54 ember halt meg etnikai összecsapások miatt Indiában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 7.

Külpol

Vallási okok is meghúzódnak a konfliktus mögött. 

54 ember vesztette életét etnikai csoportok közötti összecsapásokban India északkeleti részén – jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség vasárnap indiai egészségügyi forrásokra hivatkozva.

A Mianmarral határos Manipur szövetségi állam székhelyének, Imphalnak és a délebbre fekvő Csuracsandpur körzetnek a kórházai eddig 54 halottat jelentettek.

A konfliktus hátterében etnikai és vallási okok húzódnak meg: a keresztény őslakosok az ellen tiltakoznak, hogy a többségi hindu meitei népcsoport a kormánytól „védett törzs” státuszt kapjon. Az ilyen népcsoportok számára bizonyos számú helyet tartanak fenn a kormányzati állások, illetve felsőoktatási helyek betöltésénél.

A Kathpress beszámolója szerint a tüntetéseket a keresztény többségű naga és kuki törzs szervezi, tiltakozva a szerintük egyébként is tehetős meitei népcsoport további támogatása ellen.

Miután egy szerdai tüntetés zavargásokba torkollt, az indiai kormány több ezer katonát küldött Manipur államba, felfüggesztették az internet működését, és a „rendkívüli helyzetekre” tűzparancsot adtak ki. A szemben álló csoportok közötti erőszak péntek esti újbóli fellángolása nyomán szombaton sem csillapodott a feszültség a térségben. Az összetűzések során házakat és üzleteket gyújtottak fel.

Zuankamang Daimai baptista lelkipásztor az UCANews ázsiai katolikus hírszolgálatnak nyilatkozva elmondta, hogy a zavargások során több mint ötven templomot romboltak le, és keresztények ezreit űzték el otthonaikból.

A 2,9 milliós Manipur állam lakóinak 53 százaléka tartozik a hindu meitei népcsoporthoz, a népesség többi része különböző helyi törzsekből áll. A 2011-es népszámlálás adatai szerint a szövetségi államban a legnagyobb felekezeteket a hinduk és a keresztények alkották, utóbbiak között a katolikusok mintegy 100 ezer fővel kisebbségnek számítanak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk