Te piszkoskörmű Fickó! Te nagyanyád búsítója!

  • Örkény Antal
  • Örkény István
  • 2012. április 21.

Könyv

Ugye most sírsz a Bábi után? Ugye most unatkozol, és sírsz, hogy jönne már vissza az úttörőtáborból? Pedig egész évben szidtad, rúgtad, tépted, haraptad, karmoltad, maceráltad!
NAHÁT ÚGY KELL NEKED!
MAJD HA VISSZAJÖN MEG FOGOD BECSÜLNI!

Most pedig viselkedj rendesen, mert én vettem egy rugós kiflit, amibe ha beleharapsz, akkor a másik végével a popsidba rúg. Hát ha rossz leszel, akkor elhozom magammal.

Nagyon szeretnélek látni, de nincs pénzem benzinre. Elindultam hát gyalog, de már a Kamaraerdőnél lekopott a lábam bokáig, és a Velencei tónál egész térdig, úgyhogy mászva jöttem haza, mint egy kukac. Most meg kell várnom, amíg visszanő a lábam, és akkor újra elindulok.

Itt küldök neked egy eperfagylaltot, csak el ne olvadjon és egy fényképet, amelyet Marianne és Oszi küldtek. Légy szíves, vigyázz rá, ne túrd az orrodat és ne próbálj belőle gombócot gyúrni.

Légy jó kisfiú és akkor kapsz egy fityiszt az orrodra.

Sokszor csókol

Apu

(Megjelent Örkény István Mese-levelek című kötetében, Palatinus Kiadó, 1999)

*

Helyreigazítási kérelem

Magyar Narancs Szerkesztősége

1094 Budapest, Páva u. 8.

Továbbítva ajánlott és tértivevényes levélben

Tisztelt Cím!

Alulírott Örkény Antal az alábbiak miatt fordulok Önhöz.

A Magyar Narancs 2012. április 5-én Te piszkoskörmű Fickó! Te nagyanyád búsítója! címmel megjelent írása kapcsán az alábbi helyreigazító közleményt szíveskedjenek közzétenni a törvényes határidőn belül a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben:

A Magyar Narancs 2012. április 5-én publikált közleményével kapcsolatban a következő helyreigazítás közzétételét kérem:

Örkény István író, aki az édesapám, valótlanul híreszteli, hogy piszkos lenne a körmöm, illetve hogy én az orromat túrom, sőt ebből gombócot formálok.

A valóság ezzel szemben az, hogy a körmömet mindig tövig rágtam, így az értelemszerűen piszkos sem lehetett. Orrtúrás közben pedig mindig kényesen vigyáztam arra, hogy ezt a szokásomat senki ne vegye észre, így az az állítás, hogy abból gombócot formáltam volna, merőben hipotetikus. Kézmozdulatom talán félreérthető volt, de semmiképpen nem ad okot ilyen rágalmakra.

A levél ráadásul fenyegető kitételektől hemzseg, amelyek súlyosan veszélyeztetik hátsó felemet és az orromat, és vétenek a gyermekek bántalmazásának tilalmára vonatkozó nemzetközi normák ellen.

Továbbá megjegyzem, hogy az a tény, hogy a levél szerzője éppen száz évvel ezelőtt született, nem jogosítja fel őt, hogy rám nézve ilyen durva állításokat tegyen.

Kérem, hogy ezeket a helyreigazításokat tegyék közzé.

Amennyiben e helyreigazítási kérelmet a törvényes határidőn belül nem teljesítik, az igényemet peres úton fogom érvényesíteni.

Üdvözlettel,

Örkény Antal

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.