A jogállamiság biztosításához kötné az EU az uniós forrásokat

  • narancs.hu
  • 2017. július 25.

Külpol

Ajaj.

A tagországoknak szánt uniós támogatásokat a jövőben a jogállamiság általános elveinek biztosításához kell kötni – jelentette ki Vera Jourova, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa Brüsszelben kedden, sajtótájékoztató keretében.

Újságírói kérdésre válaszolva a cseh uniós biztos elmondta, hogy egyetért azzal a bizottsági felvetéssel, amely az uniós alapokhoz való hozzájutás feltételéhez kötné a jogállamiság elveinek betartását.

Vera Jourova hangsúlyozta, az uniós alapok a tagországok közös vagyonát jelentik, ezért figyelemmel kell lenni azok kiosztására, és a kiosztás biztosítékaira a tisztességes és igazságos beruházások támogatása érdekében.

Jourova aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az uniós alapokból olyan országok is részesülnek, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiság elveit, és amelyek esetében az uniónak nincsenek biztosítékai a korrupció és a csalás elkerülésére, vagy az elkövetők felelősségre vonására.

Most épp a lengyelek vannak porondon a vitatott igazságügyi reform miatt, ám – mint tudjuk – nem csak Lengyelország jogállamiságával van probléma. Demokráciadeficitért Orbán Viktornak sem kell a szomszédba mennie.

Figyelmébe ajánljuk