A két Korea közösen rendezné meg a 2032-es olimpiát

  • narancs.hu
  • 2018. november 2.

Külpol

A NOB elnöke “nagyon üdvözli” a pályázatot.

Észak- és Dél-Korea sportvezetői arról állapodtak meg egy hogy levélben erősítik meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2032-es nyári játékok közös megrendezésére vonatkozó szándékukat – írja az MTI.

A pályázat előzménye Kim Dzsong Un és Mun Dzse In október 19-i csúcstalálkozója volt, amikor akkor a két vezető abban is megállapodott, hogy közösen vesznek részt nemzetközi versenyeken, így már a 2020-as tokiói olimpián is. Az olimpiai pályázat ötletét Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter vetette fel, és az elképzelést Thomas Bach NOB-elnök is "nagyon üdvözölte”.

Az MTI szerint a két Korea közötti együttműködés az idei, phjoncshangi téli olimpia sikerére épül: az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között.

false

 

Fotó: wikipedia

Addig persze sok minden történhet, ám abban egészen biztosak lehetünk, ha azonnal elkezdődnének olimpiai munkálatok, akkor a mai Észak-Korea semmitől nem riadna vissza a nagy cél érdekében; képes lenne ezreket is a halába küldeni a „játékok jegyében”.

Figyelmébe ajánljuk