Már Kijevben vannak az oroszok

Külpol

Rakétatámadásokra ébredt az ukrán főváros, délelőtt a katonai műveletek már Kijevben zajlottak. A lakosságot arra biztatják, hogy készítsenek Molotov-koktélokat, Ukrajnából mintegy százezren menekülnek a harcok elől.

Két robbanás zaját lehetett hallani Kijev belvárosában pénteken kora reggel – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség. 

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Telegram-oldalán erről azt közölte: "Éppen most mértek csapást Kijevre manőverező robotrepülőgépekkel vagy ballisztikus rakétákkal. Két hatalmas robbanást hallottam." Később azonban pontosította bejegyzését, mondván, hogy a robbanások zaját a légvédelem okozhatta, amint ellenséges repülőgépet vagy drónt lőtt le. Hozzátette: az eltalált repülőeszköz a város egyik kerületében zuhant le.

A hírek szerint a törmelék eltalált egy emeletes lakóházat, amely kigyulladt, lakások váltak lakhatatlanná.

Orosz hadm?velet

 
 
Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/Emilio Morenatti
 
Orosz hadm?velet

 
 
Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/Emilio Morenatti
 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a kora reggeli órákban már "szörnyű orosz rakétacsapásokról" írt mikroblogján.  Úgy fogalmazott, hogy Kijev utoljára 1941-ben tapasztalt ilyet, amikor megtámadta a náci Németország. "Ukrajna legyőzte azt a rosszat, és le fogja gyűrni ezt is" – fogalmazott.

Az ukrán külügyminiszter egyben még szigorúbb szankciókat sürgetett Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben. Az Európai Unió tagállamainak vezetői az éjjeli tanácskozásukon újabb szankciócsomagról döntöttek, a hírt Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy osztotta meg a Facebookon egy videóban, hogy hangsúlyozta, az energia területét nem érintik a szankciók

Volodimir Zelenszkij elnök reggel intézett beszédet az ukrán néphez. A videoüzenetben azt mondta: "Előbb vagy utóbb Oroszországnak beszélnie kell velünk a katonai művelet befejezéséről, az invázió befejezéséről, és minél előbb kezdődik ez a beszélgetés, annál kisebbek lesznek Oroszország veszteségei."

A harcok viszont péntek délelőttre már a fővárost is elérték,

az ukrán védelmi minisztérium reggel 9 körül a Twitteren arról adott hírt, hogy az ellenség már Kijev Obolon nevű kerületében van. 

Az üzenetben a lakosokat arra szólították fel, hogy készítsenek Molotov-koktélokat, és semlegesítsék a támadókat, a békés lakosok pedig maradjanak otthon. 

A Twitterre több videó is felkerült arról, ahogy orosz harci járművek járnak a kerületben, és több videó is felkerült a netre arról, ahogy egy tank áthajtott egy civil autón

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 33 civil célpontot ért támadás, annak ellenére, hogy az oroszok állításuk szerint elvileg csak katonai célpontokat támadnak. 

Zelenszkij beszédében azt is mondta, hogy ő és a családja az első számú célpont, Oroszország szerinte úgy akarja tönkretenni Ukrajnát politikailag, hogy vele végeznek. Az elnök ennek ellenére a kijevi kormányzati negyedben marad. 

A The Kyiv Independent délelőtt 11 előtt már arról számolt be, hogy

a kijevi kormányzati negyed közeléből is hallatszottak lövések. 

Zelenszkij arról is beszélt, hogy legalább 137 ukrán vesztette életét csütörtökön, de az ukrán katonák hősiességéről beszélt, és arról, hogy az első napon az oroszok nem tudták elérni a katonai céljaikat, az inváziót több ponton megállították.

A brit védelmi miniszter is arról beszélt péntek reggel, hogy az orosz invázió első napja nem érte el a célját, mert az ukránok harcoltak, és hogy úgy tudja, az oroszok 450 főt veszítettek csütörtökön. 

Kijev mellett pénteken délkelet-ukrajnai Mariupolban súlyos harcok dúltak, a nyugat-ukrajnai Rivnye repülőterét pedig rakétatámadás érte. 

A helyi tudósítások szerint Kijevben a civilek pincékbe, metróállomásokra húzódtak, sokan az éjszakát is az óvóhelyeken töltötték.  

Orosz hadm?velet

 
 
Civilek a metróban
Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/Emilio Morenatti  

A légvédelmi szirénák pénteken is megszólaltak a fővárosban, az emberek futva igyekeztek a metróba. 

Ukrajnában elrendelték az általános mozgósítást, a 18 és 60 év közötti férfiak pedig nem hagyhatják el az országot. Péntek délelőtt a védelmi minisztérium már egy olyan üzenetet osztott meg, hogy korbéli megkötés sincs azokra nézve, akik a hadseregbe szeretnének jelentkezni. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtök esti jelentése szerint mintegy százezren menekülnek Ukrajnában a harctevékenységek következtében.

Shabia Mantoo, a főbiztosság szóvivője szerint az államhatárokon belül tartózkodó menekülteken felül már ezrek hagyták el Ukrajna területét. A főbiztos egyben kijelentette, hogy az UNHCR és ukrajnai partnerei "készek humanitárius támogatást nyújtani ott, ahol szükséges, illetve lehetséges". Ehhez azonban garantálni kell a humanitárius dolgozók biztonságos hozzáférését. Grandi egyben felszólította Ukrajna szomszédjait, hogy tartsák nyitva határaikat a védelmet kérő ukránok előtt.

Orosz hadm?velet

 
 
Civilek a metróban
Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/Emilio Morenatti
 

 (CNN, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk