A magyar kormány szerint a homofób törvény miatt nem fogadták még el a helyreállítási tervet

Külpol

Szerintük az Európai Bizottságnak irreális követelései vannak.

Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság (EB) között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról – közölte a Miniszterlnökség hétfőn az MTI-vel. Mindezt azután, hogy hivatalossá vált, hogy  csúszik a magyar helyreállítási terv uniós elfogadása.

Közleményük szerint a magyar helyreállítási terv elfogadásáról szóló tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően az EB „abszurd követelésekkel állt elő”. „Az ideológiailag vezérelt politikai támadások nyilvánvalóan lassítják a korábban, szakmai egyeztetések során kialakult terv elfogadását” – fogalmaztak.

A Miniszterelnökség által említett gyermekvédelmi törvény eredetileg  pedofil bűnelkövetőkkel szembeninek szánt jogszabály, ami később homofób szabályokkal kiegészült, és amelyről az Európai Parlament is kimondta, hogy sérti az uniós elveket és jogszabályokat.

A Miniszterelnökség felháborítónak nevezte, hogy a magyar baloldali európai parlamenti (EP-) képviselők „a tárgyalások befagyasztásáért, a magyar terv elgáncsolásáért lobbiznak Brüsszelben” és bíznak benne, hogy a magyar gazdaság újraindítását és versenyképességét támogató tervet szakmai és nem politikai alapon értékelik.

A közlemény szerint az nem igaz, hogy bármi gond lenne a magyar tervekkel. „Semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar helyreállítási tervet az EU bármely szervezete elutasítsa” – tették hozzá. „A bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell” – rögzítette a Miniszterelnökség, az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközre (RRF) utalva.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk