy, az azonos neműek házasodási jogáról szóló kampányba.

Gurupédia I. – Madame Blavatsky

Lélek

A nagyasszony

Gurunak lenni végül is ugyanolyan foglalkozás, mint kenyeret sütni, utcát seperni, adót szakérteni, újságot írni. Hogyan lesz valaki spirituális vezető? Tényleg felülről nevezik ki? Vagy az elvárások emelik magasba? Sorozatunk néhány életportrén keresztül azt próbálja bemutatni, hogy a guru is ember.

Tudomány
Bűn

A súlyos testi sértés szankcionálási gyakorlata

Bűn

Lehet ütni, rúgni, harapni, csak senki ne haljon meg?

Brutális ütések, rúgások kiosztói is megúszhatják felfüggesztettel, ha büntetlen előéletűek, továbbá áldozatuk nem hal meg, nem szenved maradandó fogyatékosságot, vagy nem kerül közvetlen életveszélybe – legalábbis ezt sugallja a súlyos testi sértéseket szankcionáló ítéletek jó része.

Mikrofilm