Orbán-csodáló szlovén párt médiájában terjeszkedik a Habony-klán

Külpol

Egy tévécsatorna után most egy szlovén hetilapot kebeleztek be, úgy tűnik, egyre szorosabb az Orbán–Janša-szövetség.

A Fidesz propgandapalettájának legsötétebb bugyrait képviselő bulvárportált és napilapot, az Ómolnár-féle Riposztot kiadó kft. június közepén többségi tulajdont szerzett a Demokracija nevű szlovén konzervatív hetilapot kiadó cégben, a Nova Obzorja d. o. o.-ban, derül ki szlovén cégnyilvántartási adatokból.

A hetilap kisebbségi tulajdonosa a jelenleg ellenzékben lévő SDS (Slovenska Demokratska Stranka). A párt vezetője, Janez Janša Orbán Viktor szövetségese, harcostársa, jó barátja. A 24.hu egyik forrása szerint Orbánt és kompromisszummentes politikáját a pártban egyenesen csodálják. Janša a Magyar Hírlapnak májusban kerek perec kijelentette, hogy Orbán a jövőnkért folyó harc vezéralakja.

false

 

Fotó: MTI

A megbecsülés kölcsönös lehet, ugyanis a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány nemrég Lövészárkok – A bukott rendszerváltás Szlovéniában címmel adta ki a volt szlovén kormányfő könyvét.

A Fidesz-propaganda háttérembereinek nem ez az első médiavásárlása Szlovéniában. Áprilisban az Átlátszó egy szlovén portál, a Siol.net alapján írt egy érdekes felvásárlási akcióról: a 888.hu-t is kiadó, Habony tulajdonolta Modern Media Group Zrt., a korábban az MTVA fő beszállítójaként, jelenleg a Tv2 marketing- és stratégiai igazgatójaként dolgozó Halkó Gabriella által tulajdonolt Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. egyenként 15 százalékos részesedést szerzett az SDS-hez közeli, nem túl nagy nézettségű tévéadót, a NovaTV24-et tulajdonló cégben. A tőkeemelés értéke összesen 800 ezer euró, körülbelül 260 millió forint volt, írta a portál. A három cég együtt tehát jelentős tulajdonjoghoz jutott. Mivel a cégek hivatalosan nincsenek egy kézben, az ügylethez nem kellett külön minisztériumi engedélyt kérniük, hívta fel a figyelmet a trükkre a portál.

A Ripost Media Kft.-ben egyedül Schatz Péter jogosult cégjegyzésre. Ő egyébként 2006-tól hat évig volt az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója. Az információink szerint a NovaTV24 felügyelőbizottságát is vezető Schatz tehát a Fidesz-propaganda fontos figuráinak segítségével lett az SDS épülő médiabirodalmának befolyásos alakja, elmélyítve egyúttal Orbán és Janša szövetségét is.

A legutóbbi kongresszuson a pártot 1993 óta irányító Janšát 99,3 százalékos többséggel választották elnöknek. A közvélemény-kutatások szerint az SDS számíthat a legtöbb szavazatra Szlovéniában a következő választásokon.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.