Az orosz biztonsági szolgálat szerint ukrán területről érkező gránát talált el egy orosz határőrállást

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Külpol

Keresik a casus bellit?

Ukrajna területéről vasárnap reggel kilőttek egy gránátot, amely teljesen megsemmisítette a határőrök egyik szolgálati helyét az oroszországi Rosztovi területen, az államhatár közelében, senki sem sérült meg – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) közszolgálati központja. A közleményt az Interfax hírügynökség ismertette hétfőn internetes oldalán.

A tájékoztatás szerint az eset helyi idő szerint 9 óra 50 perckor történt. Ismeretlen típusú lövedékről van szó – tudatta az orosz hatóság.

Kelet-Ukrajnában az ukrán kormányerőket és a Moszkva-barát szakadárokat elválasztó vonalon csütörtök óta felerősödtek a szórványos lövöldözések.

Az ukrán fegyveres erők szóvivője a kelet-ukrajnai Kramatorszkban nyilatkozva hétfőn tagadta, hogy tüzérségi tűz alá vettek volna egy orosz határállomást a Rosztovi területen, ahogy arról Moszkvában beszámoltak. Az ukrán nyilatkozó orosz félretájékoztatási akcióra hivatkozott.

"Nem tudjuk megakadályozni őket abban, hogy ilyen hamis információkat fabrikáljanak, (...) de ragaszkodunk ahhoz, hogy nem adunk le lövéseket semmilyen polgári infrastruktúrára vagy a Rosztovi területre" Oroszországban – mondta Pavlo Kovalcsuk az AFP francia hírügynökségnek. Hozzátette, hogy "nem folyik lövöldözés az orosz megszálló erőkre".

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?