A júniusi NATO-csúcson olyan döntések születhetnek, amik a szövetséget még erősebbé tehetik

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Külpol

A főtitkár szerint fontos a NATO-jelenlét és -felkészültség megerősítése a szövetség keleti részén.

A június végi madridi NATO-csúcstalálkozó több kulcsfontosságú területen átalakításokat fog eredményezni - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben.

A főtitkár a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján elmondta: a madridi értekezleten fontos döntéseket hoznak a védelmi képességek és az elrettentés fokozása érdekében, illetve az Ukrajnának és más veszélyeztetett országoknak nyújtandó támogatással összefüggésben. Mint mondta, a szervezet várhatóan új stratégiai koncepciót is elfogad, amely közös álláspontot határoz meg Oroszországgal és Kínával kapcsolatban.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja évtizedek óta a legnagyobb fenyegetést jelenti biztonságunkra, erre a helyzetre hosszú távú választ kell adnunk. A csúcstalálkozón olyan döntéseket hozunk, amelyekkel a NATO-t még erősebbé és mozgékonyabbá tesszük egy egyre veszedelmesebb világban

- jelentette ki Stoltenberg.

Fontosnak nevezte a NATO-jelenlét és -felkészültség megerősítését a szövetség keleti részén. "Ez több előre telepített harci alakulatot jelent majd, felszerelést, fegyverzetet, továbbá erősebb légi, tengeri és kibervédelmet. Illetve egy új haderőmodellt, amelyben több erő áll magasabb készenlétben, az egyes szövetségesek védelmére előre kijelölt különleges erőkkel, a gyorsabb megerősítés érdekében".

Stoltenberg elmondta továbbá: a NATO-szövetségesek megállapodtak abban, hogy további segítséget nyújtanak Ukrajnának, köztük nehézfegyvereket és nagy hatótávolságú rendszereket. Átfogó segélycsomagot, illetve támogatást is biztosítanak Kijevnek, hogy felgyorsítsák az átállást a modern katonai felszerelésekre.

A NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök elfogadta a szövetségesek meghívását a madridi csúcstalálkozóra. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy az elnök személyesen vagy videóösszeköttetésben vesz részt az eseményen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.