Oroszország visszavonja csapatai egy részét az ukrán határ környékéről

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Külpol

Az oroszok szerint ez volt a terv, az ukránok akkor hiszik el, ha meg is történik.

Megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton - jelentette be Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

A bejelentés eddig a legerősebb jel arra, hogy az oroszok megpróbálják deeszkalálni a helyzetet, de jelenleg még nem világos, hogy ez azt is jelenti, hogy a háború veszélye is elmúlt és az oroszok teljesen visszavonulnak az ukrán határ közeléből. Ez már csak azért sem biztos, mert néhány hadgyakorlat tovább folytatódik, Belaruszban például február 20-ig tart hivatalosan az orosz hadgyakorlat.

Azt sem lehet pontosan megmondani, hogy hány fő, mennyi csapat vonul vissza. Szergej Shoigu, orosz védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy az Ukrajna köré telepített egységek egy nagyszabású hadgyakorlat részét képezik, ezek közül pedig néhány a napokban véget ér.

"A harci kiképzéseket és hadgyakorlatokat ezek a csapatok a terveknek megfelelően hajtották végre. Ahogy ezek befejeződnek, a csapatok, mint mindig, visszavonulnak az állandó állomáshelyükre" - mondta el Igor Konasenkov. Ezeknek a csapatoknak azoban egyébként is relatíve közel van az állomáshelye az ukrán területekhez, így nagyon messze továbbra sem kerülnek a határtól.

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője arról beszélt, hogy a hadgyakorlatok rutinszerűen történtek és továbbra is túlzónak nevezte az Oroszország katonai megerősödésére vonatkozó nyugati figyelmeztetéseket.

Jogunkban áll hadgyakorlatokat tartani a saját területünkön belül ott, ahol akarunk, ezt senkivel sem kell megvitatnunk

- mondta Peskov, majd hozzátette, hogy Oroszországnak mindig is az volt a szándéka, hogy amikor a gyakorlatok véget érnek, "a csapatok visszaköltöznek a laktanyáikba. Ezúttal is ez történik, nincs ebben semmi újdonság".

Hogy pontosan hány orosz egységet vontak össze és küldtek az ukrán határ közelébe, nem tudni, de a becslések szerint 130-140 ezren lehetnek. Ebből nagyjából 30 ezren vannak Belaruszban, Ukrajna északi határához (és Kijevhez is) közel.

Ukrajna külügyminisztere, Dmitro Kuleba azt mondta az orosz csapatok visszavonásával kapcsolatban, hogy

ha majd látjuk a visszavonulást, elhiszük, hogy deeszkaláció lesz.

A felek azonban máris egyfajta győzelmi hangulatba kerültek, Kuleba szerint Ukrajna és partnerei sikeresen elriasztották Oroszországot a további eszkalációtól, míg az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova azt mondta, ez a nap úgy fog bevonulni a történelembe, mint a nyugati háborús propaganda kudarcának napja. "Megszégyenültek és megsemmisültek anélkül, hogy egyetlen lövés is eldördült volna".

Kedden Olaf Scholz német kancellár Moszkvába utazik, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon, és minden valószínűség szerint emlékezteti majd az orosz elnököt a nyugatról várható szanciókra, ha az oroszok úgy döntenek, hogy támadást indítanak Ukrajna ellen.

 

Az ukrán elnök korábban azt mondta, nem hiszi, hogy az oroszok február 16-án valóban támadást indítanának Ukrajna ellen. Majd gyorsan hozott egy elnöki rendeletet, amivel a nemzeti egység napjává nyilvánította február 16-át.

(BBC, New York Times)

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk