A NATO egyelőre nem látja jelét az orosz-ukrán konfliktus enyhülésének

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Külpol

A NATO főtitkára csak óvatosan optimista.

A NATO nem látja semmi nyomát az Ukrajna környékén végzett orosz csapatösszevonás okozta feszültség csökkenésének - jelentette ki a NATO főtitkára kedden Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek szerdán kezdődő kétnapos tanácskozása előtt hangsúlyozta: minden készen áll az orosz támadás megindítására Ukrajna ellen, de Moszkvának még van ideje arra, hogy kivonja csapatait az ukrán határ közeléből. Vannak jelek Moszkva részéről, ezek szerint a diplomáciai erőfeszítéseket folytatni kell, és "helyet adnak némi az óvatos optimizmusnak" - mondta.

Hozzátette, eddig nem láttak semmilyen deeszkalációt a helyszínen, ahogy azt sem érzékelték, hogy az orosz katonai jelenlét csökkenne Ukrajna határainál, de továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet. Szerinte

Oroszország a hidegháború óta példa nélküli harci erőt gyűjtött össze.

Mint mondta, a szövetségesek készen állnak a párbeszéd folytatására Moszkvával, készek az orosz aggályok meghallgatására a feszültség csökkentése és egy esetleges támadás elkerülése érdekében.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton. 

A bejelentés eddig a legerősebb jel arra, hogy az oroszok megpróbálják deeszkalálni a helyzetet, de jelenleg még nem világos, hogy ez azt is jelenti, hogy a háború veszélye is elmúlt és az oroszok teljesen visszavonulnak az ukrán határ közeléből. Ez már csak azért sem biztos, mert néhány hadgyakorlat tovább folytatódik, Belaruszban például február 20-ig tart hivatalosan az orosz hadgyakorlat.

Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba azt mondta az orosz csapatok visszavonásával kapcsolatban, hogy "ha majd látjuk a visszavonulást, elhiszük, hogy deeszkaláció lesz."

(MTI, The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk