A francia külügyminiszter szerint Putyin úgy döntött, hogy letörli Ukrajnát a térképről

Külpol

Közben Lavrov szerint a nyugati országok kettős mércét alkalmaznak.

Miközben az oroszok már Kijevben járnak, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában fogadta az önmagukat "népköztársaságnak" kikiáltó luhanszki és a donyecki területek diplomáciai tárcájának vezetőjét. A találkozón Lavrov a neonácizmus és a ruszofóbia ukrajnai megerősödésének hallgatólagos ösztönzésével, valamint kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot.

"Megerősítettük, hogy továbbra is támogatjuk a donyecki és a luhanszki népköztársaságot abban a törekvésében, hogy megerősítsék függetlenségüket, hogy biztosítsák jogaikat, mindenekelőtt azt a jogot, hogy a saját földjükön éljenek, és joguk legyen a Donyec-medence kulturális, nyelvi és egyéb hagyományaira, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyeket az ukrán rezsim most megpróbál aláásni" - mondta.

A nemzetközi színtéren eközben további nyilatkozatokban ítélték el az orosz offenzívát.

Párizs szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő célja letörölni Ukrajnát a térképről, s Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát veszélyezteti az orosz offenzíva.

"A háború totális. Putyin elnök a háborút választotta, a masszív offenzívát, úgy döntött, hogy letörli Ukrajnát a térképről"

- mondta pénteken Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a France Inter francia közrádióban.

Hozzátette, hogy a Donyec-medence csak ürügy volt. "Putyin valójában Ukrajna megtörését akarta, és láthatóan a végsőkig folytatni fogja az offenzívát" - mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Zelenszkij elnök biztonsága a központi eleme mindannak, ami történik. Azt ugyan nem ereősítette meg, hogy az ukrán elnök kimenekítését tervezi-e a francia kormány, de elmondta: "Tudunk neki segíteni, ha szükséges. Meghozzuk az intézkedéseket, amelyek szükségesek."

Jean-Yves Le Drian hozzátette, hogy az orosz offenzíva kiterjedhet Moldovára és Georgiára is. "Putyin elnök újraírja a történelmet. Birodalmat akar létrehozni hatalma minden eszközével" - hangsúlyozta a külügyminiszter. "Ez egy új helyzet. Nem ugyanaz, mint a hidegháború, mert a hidegháború idején nem volt ténylegesen háború. Az újdonság az, hogy Európa közepén zajlik ez a háború" - tette hozzá.

Angela Merkel is arról beszélt, hogy szolidáris Ukrajnával és a a Zelenszkij elnök vezette kormánnyal, és 

Meg kell állítani Oroszország és elnöke, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborúját, amely semmivel sem igazolható és éles választóvonal Európa történelmében - közölte Angela Merkel volt német kancellár pénteken, és hozzátette, hogy teljes mértékben támogatja az utódja, Olaf Scholz kormányának az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport többi tagjával, a NATO-val és az ENSZ-szel együtt tett erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy lehető leggyorsabban véget vessenek "Oroszország és Putyin elnök agressziójának".

 Közleményében kifejtette, hogy a támadás Ukrajna egésze, egy független ország területi épsége és szuverenitása ellen irányul, és ez nem csupán a nemzetközi jog "égbekiáltó megsértése", hanem "mély törés a hidegháború utáni európai történelemben".

Ben Wallace brit védelmi miniszter arról beszélt, hogy szerinte az orosz hadsereg nem érte el az Ukrajna elleni hadművelet első napjára kitűzött főbb céljait, viszont komoly veszteségeket szenvedett. Elmondta:

Boris Johnson miniszterelnököt pénteken Zelenszkij ukrán elnök telefonon arról tájékoztatta, hogy az ukrán városokat az orosz hadsereg rakétákkal és tüzérséggel támadja.

A brit kormányfő a megbeszélésen kötelezettséget vállalt arra, hogy Nagy-Britannia már a következő napokban további támogatást nyújt Ukrajnának. Johnson kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin cselekedetei nem maradhatnak büntetlenül.

Wallace mindemellett közölte: a brit védelmi tárca egyértelműen azon a véleményen van, hogy az orosz haderő Ukrajna egész területére ki akarja terjeszteni az inváziót. 

Wallace szerint ugyanakkor a brit védelmi minisztérium pénteki helyzetértékelése arra vall, hogy az orosz hadsereg eddig egyetlen jelentős célkitűzését sem érte el, nem sikerült teljesítenie "a reményeiben szereplő menetrendet". Elmondta azt is, hogy a tárca értesülései szerint az orosz haderő 450-nél több katonát veszített az eddigi ukrajnai műveletekben.

További híreink az ukrajnai háborúról itt!

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk