A Kreml szerint korai még Putyin-Biden találkozóról beszélni

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Külpol

A két elnök bármikor összehívhat telefonbeszélgetést vagy találkozót, de egyelőre nincs konkrét terv. Egyelőre külügyminiszteri szinten folytatják a párbeszédet.

Korai még Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójáról beszélni – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Hangoztatta, hogy a két elnök bármikor összehívhat telefonbeszélgetést vagy találkozót, de egyelőre nincs konkrét ilyen terv. Hozzátette, "egyetértés van abban, hogy külügyminiszteri szinten kell folytatnunk a párbeszédet". A szóvivő szólt arról is, hogy Putyin hamarosan felszólal az orosz biztonsági tanács rendkívüli ülésén.

Peszkov azt követően nyilatkozott, hogy mint arról lapunk is beszámolt, Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, Putyin és Biden elvben megállapodott egy csúcstalálkozóról az ukrán válság miatt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei napok óta arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország bármikor lerohanhatja Ukrajnát, amit Moszkva visszautasít.

A francia elnökség vasárnap este számolt be arról, hogy mind Biden, mind Putyin elfogadta egy csúcstalálkozó gondolatát, és közölte, hogy a tárgyalásokat ezután kiterjesztik az ukrán válságban érintett "összes félre", azzal a feltétellel, hogy Oroszország nem támadja meg szomszédját. A bejelentésre azt követően került sor, hogy Emmanuel Macron kétszer beszélt az orosz elnökkel és egyszer Bidennel.

Peszkov "abszolút hazugságnak" minősítette az amerikai média azon értesülését, amely szerint Oroszország listát állított össze azokról az ukránokról, akiket az invázió után elfogna vagy megölne. A szóvivő egyben "rendkívül szokatlannak" minősítette az amerikai nagykövetségnek az Oroszországban tartózkodó amerikaiakhoz szóló figyelmeztetését, hogy készüljenek fel az ország elhagyására szükség esetén.

A nagykövetség vasárnapi biztonsági riasztásában médiaforrásokra hivatkozva azt írta, hogy terroristák bevásárlóközpontok, vasút- és metróállomások és más nyilvános helyek ellen fenyegetőztek támadásokkal a többi között Moszkvában, Szentpéterváron és az orosz-ukrán határhoz közeli területeken.

Az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken csütörtökön találkozik.

A Kreml szóvivője hétfőn újfent hangsúlyozta, hogy a helyzet továbbra is rendkívül feszült az ukrán keleti fronton, az ukrán erők és a Moszkva-barát szakadárok között. "Ez aggasztó" – mondta Peszkov, és Ukrajnát okolta a helyzet romlásáért, azzal vádolva, hogy "népirtást" akar elkövetni az orosz ajkú lakosság ellen. A Nyugat Moszkvát sejti a frontvonalon az elmúlt napokban kiéleződött harcok mögött, és attól tart, hogy Oroszország – amely 150 ezer katonát vonultatott fel Ukrajna határainál – ezt ürügyként használhatja fel arra, hogy átfogó támadást indítson.

Moszkva tagadja, hogy Ukrajna megtámadását tervezi, de követeli, hogy a szomszédos ország soha ne csatlakozzon a NATO-hoz, valamint a szövetség kivonulását Kelet-Európából, amit a Nyugat elutasít.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk