Csúszik a magyar helyreállítási terv jóváhagyása

  • narancs.hu
  • 2021. július 12.

Külpol

Ha a napokban nem sikerült megállapodni, legkorábban szeptemberben születhet döntés.

Most már hivatalos, hogy az Európai Bizottság (EB) meghosszabbította a magyar nemzeti helyreállítási terv értékelésének határidejét – írja a hvg.hu

A Bizottság szóvivője, Ariana Podesta déli sajtótájékoztatójukon közölte, hogy

a hosszabbításnak nincs konkrét időtartama, ez lehet hetek, vagy napok kérdése is.

A részletekről, a döntés okáról nem árultak el többet, annyit elmondott, hogy folyamatos az egyeztetés Brüsszel és Budapest között.

Mint ismert, az uniós járvány utáni helyreállítási alapból lehívandó összegek elköltési tervéről van szó, amelynél bár a kormány korában azt kommunikálta, hogy  a hitelkeretet is szeretné lehívni, és a helyreállítási terv nyilvános tervezete is 5800 milliárd forintról szól, április végén kiderült, hogy a beadni tervezett dokumentum nem terjed ki a 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre.

A kormány mindenesetre ebből kívánta fejleszteni a felsőoktatást és az egészségügyet, illetve eredetileg az orvosbéremelést is ebből tervezték, bár ez utóbbit az EU nem is fogadta el

Ahogy arról napokkal ezelőtt a narancs.hu is beszámolt, sajtóhírek szerint a Bizottság azért tartja vissza a magyar helyreállítási tervet, mert az több ponton is elbukott a korrupcióellenes intézkedéseket illetően. Bár hivatalosan ezt nem erősítették meg, korábban többen felvetették, hogy el kéne zárni az uniós pénzcsapot Magyarország felé.

Vera Jourová erről a magyar jogállamiságról és a homofób törvényről szóló európai parlamenti vitában úgy nyilatkozott: a Bizottság kész cselekedni, mert látják a nagyon is veszélyes trendeket, de az állampolgárokat ugyanakkor nem kéne büntetni azért, hogy kire szavaztak, ezért arányos, specifikus intézkedésekre van szükség.

Jourová akkor tagadta a magyar terv visszautasításáról szóló híreket, és azt mondta, ez egy folyamatban lévő dolog, egyelőre vizsgálják, de a jóváhagyásról a döntést az uniós országok vezetőiből álló Tanács hozza meg, minősített többséggel. 

Szijjártó Péter ugyanakkor elégedett a magyar helyreállítási tervvel: „A magyar helyreállítási alappal kapcsolatos dokumentumok kiváló dokumentumok, semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar tervet az Európai Unió bármely intézménye elutasítsa, zajlanak az egyeztetések.

Az európai politika és a pénzügyek összekeverése az nyilván elfogadhatatlan lenne – ha így lenne”

– nyilatkozta a hvg.hu megkeresésére.

Korábban a liberális frakció tagjai, köztük a momentumos Cseh Katalin megbízásából 17 oldalon keresztül elemezték különböző jogászok, hogy mi a baj a Budapest által beadott tervekkel.

Ezek után arra kérték von der Leyent, hogy addig ne hagyja jóvá a magyar tervet, amíg három dolog nem teljesül

  • a magyar helyreállítási terv adjon hozzáférést az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a helyreállítási pénzek végső javadalmazottjainak listájához, és kerüljön bele az is, hogy fel kell tölteniük az uniós javadalmazotti adatbázisba;
  • kerüljön bele a magyar helyreállítási tervbe, hogy olyan jogszabályokat kell hozni, amelyek alapján olyan személyek és cégek nem részesülhetnek a helyreállítási pénzekből, ahol az OLAF már súlyos pénzügyi szabálytalanságokat vagy összeférhetetlenséget tárt fel. A levélben hozzáteszik, ez biztosítaná azt is, hogy például Orbán Viktor veje se kaphasson ezekből az uniós forrásokból. 
  • a magyar heyreállítási terv köteleződjön el amellett, hogy visszavonnak vagy megváltoztatnak olyan hazai törvényeket, amelyekről a Bizottság korábban kimondta, hogy hátráltatja az oknyomozó újságírókat és a civil szervezeteket abban, hogy közérdekű információkhoz jussanak. 

A Bizottság jóváhagyása után az uniós pénzügyminiszterek kedden fogják elfogadni az első helyreállítási terveket, ezután kezdődhet meg a kifizetés. A pénzügyminisztereknek még egy tanácskozásuk lesz a nyári szünet előtt, július 26-án, ahol hasonló döntéseket lehet hozni.

A Bizottság eddig összesen 17 tagállam tervét fogadta el, arra még nem volt példa, hogy visszautasítottak volna tervet, de arra sem, hogy a hosszabbítás mellett döntöttek volna. Amennyiben a július 26-i pénzügyminiszteri ülés napirendjére sem veszik fel a magyar tervet, legkorábban szeptemberben születhet róla döntés.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk