Az ENSZ információi szerint már legalább 25 civil áldozata van az orosz offenzívának

  • narancs.hu
  • 2022. február 25.

Külpol

A sebesültek száma száz felett lehet. Akár ötmillióan menekülhetnek el Ukrajnából.

Ukrajna egyes részein fogynak az üzemanyagok, a készpénz és az egészségügyi felszerelések az orosz invázió után, ami akár 5 millió ember külföldre menekülését is okozhatja - közölte pénteken az ENSZ.

 Shabia Mantoo, az ENSZ menekültügyi hivatalának szóvivője elmondta, hogy legalább 100 ezren menekültek el otthonukból azóta, hogy Oroszország csütörtökön megindította a támadást Ukrajna ellen, több ezren pedig már átkeltek a szomszédos országokba, köztük Moldovába, Romániába és Lengyelországba.

Mantoo elmondása szerint azzal számolnak, hogy Lengyelországba 1-3 millió fő is érhezhet, a külföldre menekülők várható összlétszámát pedig 5 millió főre becsülik.

 

"Miközben beszélünk, jelentős támadások történtek Kijevben, amelyek nagy félelmet és pánikot keltettek a lakosságban. A családok félnek, gyermekeikkel együtt metrókra és menedékházakba költöztek" - mondta Afshan  Khan, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója, kiemelve, hogy ez egy borzasztó helyzet a gyerekeknek.

Az ENSZ emberi jogi hivatalának szóvivője, Ravina Shamdasani közölte, hogy a "lövedékeknek és légicsapásoknak" legalább 25 civil halálos áldozata lehet Ukrajnában, 102-en pedig megsebesültek.  Ez valószínűleg jelentős alulbecslése a valóságnak, idézi a Reuters.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk