Orbán-csodáló szlovén párt médiájában terjeszkedik a Habony-klán

Külpol

Egy tévécsatorna után most egy szlovén hetilapot kebeleztek be, úgy tűnik, egyre szorosabb az Orbán–Janša-szövetség.

A Fidesz propgandapalettájának legsötétebb bugyrait képviselő bulvárportált és napilapot, az Ómolnár-féle Riposztot kiadó kft. június közepén többségi tulajdont szerzett a Demokracija nevű szlovén konzervatív hetilapot kiadó cégben, a Nova Obzorja d. o. o.-ban, derül ki szlovén cégnyilvántartási adatokból.

A hetilap kisebbségi tulajdonosa a jelenleg ellenzékben lévő SDS (Slovenska Demokratska Stranka). A párt vezetője, Janez Janša Orbán Viktor szövetségese, harcostársa, jó barátja. A 24.hu egyik forrása szerint Orbánt és kompromisszummentes politikáját a pártban egyenesen csodálják. Janša a Magyar Hírlapnak májusban kerek perec kijelentette, hogy Orbán a jövőnkért folyó harc vezéralakja.

false

 

Fotó: MTI

A megbecsülés kölcsönös lehet, ugyanis a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány nemrég Lövészárkok – A bukott rendszerváltás Szlovéniában címmel adta ki a volt szlovén kormányfő könyvét.

A Fidesz-propaganda háttérembereinek nem ez az első médiavásárlása Szlovéniában. Áprilisban az Átlátszó egy szlovén portál, a Siol.net alapján írt egy érdekes felvásárlási akcióról: a 888.hu-t is kiadó, Habony tulajdonolta Modern Media Group Zrt., a korábban az MTVA fő beszállítójaként, jelenleg a Tv2 marketing- és stratégiai igazgatójaként dolgozó Halkó Gabriella által tulajdonolt Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. egyenként 15 százalékos részesedést szerzett az SDS-hez közeli, nem túl nagy nézettségű tévéadót, a NovaTV24-et tulajdonló cégben. A tőkeemelés értéke összesen 800 ezer euró, körülbelül 260 millió forint volt, írta a portál. A három cég együtt tehát jelentős tulajdonjoghoz jutott. Mivel a cégek hivatalosan nincsenek egy kézben, az ügylethez nem kellett külön minisztériumi engedélyt kérniük, hívta fel a figyelmet a trükkre a portál.

A Ripost Media Kft.-ben egyedül Schatz Péter jogosult cégjegyzésre. Ő egyébként 2006-tól hat évig volt az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója. Az információink szerint a NovaTV24 felügyelőbizottságát is vezető Schatz tehát a Fidesz-propaganda fontos figuráinak segítségével lett az SDS épülő médiabirodalmának befolyásos alakja, elmélyítve egyúttal Orbán és Janša szövetségét is.

A legutóbbi kongresszuson a pártot 1993 óta irányító Janšát 99,3 százalékos többséggel választották elnöknek. A közvélemény-kutatások szerint az SDS számíthat a legtöbb szavazatra Szlovéniában a következő választásokon.

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.